用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學小一面試
樓主: licca
go

英華小學小一面試 [複製鏈接]

原文章由 miffy 於 07-9-17 09:44 硐表
我10號交表, 但收唔到信

帶中英文圖書?? 要即場表演讀書?? 最衰英華唔選我, 呢d我仔強項。

請問今天會點interview法呢? 有無人去完可告訴我?

原文章由 applemama 於 07-9-17 10:53 硐表

My son finished interview at 9pm on 17/9. My application was handed in on 4/9 and we have absolutely no 宗教/兄長/父親-舊生之類的背景.

Interview with principle Mrs. Lam with 5 boys in a group round ...

請問知不知帶的圖書有什麼用呢?

原文章由 littlekid 於 07-9-17 13:16 硐表
我家姐個女沒有參加課外活動, 學業獎只有K1 上學期時考到第9名及 K2 時下學期考到第10名, 所以沒有什麼特別可 SALE 的 POINT, 我估唔會按成績, 可能人數較多, 分幾次 IN.

...

我個小朋友都係一般小朋友, 幼稚園沒有排名的成績表. 也沒什麼特別出色的課外活動和. 家庭也只是一般小康之家, 連中產也算不上. 但只不過我份profile做得好有心機, 印了好多全家幅和家庭活動相片. 相信不是只in "高級小朋友" 的.

interview應該人人也有份, 只是時間安排上要改善一下.
老實說, 安排得係太急, 沒考慮過他人的處境, 之前明明說會在9月內的星期六嘛及先係見老師唔係校長, 收到信時我也弄得不明白了.

仲有, 如果郵局send遲了一天miss左interview的日子又點呢? 尊重他人好似另一個學校無想過的問題, 無俾什麼時間我們安排, 小朋友要上學, 家長也要上班, 請假也要時間嘛, 不是沒責任的話唔返就唔返喎, 係咪?

始終都係第一年轉直資, 沒經驗interview, 相信過多幾年in會安排得好好多.

原文章由 Cartier 於 07-9-17 14:18 硐表
英華第一年辦直資, 我都預左行政安排上會好混亂.:-|

我係星期六收到信, 星期一要interview, 問你死未!?
似乎不太會關心和體諒家長呢! 那怎可相信家校能夠互相合作呢?
其實很多學校也是安排星期六interview的, 只是到2nd in才可能要安排平日, 但也不會今天叫人明天去in囉. 今次英華給我的安排有點失望, 對於入唔入到似乎已經看得輕了一點, 沒有聽簡介會時咁想入讀了. 就由佢自由發展啦!

原文章由 littlekid 於 07-9-17 15:12 硐表
咩可以由 grandparents 帶去 in.?咁我就唔駛請假啦﹗咁您知唔知幾時有 result 呢?

依書直說, 理解是:
信上寫明是家長或監護人帶申請人去, 所以如果你的申請表上填的是家長(父母)資料, 就應該父母去; 如果你申請表上填的是監護人資料, 就應該監護人去, 明白未?

原文章由 d2343130 於 07-10-3 13:37 硐表
我覺得每個小朋友都有其獨特之處, 而一間真係為教育而教育的學校唔應該會將小朋友的家境放得太重, 因為無一條FORMULA話咩家境的就有咩高檔次的小朋友, 只可以話家境好的小朋友比較多機會去接觸平民小朋友較難接觸的 ...

現今是人比人的interview啊, 很可嘆.

我想問下英華2nd in的小朋友是否全也是:
1, 家中長子

2, 是基督教家庭, 有教會推薦信或
3, 有兄長在英華就讀

跟政府計分方法是取得20分或以上的呢?

原文章由 EvaFong88 於 07-10-30 12:43 硐表

小兒兒,
我得一個囝, 冇宗教, 冇兄長, 政府計分得15分!
咁又想問吓你, 係想知道來有什麼用, 睇吓有嘜野係幫到你手, 唔怕講出嚟喎!
Eva

EvaFong88,
多謝你答我. 我的問題係林校長曾經在簡介會答問回應說會先跟政府計分方法再去interview選學生的, 如果咁推說, 即現在3002nd in學生應全也是計分有20分以上才合理,除非林校長當時只係講下就算,唔係真話啦?(我有20分) 所以我有懷疑咪問下囉!

其實我已經無心再想入英華, 因為感覺不好, 覺得佢不太care小朋友, 即call即in, 又要請假唔返學才in到. 只想大家知道校長的誠信有多少. 當時簡介會不是俾公眾的, 是for只俾我小孩就讀的幼稚園那時說的. 安排在公眾簡介會之前.
其實有咁多人申請, 都唔怕收唔到學生, 為何要這樣說呢?

[ 本文章最後由 小兒兒 於 07-10-30 14:59 編輯 ]

同意, 經過今次考小一, 我很明白現實兩個字, 仲有, 也明白了校長的副業有多時也是推銷員, 在簡介會中推銷, 但sales講的東西信多少呢? 從前我想得學校就是學校, 只辨教育, 別無其他想法? 但自私校和直資出現之後, 就改變了很多.
我這樣說不是因為被reject(因我還是想讀現收了我兒那一間), 是因為失望.
In咁多間, 間間都有著同一問題:
1, 推銷
2, 揀學生來教

這些我想也不是學校應有本質.

林校長當然不是來幼稚園講啦, 請不要扭曲我的意思, 是大約在年中時安排幼稚園參觀及簡介中說的(那時已說08年會轉宜資, 只等政府confirm), 咁當時己有家長即問咁轉了直資是怎樣選收生的, 咁林校長回應先會跟政府計分無分別(長子, 同宗教等), 不過再會有interview來選.
可能是校長當時無想清楚就答, 也可能因估不到咁多申報所以咁答, 也可能即想即答……但點都好, 既然答了, 就要有信用. (唔收我兒不失望, 只係好失望學校的信用)

原文章由 roccomami 於 07-10-30 22:59 硐表
英華其實好體貼11月26日同大抽獎一齊公報等家長有選擇。

算了吧,可能我不應事事咁執著, sorry.  (可能在我心中一直對教育工作者有著很高期望和信任啦?) 我都知其實直資不用跟政府計分都好合理. 只係過係校長係咁講過之麻, 所以跟推論說覺得應該2nd in都有20分以上姐, 我都唔知原來唔係咁計.?
不過結果公佈方面的確很大方很體貼.

原文章由 kammielam 於 07-10-31 11:03 硐表
大家明唔明為何英華要轉直資?
其實就係因為唔想用計分法去收取學生...咁樣無質數保證
朋友個仔in完 2nd in,校長都親口同佢講......我地英華要轉直資.係想出黎果150名學生,都係質數平均,唔會有太大差距.
如直資都要用 ...

咁校長又無咁講明喎, 唔好屈佢.
佢只係話會跟政府咁計長子, 宗教等等分數+interview 姐.

原文章由 kammielam 於 07-10-31 11:03 硐表
大家明唔明為何英華要轉直資?
其實就係因為唔想用計分法去收取學生...咁樣無質數保證
朋友個仔in完 2nd in,校長都親口同佢講......我地英華要轉直資.係想出黎果150名學生,都係質數平均,唔會有太大差距.
如直資都要用 ...

咁校長又無咁講喎, 唔好屈佢.
佢只係話會跟政府咁計長子, 宗教等等分數+interview 姐.
‹ 上一主題|下一主題