用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs 聖類斯
go

高主教 vs 聖類斯 [複製鏈接]

整體來說, SLS 較 rc 好 ~

因有親戚小朋友, 各讀 SLS, RC, King's, St.Jo, ccs ....

rc 人多, 成績不好的一群, 真的可以很差, 操行 ...., 而學校只 focus on 成績好的一群, 資源投放極不平均 ....

原帖由 norakyng 於 09-10-26 23:54 發表

不覺得有此現象, RC 大部分學生是小學升上中學,成績和操行也不會很差。

我也知道中學收好多小學的學生, 但最 top 一群都一定走了.  rc 的中學生是較 "潮", sls 較 "純", 這是觀察所得, 各位也可自行去看看 ....

主觀因素, 我會取 sls ....

對不起啊! 我就是親眼見過好多次 rc 小學生 (未搬前) 在明愛圖書館講粗口, 打機 (那裡有電腦), 有一個男仔的媽媽打手提給他, 他大大聲說他在圖書館睇書呢 !

Robinson Road 中學生, 當然我聽過好多次佢地在巴士不停用粗口對話啦

眼見, 2個 rc 優異生, keep 住全級5名入, 中學分別轉左去2間唔同的男名校, 3年了, 2個都始終入唔到精英班, 真係唔知點解 (真心的, 佢地都好乖的)

rc 都是一間好學校, 只因有比較, 個人喜歡 sls 多點

原帖由 wlks 於 09-11-19 22:52 發表

SLS"純"?你要體驗SLS的"純",你只要在放學或食飯時間,你就會見到波鞋款式多過波鞋街的學生在四維奔走,你亦可在以上時間到SLS落兩條街的雷龍遊戲機中心,看到他們在努力"溫習",再走遠D可在佐治五世公園找到他們在"呼吸 ...
‹ 上一主題|下一主題