用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?
樓主: chelsea_jbb
go

小四: 有冇可能在小五前追番中文去A/B?   [複製鏈接]

719117 發表於 19-3-11 11:27
me too, 呢度好多家長吾多buy 操卷操練習,成日叫人閱讀,我想講閱讀無可否認係識好多字,但我個人認為也 ...

閱讀也需要理解才是真正的閱讀。我個小朋友K3, 是條熱愛閱讀既小書蟲。佢可以自己睇題目做到小一既閱讀理解補充(一般係全對)/私小中文試卷(有9X分)。

P.S.我係閱讀派家長。俾佢做補充練習/小學試卷純粹係因為小朋友覺得幼稚園課程無聊,所以俾啲野去滿足下佢

Elenalan 發表於 19-3-12 10:11
同意樓上網友分享,閱讀不為成績,閱讀本身就係良好興趣。一個喜愛閱讀嘅人,一定喜歡探索文字訊息。
...

同意至極。我小朋友今日睇到唐詩 "解落三秋葉,能開二月花,過江千尺浪,入竹萬竿斜。" 佢自己慢慢去理解,估到首詩講緊既係"風"。

MrBeast 發表於 19-3-12 15:29
睇左詩魂未?

才5歲半,未有耐啱佢睇

MNIF 發表於 19-3-12 14:46
你小朋友悟性頗高,短短二十個字,沒有一個字提到風,卻字字句句都刻畫著風!
...

可能因為平時伴讀會解釋詞意,加上佢喜歡猜謎,所以理解力還可以

Cheeselover 發表於 19-3-13 07:52
這些白話文的確不值讀,但對天真瀾漫的小朋友又不是一文不值,小朋友不會分析語法丶結構或用詞,他們是感 ...

試下谷建芬的古诗词歌曲(新学堂歌)。以中樂配襯把詩詞唱出來,旋律優美。我小朋友十分喜歡,再細個啲時聽完啲歌後會叫我俾啲歌詞(=詩)佢睇
‹ 上一主題|下一主題