用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 想請教劍鳴家長
go

想請教劍鳴家長 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cat_house 於 10-10-11 12:16 發表
不會呀﹐d課程十分緊密﹐小朋友根本沒有可能周圍走又跟到進度。放心啦。

有~ 可能就係咁.. d老師都無我隻曳人辦法~

N班時, 試過因為爬嚟爬去 (枱/櫃), 俾老師罰佢出課室 (其他小朋友準備放學)
一課20分鐘嘅堂, 隻曳人响3分鐘之入識哂.. 開始走動~ 或者問問題~

e+ K1, 仲未聽到老師complain, 希望係有好轉啦~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 mimi218 於 10-10-9 19:03 發表
我心目中這是一所名校, 出名課程深, 是我想考的其中一間學校, 不過, 聽到朋友說一些學校情況, 希望各位家長俾下意見
聽朋友說(不只一個), 有在劍鳴就讀的家長說好多老師資歷淺, 唔係好識教, 同埋啲小朋友上課時周圍 ...

去到每間學校, 都有唔同類型嘅學生, 聽話嘅~ 唔聽話嘅 都有!
同樣地~ 一樣有d無咁好 (同你小朋友唔夾) 嘅老師

我本人唔覺得師資真係好緊要, 相對之下, 我覺得老師有無愛心會緊要d! 一個有心嘅老師, 就會係小朋友學習嘅model~ 佢仲會好體貼咁用唔同方法去"治"唔同嘅人仔!

以我所以~ 老師係控制到上堂情況嘅~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 himuimui 於 10-10-19 13:10 發表
Hello all mama(s),
How do you feel in KM N1 ?? I want to apply 2011-2012 N1 for my son.

Do your kids love school ? Have fun in school ?? Need parents to attend in their school activities ??

Besides the school fee, other extra fee needs to pay ??

老師真係好好~ 有問題歡迎家長打去搵佢地幫手, 過一排又會打嚟follow up
個傻仔都鍾意學校同返工.. 不過唔知點解, 上到K1走哂佢最friend嗰d同學仔, 好似再無新朋友仔~

有書/校服錢
參加活動(e.g. sports day/x'mas party)要收費
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

校車問題
我個人覺得同其他學校share無問題喎
我地坐緊條線都係要share, 但係如果唔share, 就無車入嚟我個屋苑
呢d係成本問題, KM嘅校車線算幾好, 遠少少嘅地區都到
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 30# whychan777 的文章

沙田區嗰架應該都係校車,有安全帶
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 LL222 於 11-6-7 16:36 發表

請開, 上午班是否班主任不是NET?

am 班主任係香港人
pm班嘅班主任先係NET
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 iamvenus 於 11-6-18 23:49 發表
hi 小曳人,
我想問am同pm的課程係一樣,分別只在有NET/冇NET做班主任.咁N班每日有幾多時間用英文上,幾多時間是廣東話(am)/普通話(pm)呢?
thx thx !!

課程一樣
以我所知,大家都係一星期兩堂pth
大家都係咁多堂"英文" (45-60min)
但係非英文堂時間 e.g. 音樂堂,小食,運動,畫工,就由班主任或助教上,N - pm助教都係香港人
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 iamvenus 於 11-6-21 20:51 發表
thx thx ~~
如果am同pm都係一樣咁多堂英文咁都係揀返am好d喎....只不過分別在係唔係NET教姐..
請問K1都是冇分別?

英文一定係NET教
分別係其他時間 e.g.茶點,早操 嗰d 非上堂時間!
數學書都係用中文嘅,所有都係HK老師教返
N1 同 K1 無分別
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題