用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔知點解亞仔成績越來越退步
樓主: VKwan
go

唔知點解亞仔成績越來越退步 [複製鏈接]

唔知你仔仔幾大,
不過我仔低小時, 我有試過同你一樣感受 !

我唔開心, 我無鬧仔, 只係哦下佢, 提完又提, 叫佢做要完分卷要不停 check 卷  ....

我估你都明白, 要調節嘅係自己 ....

個仔大d, 作文, writing,  comprehension, 學校重會出d 無咩教過嘅野, 或轉晒彎嘅問題 ..... 點拎 99, 100 分呀 ?   

像根繃得太緊會斷....

學校裡, 有個小朋友當所有成績好嘅同學係敵人, 會老遠走來推你, 收起你張 worksheet ...., 如果自己唔係全班最高分就會嬲到成個面紅晒 .... 咁好咩 ?  我覺個小朋友同個媽咪都就 short 架喇 (佢媽咪就四圍 8 分數, 自己個仔低人一兩分, 就猛話自己個仔點唔好點唔好 .... 勁煩)

我會同呀仔一齊快樂, 自信, 互信, 進步 ... 共勉之

咁都好明顯佢唔多鍾意彈琴 .... 同我仔以前一樣 ....

同佢傾下, 呀仔話好鬼憎彈鋼琴, 不過就鐘意聽.  

我見佢都唔係憎音樂, 只係學唔啱, 就問佢會唔會對另一種樂器有興趣, 比佢自己選, 講明唔可以半途而廢 ....

結果佢原來一早想學某種較冷門樂器, 唯有把心一橫, cut 左 piano, (個琴貴到死 ) 好彩衣家學得都幾好 !

我唸音樂應以興趣先行, 才可長久 (現實嘅我心裡都有唸 : 算啦 ! 可以入管弦學團 ! )

原帖由 VKwan 於 10-6-10 01:01 發表
佢咪抓頭柯尿踢拖抓身咁囉,其實我唔中意佢咁多小動作,其實佢認真練,20分我都放佢走架啦,硬係攪咁多野side時間!

我會試下你既方法,可能我一向個形象太強勢,反而令佢反叛都未定。

其實真係好多謝大家,有時自己當局者迷,真係要 ...
‹ 上一主題|下一主題