用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 有無2011年9月讀基真P1的同學仔
go

有無2011年9月讀基真P1的同學仔 [複製鏈接]

hi~~
我個囡囡明年9月讀小一。
   0    0    0    0

hello!!
兩位同學仔!!

tom911,
我有時間就會睇你地的post,留意下而家你地一年班的事,為阿女出年有個心理準備。

有無統一派位入基真的同學仔???

原帖由 jojoplanet 於 11-7-23 14:30 發表
15分有無機會第一輪入呢?我係跨區架..

15分是有機會入基真的, 但不是一定....我原本以為15分是必入, 但在買校服當日重遇一位家長, 佢第一輪都是15分, 但入唔到, 統一派位時填基真為第一志願就入咗, 我推想是我住得近過佢(我住荔景山, 佢住葵芳), 或是其他原因, 所以收咗我個女而無收佢個仔....

成日聽講座話第一輪收晒高分的, 如果有同分的人多於自行分配的位會交比教育局抽籤, 我就聽係小學做過的人講係學校自己決定的, 試想間間學校都比教育局抽籤, 你估教育局咁得閑咩....至於點爭取同分人地都簡你優先, 我估除了住得近的因素, 就是誠意, 我第一輪交表是第一日頭果幾個人交表, 係校長親自收表, 我地仲係兩公婆一齊去, 比學校知道你好有誠意.....另外我有做定阿女的簡歷, 但最後無交, 因為直覺覺得個校長唔受呢套....

第一輪可以做的其實是這些.....

開放日, 你可以留意:
http://chsc.hk/fpta/KWT/show_content.php?section_id=0&section_menu_id=1&lang_id=2&c_id=255
可以一次過睇晒葵青的學校

oh~~~原來今年小一巡禮無得睇基真...可惜...

基真的open day亦會在9月中進行, 可留意學校的網頁..

我地係1E

原帖由 mylunar 於 11-8-14 20:55 發表

你好! 我仔都係1E呀,

hello, 同學仔, 27號見!!

原帖由 jojoplanet 於 11-7-29 14:14 發表
carris

謝謝你...我都以為第一輪會係教育局按排抽籤..咁我都學你咁早d去交表啦...我打去學校問過佢地暫時未有時間表幾時安排開放日...我好想去睇下.. ...

基真9月10日, 1200-1600有開放日
http://www.keichun.edu.hk/kcps.htm

原帖由 poohbb_hk 於 11-8-30 12:02 發表
咁多呢度嘅小朋友都係 1E班..:loveliness:
我小朋友係 1C 班...
你哋有無諗定join 咩課外活動?
我哋諗住報小堤琴,奧數 & 功課溫習班:loveliness:

好多都想報, 不過撞晒時間, 要有所取捨.....

唔使怕, 如果真係漏咗通告, 可以上網睇, print出來簽番...

我覺得唔好成日打去問老師, 老師都好多行政工作要做, 小朋友亦係時候要學會"口頭轉達".

阿女呢幾日都會自己抄家課冊, 我檢查功課時再上網check下佢有無抄漏, 但唔會畀佢依賴有得上網睇番..佢尋日將讀書五次抄咗去最底, 我問佢讀咩野, 佢話係中文, 仲話只係幼稚園無讀過普通話的先要讀....我要佢下次要抄番去中文科欄, 仲要佢讀一次畀我聽, 唔識讀就即係都要讀五次, 結果佢自己去讀五次...

有盒仔裝晒餐具, 唔怕油立立...

我有個細細密實盒畀阿女裝個蛋糕仔之類, 因為佢早餐食得少, 畀佢小息再食D, 仲有少少零食, 如果食淨都可以放入個盒.

我尋日搵咗張舊的"一田"減價單張, 畀阿女食飯時墊台, 免得佢整邋遢張台又用來上堂.

阿女第一日都話有托盤, 但第二日自己又帶張紙返去墊台, 仲話咁樣真係乾淨D...

今個星期五有得睇下佢地點食飯喇!!
‹ 上一主題|下一主題