用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 日日同阿仔力角,好辛苦...好辛苦~
go

日日同阿仔力角,好辛苦...好辛苦~ [複製鏈接]

我有兩個完全不同的小MO怪

大的near 7yrs:p1

好多野可以自己做, 心散, 做物都要成日提,

唔會因為有獎勵而去bor命做,(可能唔吸引)" 老由條"

大家坐埋dinner, 食食下跳落地跳舞, 又上返去食, 一陣又攞本書睇, 一路chew,一路睇, 一係就不停講同問, 突然想起按時食完可以玩電腦又快小小 一陣又打回原形
(時間表有齊佢想做d事情ge時間,eg:睇書, king計, 自由時間)
唔鍾意食扒, lun骨, (可能左住佢做其他野)

自理: tie鞋帶亂來, 綁到就算, 沐浴:總會有part唔記得洗,

做功課:自己做 , 會有漏, 錯最多係抄寫(尢其中文), 數學文字題會列式, 但成日計錯答案, 橫直式會抄錯,

test/exam溫書:我唔得閑同佢溫,mark低d功課比佢, 成績中間浮游

小的5yrs:k2

小聰明, 小器, 最叻計算(計下着唔着數)做野快, 得閑成日理人的野, 報寸(公主都忌佢三分)

做功課:快, 唔會漏, 試過放學返來唔舒服係咁瞓, 第二日一早起身都記得未做功課, (好驚比老師話,

自理:佳, 自己沖涼, 扎頭髮(唔係好整齊, 但扎到兩條), 接衫

最叻計算(計下着唔着數):我同大的king單獨計, 佢就問點解唔同佢king, 其實佢返半日學,我對住佢多過大的

[quote]原帖由 Aoi 於 10-5-21 11:41 發表

同你個time table參唔多, 可能佢學校功課唔多, 會快少少

我係貼佢地兩個ge time table出來, for one wk, 自己每日每個項目有格仔填:-|  :( :loveliness: 代表做得好唔好,
sun review, 同做next wk time table (自理能力也包括在內, set 每wk學一樣一野, 未做到, next wk再來)
‹ 上一主題|下一主題