用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS2021
樓主: JN125
go

[英國] UCAS2021   [複製鏈接]

CPLA 發表於 20-9-7 19:22
Hi 一家三口,先恭喜叻叻師姐

想報牛呀,但冇乜信心
搭訕....

報牛大...你首要先認識3x間 college的特性同邊科強弱...選自己入到機會大的college...例如,香港人就唔去報南亞人的college,九成唔收。PS不是最重要,最緊要interview時,professor覺得你係適合讀牛大同讀佢間college。

CPLA 發表於 20-9-8 07:32
多謝提點,請問香港人應該揀咩college呢?佢會報 Law.
其實揀邊間,好睇仔女性格同preference +  college 特性。如果報 Law又喜歡成班香港同學,應該多數會揀 University College...我知好多香港的 Law Undergrad, 都係讀 呢間, 建議上網搵下各間college的特性...再問下讀過的舊生。

khchu 發表於 20-9-8 09:57
想請教一下大家,如果考咗igcse Eng Lang A, 仲駛唔駛考ielts?

有d大學要求所有 international students都要考 IELTS,所以我覺得考左無壞,成績2年有效

3b 發表於 20-9-8 13:39
請問同醫科相關的那一個college較大機會?

可以考慮St John 同 Oriel. 不過問下讀醫的前輩會穩陣d ,我都係聽講到今年的情況,不過今年又比較亂

3b 發表於 20-9-8 16:04
請問填UCAS是否要填埋college? 可以填幾多間, 亦或填一間自己想入, 另一間由大學派?
...

UCAS時要填college...只可以填1間,或者唔填 (即係由大學決定)...至於邊間interview 就要睇邊間professor對你有興趣..咁多數都有得 in自己選個間college

3b 發表於 20-9-9 13:23
為何不是drop further maths而是Physics?

通常讀Physics就一定要讀埋 further maths....
大學想報邊科? 如果報 Econ..就一定要留 further maths...如果報 engineering, 要留physics 同 further maths
Biology係最易讀,但對報大學唔係太有用。真係要drop一科,可以考慮drop Biology.  讀醫都係要有 Chemistry.

其實點解要讀咁多科?對報大學未必太有幫助,情願讀3科,科科精。  我女都只係讀 3 科。

etoile 發表於 20-9-9 13:50
我係文料人,頭先再同理科家人再傾,都話唔緊要,因為佢會讀biol chem。

同佢講咗,最緊要知道自己做緊乜 ...
想讀 BioChemistry...可以連 Further Math 都 drop....想讀 Chemistry就要留 Further Math...大學Chemistry好多數讀。 BioChemistry 的Math相對少同淺

3b 發表於 20-9-9 13:20
明白, Cambridge 學費超貴, 唔敢報! 唔知有幾多個同學會報同科同校, 要叫阿仔收下風先
...
讀醫呢,間間大學都貴學費,文科最平。

3b 發表於 20-9-9 16:19
其實, 我都不太明白為何讀醫不用讀Biology, 只需要Chemistry, 有些大學就要指定這兩科。 我研究過全期學 ...
Biology 係算半文科..所以就算無讀過 Biology,上到大學都容易 pick up...Chemistry反而唔得,無 A level個底,好難讀,因為讀醫都要讀好多Chemistry...

etoile 發表於 20-9-10 11:43
溝通過,大囡亦俾咗D資科,所以有問題啦。
https://www.natsci.tripos.cam.ac.uk/prospective-students/ad ...
你女想報 劍大natural science...咁就應該要讀 Physics...牛大無 natural science...好似香港咁直接分科讀..Bio, Chem, BioChemistry, Physics, 等等。

3b 發表於 20-9-21 21:34
請問在UCAS填GCSE成績時, 是否只填Y11的成績, Y10考的要填嗎?
係填你考過的GCSE 科目,不分邊年考。例如Y10考左中文,Y11考埋其他...咁就填晒所有

今年Oxford會用 online interview....不用去住兩日一夜。而下年亦會收少d  year 1, 因為今年有班 year 1學生被逼 defer 1 年先入學。

beastiebistro 發表於 20-10-30 17:19
2021部分英國大學有機會會收少啲新生係事實,因為要消化2020收咗但defer一年入學嘅學生。呢個係UCL同ICL嘅s ...
主要都係影響想讀 G5的學生,我估其他大學,應該無咁大問題

giver    發表於 20-12-6 19:28

GCE  result revised收的人....係要真係好好彩先不用 defer ...例如原本合資格讀的學生,決定放棄個位 (常見的原因係去 美國讀 Ivy league), 咁有位多,可以直接補上,不用 defer.

iamderek 發表於 20-12-18 14:32
可否透露是報讀什麼課程?小兒UoM有offer,Ox等緊,但UCL/KCL/ICL全無消息。

另外,請問12月16日Ox係第三 ...

Oxford interview ...今日已經係 last day...會唔會email 在 junk folder 無留意?
https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/applying-to-oxford/guide/interviews/interview-timetable2

恭喜大家...不過點解個個都係報 Natural Science ?真係對 呢科咁大興趣?

根據我細女提供
PPE: 佢認識一位 year 1香港人,中學時係debating team成員。

E&M: 1半以上都係星加坡學生 (我女有考慮過報,不過做完research,覺得機會微,放棄唔報)

呢3科都有Econ, 不過係三科好唔同的學系,出路亦唔同,不可以當係similar的學系

想讀Econ, 首選應該係LSE,跟住 UCL

LoveChild 發表於 21-2-5 10:12
我囝囝仲等緊大學回覆, 而家都仲未有消息, 係咪多數唔得?
未必,學校應該慎重考慮緊。你個仔,會唔會係報左d prefer 要 further math (M1, M2)的科,而佢係無讀?
點解我咁講,我女第一年報 UCAS, 係一月 deadline前submit了4間大學,結果佢到3月中定尾先收到 offer或 rejection. 當時係3 CO , 1 reject. 佢係無讀 further math而報 Economics

kct18 發表於 21-2-8 08:26
想問Oxbridge interview & personal statement 好重要,應該係professor 決定生死,咁admission office 角 ...

之後的 admin事項。就Oxford來講..update UCAS record (呢個我估的), 學生要交有足夠錢交學費的證明,簽student contract, 健康申報, 宿舍,開 student account, 到校報到事項等等
professor決定左收邊個之後,之後所有事情都係admission office跟進
‹ 上一主題|下一主題