用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 延長英國禁飛香港
go

[英國] 延長英國禁飛香港   [複製鏈接]

我都有打算去英國,我想9/10月陪開學,因為疫情關係,我細女今年入學都未行開學禮,可能明年同師妹弟們一齊行。
不過無直航機回港對我都好弊,我公司最多work outside HK 15天,加埋大假都未必cover到成個trip。
到時再打算

英國四月中疫苗會開始幫18-29歲個 group打,咁我估暑假都大機會有得返香港卦。我超過一年無見過大女。

我細女大學剛出通告,話根據政府最新指引,已在大學內的學生,term break 不能離開大學回家。29Mar會再通知有無改變。我女13號就 term break,本來係去倫敦,咁又要俾住宿費...留在宿舍。

Isaacmommy 發表於 21-3-2 23:24
如果學校不提供地方隔離,而 guardian (是朋友) 又不能接待,小朋友不夠十六歲,可以點做?是否要透過正式 ...
guardian 公司收得你錢,就一定要幫你解決。

3b 發表於 21-3-9 20:06
泰國衞生部長阿努廷(Anutin Charnvirakul)3月8日稱,因應新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫情而對外國旅客 ...
咁合理少少,因為唔係人人都適合打疫苗。唔打疫苗就唔準入境都好弊

DKmum 發表於 21-3-16 21:11
我女一月喺英國打咗Biontech
點解你女咁快有得打?呢個年齡段,應該要6,7月到先排到

我細女12月個時聽到要隔離3星期,假期所剩無幾就無回港...宜家復活節就更加不用想。
佢返左大學宿舍zoom (因為家姐家實在太細), hang around都係同一情況的international students, 在英國上zoom, 無時差無distraction係真係比較好...又因為Easter無得返,佢反而因此找到兩份 intern, term break做 (WFH 的)。

因為種種原因,我家終於在倫敦置業,如果touch wood暑假未咁快有得返香港,我細女都有地方住。不用好似以前初去英國讀書時,時時擔心host family,住宿等等。

我百份百感受到大家的無助,暫時除了等,寄多些零食過英國,都無甚麼可以做。

3b 發表於 21-3-18 21:23
自己有地方住,又有家姐做伴, 你可以安心好多, 恭喜你!
對,我兩老過去,都不用再住airbnb或酒店。

Kmee@@ 發表於 21-3-19 00:19
你哋可以搬埋去英國當然好好多,又方便照顧,想幾時見都可以。

我聽好多住host family 到確診的cases 都 ...

我兩公婆唔會過英國住,最多都係去探下女。以前工作在英國小住過,覺得唔適合我地呢種喜歡八卦, 人多熱鬧兼要食亞洲食物的港燐。
我大女到現在都唔知自己咩情況下中肺炎。好在佢好左之後,自已搵私家醫生檢查,磪定無後遺症。細女覺得自己可能都中過肺炎,因為佢同唔同的磪診者食過幾次飯,但佢又無唔舒服。

其實我兩公婆都好想過去探女,不過個邊真係易中肺炎,而我兩個又唔適合打疫苗,唯有再等等。

giver    發表於 21-3-23 11:57
‹ 上一主題|下一主題