用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul Boy
樓主: TungTung_daddy
go

St. Paul Boy [複製鏈接]

[quote]原帖由 hui3328 於 10-10-16 10:08 發表
算啦, 呢間嘢無論成績, 校際比賽都唔係至Top學校, 面試又做得咁求其, 如果你住中西區/灣仔, 不如參加統一派位, 好多官津校都好過佢.

你呢隻嘢無論講嘢或作嘢都令人覺得你係一pat嘢!!

原帖由 arielhoney 於 10-10-19 13:56 發表
而家好多學校都是靠marketing來撐起,死未!
教育改革真偉大.......翻天覆地

同意, 相對某些學校, SPC可算是一間非常低調和有class的school.

SPC 正正就是不想食老本, 所以才毅然轉直資, 加強收生自主權. 的確, 它在最近顯示的成績有所滑落, 據了解, 它在轉自資時的strategy是有所不足, 引致一些收生質素的銜接問題, 但transition phase 現已完成. 一两年的成績起落便rule out 整間學校的努力是十分不公平. 要知道, 会考現已成過去, 即將到來的是新334學制, 我們不防放長双眼看看各「名校」的表現吧!

[quote]原帖由 jeremyphlam 於 10-10-20 12:47 發表

好成績會對入大學有幫助,但其他所學所見的會夠小朋友一生受用。
Well said.

In Sheung Shui, there is a school called Tang Hin Secondary School. I am afraid most of you may not have heard it before. Even when the school re ... [/quote]

阿得意佬,
你真係幾得意, 對SPC甘有興趣, 講野又不斷重重覆覆都係一個 point. 唔該你睇清楚人講左的乜先啦!又你知唔知decade呢個字点解?唔知就look it up in the dictionary啦!
‹ 上一主題|下一主題