用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選幼稚園的注意事項?如何為之適合自己的小朋友? ...
go

選幼稚園的注意事項?如何為之適合自己的小朋友? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 CHERRYJUMP 於 10-10-20 13:57 發表
我都聽過有家長上午讀一間傳統的學校下午讀一間活動型的學校....
我覺得好似有少少過份左,小朋友會好累阿!
大家有咩意見?

傳統學校好注重紀律
活動型就多數無乜紀律
如果真係要咁返.. 我怕小朋友精神分裂~~

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 sakuralee 於 10-10-20 15:42 發表
自己都經歷過不愛看書,但要讀廿年書係一件好痛苦好痛苦的事,所以我自己就想小朋友係這三年係honeymoon,如果佢讀得開心,學校另佢樣樣有好奇心,有興趣,佢就會自動自覺學習,將會一生受用!
如果一開始只知道讀書為功課為考試,我諗 ...

有朋友就係想小朋友過3年開心嘅學習生活, 然後先努力應付小學嘅測驗考試..
最後佢話: 3年嘅快樂, 換嚟6年嘅痛苦..
(佢幫小朋友揀咗傳統小學)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 CHERRYJUMP 於 10-10-21 03:23 發表
""求學不是求分數""
對嗎?
現實中可行嗎?
有冇家長見個仔默書得零分會同佢講呢句說話?
喜歡學習當然最好!!
那可以用什麼來衡量? ...

一個愛學習嘅人~一定唔會零分架喎!
不過亦未必會滿分! 因為有時扣分嘅係careless mistake!

目前, 我要俾小朋友明白"因果關係", 做功課做得唔好, 係會少d印仔嘅! 點先叫唔好? 自己睇吓見練習就明啦!
我唔會自己走去擦走佢畫嘅嘢, 但係會問返佢:咁樣好似做得唔夠好, 想唔想再做過~

至於點書/測驗.. 我未到呢個層次住, 不過一個懶人同一個好奇心強/好學嘅人, 我相信家長無理由分唔出, 我相信.. 除非我地第時入到間90分都要見家長嘅學校, 否則, 我唔會強求100分呢樣嘢~ 我自己讀中學時都係年年考2x, 自細讀書都係無人迫到我嘅..
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題