用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有必要做細b嗎?
go

有必要做細b嗎? [複製鏈接]

其實我一向應為如果媽媽要返工(全職)就最好俾小朋友多些上學習班或nursery。自己放工回家已晚,跟本沒太多時間跟小朋友玩,更可況要敎?
小朋友有群體活動後,跟同輩互相學習,加上老師教導,效果真的很好。但當然如果是全職媽媽另計!可以好好心機跟小朋友溝通教授。
我囡囡都喺細b(11月),但當佢歲半時已突然說了很多單字(多數喺copy cat),現在兩歲佢已經可簡單以言語自我表達。我相信這大部份是托兒所的功勞!因為我和老公都在職,很多時只有我和囡囡相處(爸爸放得很晚,通常回家時囡囡已睡)。相信自己所教的不多!所以我相信越早入校越好。

原帖由 tantanmama 於 10-11-25 15:07 發表

hihi, 我個女都係0812尾. 我個女係26號, 你個b幾多號呢? 我個女係返育嬰園的, 但就未係好識講嘢, 近呢兩個禮拜先開始講詞語咋. 我真係羡慕你個b已識得唱歌仔.

我覺得雖然細b比大b年紀少, 但返學唔一定乜都學唔到. ...

其實唔使咁担心佢講嘢!我囡囡都喺大妳的一個月,我記得之前都担心佢講嘢遲,但其實喺佢未掌握好而唔講。以我囡囡為例,佢起初都講單字都有兩個月,不停做copy cat,這陣子佢突然講多咗好多話,雖然有時要聽清楚先明,但始終剛說話是這樣。多些鼓勵佢,協助佢表達,問佢喺要想咁樣,要佢答妳讓佢知道妳明日佢要咩。慢慢就開始講短句子表達自己所想,但有時文法倒轉(我囡囡最鍾意倒轉,我改正佢,佢依然要掉轉讀,好像要跟我玩似的)。唱多啲歌仔對佢哋啲發音應該會幾好!

想問吓妳囡囡喺邊間嬰園讀?我囡囡喺銅鑼灣保良局。

原帖由 pandabonita 於 10-11-25 15:08 發表
每個父母都會覺得自己小朋友叻,很少會客觀地和同學年的比較(ie, on average 6 months older 的小朋友),老師都係人,在學校好有可能d attention去左能力比較好的小朋友,咁做細b好ma ...

我不太同意每個父母都覺得自己小朋友叻,至少我身邊既朋友都唔喺,好多時會担心小朋友這樣不好那樣不夠。我都喺其中一個!雖然可能字裡行間令人覺得我以為自己的小朋友好叻,但我只覺得佢喺某方面發展幾理想(語言),但我相信還有很多小朋友叻過自己的。佢自理能力可以,但又未戒到片(有些小朋友已差不多唔用片),可能太心急。
其實這種種的好與壞,我相信以老師的經驗應該會比我哋快看得出。如果知道小朋友的能力有機會去到的話,難道佢哋真的會不理嗎?佢哋唔理咪又要自己善後!當然我都相信唔每位老師都會咁做,如果真的担心,先調查清楚學校會否接受細b才去報讀。我之前都問過一間幼稚園佢哋收唔收細b,佢哋都話唔收太細,咁我當然唔會報。但如果你唔問喺唔會知道!如果咁好彩收咗,在這情況下,就算入到都唔喺好事!

原帖由 dolphinmama 於 10-11-25 15:24 發表
看來大家誤會了我的意思,我不是反對孩子讀pn或接觸"學校",我的孩子也在11個月開始接觸playgroup,而且一個星期也有好幾堂,我想講的是眼見很多父母覺得自己的孩子"好醒",於是堅持要於兩歲8個月入讀k1,然後又講明就算係 ...

哈哈!絶對同意一句"量力而為",如果連小肌肉都搞不好,勉強入k1只會苦了小朋友,令佢怕咗返學!
‹ 上一主題|下一主題