用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B11月尾出世, 想將佢由細仔變大仔, 請比D意見~ ...
go

細B11月尾出世, 想將佢由細仔變大仔, 請比D意見~ [複製鏈接]

原文章由 ecling 於 08-8-10 16:19 發表
我個仔係0511BB, 我今年9月先比佢讀學前班, 因實在有太多親戚朋友忠告我啦, 佢地話一上到一年級就之做細仔比較辛苦(除非特別聰明)個校長都話我識為亞仔諗...其實我都有為自己諗, 驚亞仔做細仔好多野會無人咁叻, 追唔 ...

唔好覺得係浪費喎
我覺得讓小朋友慢慢培養出學習的意識和興趣十分重要
我個仔都係0511b
剛開學讀K1
佢之前讀左幾個月N班
我已決定俾佢出年另覓學校重讀K1做大仔
大一年真係大一年
我想仔仔好好建立讀書的興趣
才一步一步咁升班呢

原文章由 維豬豬 於 08-8-11 13:29 發表
我囝囝都係05年細仔應該今年讀K1,不過舊年同佢in咗幾間心儀幼稚園唔係唔收就係只收下午班,所以我都諗住今年俾佢繼續留返讀開o個間嬰幼班ge K1,年尾再去考過其他心儀幼稚園出年做大仔,都無所謂ge,吸收咗舊年面試ge經驗,今年 ...

我都有你種想法
做大仔, 有較大自信心
可以做到多D領導的工作
對男仔, 幾重要架...

原文章由 qoo_pooh 於 08-8-13 00:05 發表
我都諗住會俾仔仔做大仔(11月出世),
但應該會 repeat k1 instead of k2 / k3

做大仔我覺得考小學會著數過做細仔,
始終差一年差好遠呀

係呀, k1時, 小朋友未係同同學仔建立到好深厚的友誼
repeat k1,.  心理不快會少d
反而到K2/3, 小朋友已意識到佢同同學仔係一伙, 同埋都熟習左學校, 到時要佢轉新環境, 而新校的同學之間又係互相認識, 新來的小朋友會覺得自己被孤立, 唔係咁好架
‹ 上一主題|下一主題