用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學前班你地會點選擇呀??(九龍塘區)
go

學前班你地會點選擇呀??(九龍塘區) [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 whychan777 於 10-11-17 17:32 發表
請問迦南同靈糧堂言語方便比較差嗎?

thx

靈糧唔係注重兩文3語嘅學校
通常.. 家長會用有幾多時間有NET/NPT上堂去量化一間學校有幾注重"語言"
又通常~ 有學卷嘅學校較少有資源去請NET, 有嘅~ 時間都唔會長.. 而有NET又注重語言嘅, 較出名嘅係崇真
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 whychan777 於 10-11-18 12:29 發表
請問..我睇教學報告中, 若果某學校持有學位老師人數多(例如: 全校人數23人, 佔有學位10人), 可吾可以用黎衡量師資質素?

校舍大與細, 係咪考慮因素之一?

以你見解, 係咪報私校架學校質素(例如: 語言、課程、老師質 ...

我覺得係咪學位教師唔太重要, 因為小朋友要學嘅嘢唔會太深入, 老師要做嘅係一個role model, 同埋有愛心, 搞得掂班細路!  而NET都未必有學位嘅~ 所以.. 我個人就唔多睇呢d
校舍大細反而重要喎! 我鍾意有戶外操場嘅學校, 接觸多d太陽, 人都醒d架!
我唔會講私校嘅教學質素好d, 但係有學卷嘅學校, 要同教署交代, 自由度細d, 資源又未必夠請NET/NPT坐陣.. 如果俾得起嘅, 我自己傾向讀無學卷嘅KG

其實學校好唔好~ 係好主觀嘅, 間間學校都有人話好! 不如你搵一間適合你同你嘅小朋友嘅學校, 唔係仲好咩?
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 sheri 於 10-11-18 22:21 發表

小曳人
i have got admission offer (a.m.)from Think.............but I preferTelford 德福Kindergraten (internation class N1) as the medium ofinntruction is English and Putonghua ......as 0-6 years o ...

as far as i know, Think is doing quite good on language too. Yes, language is important, but getting in a good N1 so that you can secure a place of a good enough KG for K1 is important too.

For me, just a simple question: what if your kid need to stay there for 4 years, which one will you choice.

There's always many different concerns in different families.  
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 whychan777 於 10-11-19 12:48 發表
hello LunB:

好開心你回覆...真係好想搵人俾下意見, 自己嘜都吾識, 又無經驗....

自己好心大心細, 威廉我吾係國際班呀, 中英班喳, 當初報呢間係因為睇書話佢派油麻地天主教小學, 我好喜歡, band 1.喎...同埋睇左升 ...

我覺得, 你要揀一間讀到4年嘅, 出年再唔再搵過係另一回事, 通常轉換環境唔係一個好好嘅安排

如果錢唔係你考慮嘅嘢, 你又唔介紹york嘅新聞, 其實york唔錯: 新校舍, 英文能力強! 不過後面要付唔少$$
我自己就有d介意呢間學校咁特別嘅考學理念~ 所以幾間當中, 我prefer Think
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 whychan777 於 10-11-19 14:13 發表
多謝...多謝.....多謝你.........

唔駛客氣~ 希望幫到你!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 CCJayden 於 10-11-19 13:28 發表
小曳人,
我剛收到MOS Think am PN offer, 宜家15/16, 有咩comment?
唯一考慮MOS think 係近。

响MOS, 如果唔計Boxhill, Think嘅2文3語應該做得比較好~ 如果~ 又係你想要嘅嘢!
不過~ 佢個校舍就真係爭dd~ 但勝在近囉!

仲要係am offer~ OK 喎!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 CCJayden 於 10-11-19 14:44 發表
咁Think D 老師呢? 嗰日interview 覺得冇咩耐性。
同埋綠茵同think, 邊間好d?

thank you very much for your advise.

你最好自己search吓~ 因為兩間我都無詳細研究過
我只能夠講: greenfield就長期有位; think就大B收am, 細b都收, 不過pm
都聽過吓會唔收嘅~ 應該競爭會大dd (爭歡迎d)
我記得早兩年我做research時睇到, 好多家長讚think, 但係就好多人話greenfield唔好~
最後~ 唔好單單睇面試時老師嘅表現, 並不太可靠! 試吓搵唔搵到d有小朋友讀緊嘅家長, pm佢地問問!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題