用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKPS(Ascot) vs SC
go

HKPS(Ascot) vs SC [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

I vote for hkps (Ascot)

因為: 得不到嘅~ 始終係最好嘅!
N1無報到, K1咁少位, 預咗唔收
SC/KV嘅 offer, 諗咗一晚咁多就放棄咗..

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 EFJ3 於 10-7-5 15:22 發表
Hi 小曳人, which one have you choose?

人地講緊SC/hkps
唔好講我個大曳人啦~~

不過~ 出年我一定會幫個細嘅報hkps囉!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kinyee125 於 10-7-6 17:40 發表
D.ma:

咁你而家呢家都好好,你唔再為你細嘅考慮咩?

其實到而家只係講到SC都係1:10,一面倒好好好!!!

而HKPS就話對沙田區小學有幫助.....咁好多媽媽都希望小朋友考到更好嘅小學(當然考唔考倒又係另一回事),而且考小時,小 ...

哥哥嗰間, 都會幫個細報嘅, 但係唔係一定收架嘛, 始終ascot近屋企d .. 而且有個心結, 成日覺得hkps啱個大曳人多d (咁~ 唔收仲好, 唔駛煩!)

細嗰個.. 要睇吓性格點
我覺得揀間好而且又啱小朋友嘅~

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kinyee125 於 10-7-6 22:52 發表
Monkey05,

Thanks for your information.

Yr kid is now studying K1 and will be K2 in the coming Sept?

答咀~
monkey應該去咗旅行.. (不過都仲咁得閒上網嘅?!)
佢阿仔讀緊PN班呀!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kinyee125 於 10-7-6 17:40 發表
D.ma:

而且考小時,小朋友嘅能力都係一重大因素,是否能讀到如SC/KV等,就等如成功嘅一半....

我唔太相信名牌, 特別係每年有600-700人畢業嘅學校
佢有20%家長讚好, 好過d細校大半人讚好!
到頭來.. 都係小朋友嘅能力決定結果

我.. 覺得學校細會親切d
上面有人話K2/K3要share班房
我唔清楚實際係點運作, 亦未聽過呢樣嘢(不過ascot真係好鬼少班房.. ) 我反而覺得, 同d唔同年紀嘅小朋友多d interaction應該係件好事! (according to 蒙氏嘅混齡班concept)

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kinyee125 於 10-7-7 11:18 發表
D.ma,

So, if you were me, you will choose HKPS instead of SC?

I would choose hkps instead of SC for my boy.  
but i cannot choose for you =)

but anyways, both are good school.
‹ 上一主題|下一主題