用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國爆新一輪疫情
go

[英國] 英國爆新一輪疫情   [複製鏈接]

我聽英國d同事講,政府立場.....學就一定要幾返...嚴重就係無得聚......會close 所有餐飲業同娛樂場所

我大女在倫敦,已經無幾個月前咁驚恐,佢都會照去街,有帶口罩。我都叫佢唔好用同班朋友眾會咁密,唔聽都無計。
細女兩星期後返英國,大學乜都未公佈,但聽講會係好嚴格執行,因為早前有兩位professor被學生感染而走左,大學唔想再有同樣事情發生。第1個 term...所有lecture同 lab都cancel左... 我希望下星期大學會confirm所有安排。

puzzledmama 發表於 20-9-18 14:19
我仔也是北部,下星期返英,依家十五十六,諗緊好唔好咁快返
有無得同學校講第一個term zoom ? 我女都識有班同學今年gap year..避疫

puzzledmama 發表於 20-9-18 19:21
依家封城,可能真係要下個學期先返去,始終係好擔心
我建議你send email問大學有咩 options 比你。
我有兩個朋友的仔女係今年去美國讀大學 Y1。因為疫情又要轉好多次機,問大學可唔可以遲1個 term先去。結果大學叫佢地,來唔到就defer 1年。 另外有朋友仔女用zoom 上堂都唔好得好多,因為好多科都唔zoom得,結果選唔夠credit,,,,4年應該都畢唔到業

通常疫情會兩星期左右 peak..就睇下點。

dach 發表於 20-9-19 12:04
回覆 angel_laam 的帖子

如果要實行全國限制措施,是否要海外生全部回家,阿囡10月頭飛,正是Newcastle, ...
呢個要睇個別大學安排。我知之前封 London,英國都仲有大學照上課到學期尾。英國所謂封城,都係照可以出入境

在香港讀我又無所謂,不過我女對香港d大學完全無興趣,無報到

我女係開左學先交第一期學費。可以分3期交
至於去唔去開學,除非大學出聲,唔係都照去。我女話美國同中東的同學已經到左宿舍quarantine緊。

hiddenhero 發表於 20-9-21 21:42

上網買。 叫佢買定米, 麵類, 水, 罐頭食品, 雞蛋等 ...
根據上次 lockdown經驗,廁紙係最難買。我上次結果在韓國gmarket訂送過英國比大女。當時真係網上一卷正常的廁紙都買唔到。
食物呢,其實d餐廳無堂食但有外賣,反而唔太擔心。

最新疫情分佈圖,深藍係重災區同埋有特別措施
https://ichef.bbci.co.uk/news/660/cpsprodpb/08B1/production/_114552220_optimised-las_with_restrictions_map21_september-nc.png
全文
https://www.bbc.com/news/uk-51768274

etoile 發表於 20-9-22 11:36
多謝分享!
我大囡10月頭先飛,行李都未執!
佢最後一年master,唔會唔飛。
我女學校擒晚send email,都話照開學,不過學生要簽份防疫agreement, 違者會被處分。
因為太遲買機票,我女都係開學前兩日先到英國。

dach 發表於 20-9-22 13:31
已經一路擔心個疫情,依家仲係重災區
感染大部份都係經party,聚餐,因為無戴口罩,係咁噴口水。鬼仔鬼妹就難自控,香港學生應該有防疫意識,唔好去。

Amazon 廁紙又開始斷貨,搶到幾十粒比我女,要10月中先送。希望到時真有貨。之前試過被cancel

canterlau 發表於 20-9-22 18:19
邊個埠?
London

hiddenhero 發表於 20-9-22 18:30
我唔係好明白, 到底厠紙同疫情有物關係?
無廁紙用慘過無糧食

住宿舍應該包廁紙,係咪?我無預要自己帶廁紙,紙巾就會自己買。
我擒日放左堆日用品在Amazon 的basket, 準備我細女去到家姐到再 pack去大學宿舍。又順便幫我大女買廁紙。今日再 log in就話我昨日放basket的廁紙已無貨。咁我唯有再搵其他牌子的廁紙,就要去到10月中到先有貨送。我叫我大女落街買野時,記得買d廁紙。

angel_laam 發表於 20-9-23 00:34
我仔今晚飛左喇,我老公同距去,距地話機上所有學生都著曬保護衣
我覺得香港出發無問題,係都回程先要重裝。

JVC2002 發表於 20-9-23 08:41
請問London那邊有那樣比較缺少?
消毒gel........  ? 因為孩子過兩天出發。Thanks!
...

一定係口罩!無謂買成GBP1/隻,唔知防到乜的口罩。又貴又無保証

我在Amazon訂左呢種,噴 jacket的比兩個女
Dettol Spray and Wear Fabric Clothes Freshener Spray, Fresh Cotton Scent,

香港我無見過。平時只係用 Lysol 個枝噴衫

angel_laam 發表於 20-9-23 18:01
我香港帶左兩支過去,噴衫褲鞋
我都有想過,但個樽好似唔上得機,寄倉都唔得。英國有得賣,我就唔帶
‹ 上一主題|下一主題