用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 讀緊宏信的家長 , 分享吓好嗎 ?
go

讀緊宏信的家長 , 分享吓好嗎 ? [複製鏈接]

一句 : 開心.  我相信, 開心自己肯學.

在宏信,  放假=放假, 在很多學校, 放假=功課.

這個中秋假期, 小朋友的功課量是0, 某九龍區名直資學校, 小一學生在中秋假期有6樣功課, 當然, 分量不多, 也不太深, 但家長也要好好跟進.

小時侯, 如果那位老師特別疼愛自己, 我也會特別用心學習. 這兒的老師, 疼愛每位小朋友, 對小朋友也很包容, 這是我個人的看法.

我的小朋友只讀小一, 或許小朋友讀小二/小三的家長會更清楚.

原帖由 小豆媽 於 11-9-21 12:56 發表
homework是有的, 但真的不多.
Y1-2, 每日一早會有morning work, "功課"就是那時做, 堂上亦會做, 一個星期可以只有一日有homework task.  有時會係project, 有時會係作文, 有時會係填字/接龍.  
真係好happy. 長假真 ...

超LIKE呀! 阿仔YEAR 1, 差不多每日都有中文功課, 有時要讀書俾家長聽, 有時要寫生字, 今個WEEKEND仲有周記做, 幾好, 不多也不少. 至於英文, 我相信在學校已有不少野做, 但未有帶回家, 昨天有reading scheme的書仔同weeksheet, 功課量不多.

回復 17# baby-town 的帖子

$1500係全年入學費(如手冊, 校簿, 教材, 學校智能卡等....)

我的小朋友只讀了個多月, 暫時未有後悔^^

在校內, 上課時只可說英文/普通話, 小息/平時可自由選擇.

進步? 只可以說小朋友以前不太肯跟我們說普通話, 但讀了宏信後, 改變了不少, 肯跟我們說普通話了.

回復 23# galiegalie 的帖子

galiegalie,

第一個月, 我們讓小朋友訂午餐(味道ok, 不會太鹹, 而且有很多菜), , 但由於飯盒頗大,小朋友多不能食晒(但老師會要求小朋友完成至少一半, 老師會檢查), 我自己覺得這很浪費, 所有第二個月開始, 我們每早為他預備好午餐,放進保溫飯壺, 讓他帶回學校, 在午飯時食.

galiegalie,

可以中午送飯^^

我的小朋友讀得好開心, 回家後我又不用迫他做功課, 溫默書, 溫測驗考試, 衝突較少. 當然, 有些家長會擔心小朋友學得不夠, 大家的尺也不同啊! 正所謂甲之砒霜, 乙之良方, 很難一概而論.

nicolandavy  我兩個仔一個N班一個K1, 我都想在區內搵間冇功課既學校俾佢地呀!  發表於 12-2-20 14:04
‹ 上一主題|下一主題