教育王國

標題: LH 水準超高 [打印本頁]

作者: HMmummy    時間: 10-11-18 13:35     標題: LH 水準超高

My son is studing at PN, when compared with another kindergarten which he had studied before. LH takes the balance between academic and child's development. Surprisely, my son is learning letterland and flash card (Eng and Chinese). They also delivered the Oxford reading tree to parents which are the text book of St. Cat. He is loving these learning means. And each month, school deliveres motor training toys for child. Of course, parents must take an active role to play with our child. Teachers also meet with parents regularly to report the development of my son. This is very important to me. My son loves to sing the songs becasue school uploaded the songs on web. In fact, at the very beginning, I just tried to apply for this school and their performance is out of my expectation. But the higher school fees you should pay.
作者: Pertra    時間: 10-11-18 13:40

作者: HMmummy    時間: 10-11-18 13:43

Of course not, but all PN can go to KI.
原帖由 Pertra 於 10-11-18 13:40 發表
So, all the existing PN student will stay in LH. No seats for the outsider ??

作者: 阿仔媽媽    時間: 10-11-18 14:02

唔一定, 起碼好多人都會考一條龍. LH 雖然超好, 如果考到一條龍, 我都會轉.

不過, 位唔多, 而且應該只得下午班.

原帖由 Pertra 於 10-11-18 13:40 發表
So, all the existing PN student will stay in LH. No seats for the outsider ??

作者: giant_japan    時間: 10-11-18 14:03

原帖由 HMmummy 於 10-11-18 13:43 發表
Of course not, but all PN can go to KI.  

WHAT IS MEAN KI?
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 14:07

原帖由 阿仔媽媽 於 10-11-18 14:02 發表
唔一定, 起碼好多人都會考一條龍. LH 雖然超好, 如果考到一條龍, 我都會轉.

下午班係英普,我估英粵會有多d位
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 14:09

原帖由 阿仔媽媽 於 10-11-18 14:02 發表

係咪SC同KV收都唔走?點解呀?
作者: samava    時間: 10-11-18 14:10

Could you advise which branch of LH?  Thanks!

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 14:07 發表

作者: NICOLE123    時間: 10-11-18 14:10

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 14:09 發表

我識朋友個女上年有sc am班都唔走
留係lh 讀英普
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 14:13

原帖由 samava 於 10-11-18 14:10 發表
Could you advise which branch of LH?  Thanks!

HL,英粵係am班
作者: 阿仔媽媽    時間: 10-11-18 14:14

今年8月都仲call waiting 下午英普.
之前都係因為要吸引人讀下午, 所以下午先開2班英普.

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 14:07 發表

作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 14:18

原帖由 阿仔媽媽 於 10-11-18 14:14 發表
今年8月都仲call waiting 下午英普.
之前都係因為要吸引人讀下午, 所以下午先開2班英普.

但PN上果班個個揀英普所以我o甘諗
作者: 阿仔媽媽    時間: 10-11-18 14:20

SC收唔會讀, KV就一定會, 好睇小朋友性格, 我小朋友見其他小朋友唔跟規矩會唔開心, KV比LH 會啱佢多D. 當然最好一條龍, 無信心小學會考得更好(性格問題).

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 14:09 發表

作者: MaryBrown    時間: 10-11-18 14:22

LH 有許多人幫佢在BK 寫野。  LH老師好年青,學校歷史又短,上年重停課 (手足口病)。不過這位家長覺得超好,就唔好報其它學校,留個位比人。
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 14:29

原帖由 MaryBrown 於 10-11-18 14:22 發表
LH 有許多人幫佢在BK 寫野。  LH老師好年青,學校歷史又短,上年重停課 (手足口病)。不過這位家長覺得超好,就唔好報其它學校,留個位比人。

有冇實例証明呀,我日日上BK都唔覺wor
作者: lovelyaudrey    時間: 10-11-18 14:40

原帖由 MaryBrown 於 10-11-18 14:22 發表

因手足口病要停課, 同學校好唔好有咩關係呢~~

我相信唔會有學校及家長想因為咁而停課
作者: Toffeenut    時間: 10-11-18 14:47

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 14:29 發表

我都係LH家長.
(當講下笑)其實我都覺得BK有好多家長讚LH架, 不過只能夠話  1. LH的家長好鍾意睇BK/留言  2. 讀其他學校的家長唔鍾意提及自己學校  
所以引致有人會覺得有人"幫"學校寫野啫.
作者: babyakambm    時間: 10-11-18 14:50

Is your son extra big B ?? As you mentioned he studied in another KG before

原帖由 HMmummy 於 10-11-18 13:35 發表
My son is studing at PN, when compared with another kindergarten which he had studied before. LH takes the balance between academic and child's development. Surprisely, my son is learning letterland a ...

作者: QtieBB    時間: 10-11-18 14:53

學生有手足口病都唔停課,間學校會唔會係好學校啊?

唔好用"陰謀論"去談論任何一間KG啦.

我只相信每間KG都係好學校,只係適唔適合自己小朋友.

(以上純粹個人意見,不喜勿插)

作者: 小曳人    時間: 10-11-18 14:54

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 14:29 發表

我做人証: 呢位會員經常發言, 不過唔多覺佢成日提住LH

反而~ 點解無人話吓我嘅?!  我成日KM喎!

作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 14:55

原帖由 Toffeenut 於 10-11-18 14:47 發表

我都係LH家長.
(當講下笑)其實我都覺得BK有好多家長讚LH架, 不過只能夠話  1. LH的家長好鍾意睇BK/留言  2. 讀其他學校的家長唔鍾意提及自己學校  
所以引致有人會覺得有人"幫"學校寫野啫. ...

我睇o甘耐第一次有人開題讚LH,通常都係LH家長響自己條專用thread到講,所以我咪唔覺有寫手law
作者: 阿仔媽媽    時間: 10-11-18 14:56

LH 多家長讚, 因為佢就係做得好, 至少做到家長心目中的要求. 而且都可以列舉實例証明.

其實KV, PC, 禮賢, 創價等等(sorry, 不能盡錄)仲有好多好學校都經常有人讚.
作者: an~gel    時間: 10-11-18 15:02

其實報康城校會唔會機會高D呢, 佢今年有無PN學生?同埋學校會唔會睇吓學生喺咪住"附近"會優先考慮呢?
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 15:02

原帖由 小曳人 於 10-11-18 14:54 發表

我做人証: 呢位會員經常發言, 不過唔多覺佢成日提住LH

反而~ 點解無人話吓我嘅?!  我成日KM喎!

因為媽咪叻叻仔仔叻叻揀得既kinders梗係深思熟慮,所以只敢請教唔敢差輪你
作者: Toffeenut    時間: 10-11-18 15:03

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 14:55 發表

我睇o甘耐第一次有人開題讚LH,通常都係LH家長響自己條專用thread到講,所以我咪唔覺有寫手law

可能係有時d家長比較某幾間學校時, 會有人讚LH囉.
不過一定無請"寫手", 有的話, 第一個一定係你!
作者: NICOLE123    時間: 10-11-18 15:05

原帖由 阿仔媽媽 於 10-11-18 14:56 發表
LH 多家長讚, 因為佢就係做得好, 至少做到家長心目中的要求. 而且都可以列舉實例証明.

其實KV, PC, 禮賢, 創價等等(sorry, 不能盡錄)仲有好多好學校都經常有人讚. ...

咁我可能會係pc既"寫手"
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 15:06

原帖由 Toffeenut 於 10-11-18 15:03 發表

可能係有時d家長比較某幾間學校時, 會有人讚LH囉.
不過一定無請"寫手", 有的話, 第一個一定係你!

有幾錢收先

Btw, 唔通有好既one-dragon都唔走咩!2文3語唯有再諗辦法呀
作者: Toffeenut    時間: 10-11-18 15:07

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 15:05 發表

你一定係添啦... 有咁多間, 係都鍾情pc :;pppp:
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 15:08

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 15:05 發表

o甘坦白講好嘢就要話俾人知同人分享嘛
作者: Christi    時間: 10-11-18 15:09

呢類言論令人感到好老土...

作者: 阿仔媽媽    時間: 10-11-18 15:09

我都希望有機會做"C" 嘅寫手, 唔收$ 得!!!

作者: NICOLE123    時間: 10-11-18 15:09

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 15:08 發表

o甘坦白講好嘢就要話俾人知同人分享嘛

好坦白咁講pc 唔洗我講都大把人知係好野

我好坦白再講我仔之前間n1 就真係可能多得我唔小就真.
作者: 小曳人    時間: 10-11-18 15:11

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 15:02 發表

因為媽咪叻叻仔仔叻叻揀得既kinders梗係深思熟慮,所以只敢請教唔敢差輪你

好大頂高帽呀!

你都好勤力呀!
作者: Toffeenut    時間: 10-11-18 15:12

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 15:09 發表

好坦白咁講pc 唔洗我講都大把人知係好野

我好坦白再講我仔之前間n1 就真係可能多得我唔小就真.

唔解話多得你唔少呢? 你意思, kv你都唔入?
作者: NICOLE123    時間: 10-11-18 15:14

原帖由 Toffeenut 於 10-11-18 15:12 發表

唔解話多得你唔少呢? 你意思, kv你都唔入?

我既意思係...多左人留意呢間k 囉 (至少係bk多左人講)
作者: tantanmama    時間: 10-11-18 15:14

原帖由 an~gel 於 10-11-18 15:02 發表
其實報康城校會唔會機會高D呢, 佢今年有無PN學生?同埋學校會唔會睇吓學生喺咪住"附近"會優先考慮呢?

康城分校今年有開pn班. 我個女都有報, 但佢係0812細b, 所以今年pn連in都冇得in. 我再報咗出年k1, 上星期in 完等result.

至於係咪住附近有優先就唔清楚. 佢地收咗我個鄰居個仔, 但冇收我個女.
作者: 小曳人    時間: 10-11-18 15:15

點解~ 講衰嘢又俾人話
讚又俾人話~ 搞乜呀?!

其實~ 我深信每間學校都會搵到佢地嘅人緣人, 總有d家長覺得學校好得不得了架啦~
大家平常心啦~
作者: 阿仔媽媽    時間: 10-11-18 15:15

LH(LP)今年都有收PN, 應該開學無耐. 不過, 因為新校加上校舍位置更吊腳, 所以, 我估相對會有多D位.

有老師講過, 到最後call waiting 的時候, 可能會call 住得近的小朋友, 因為佢地真係讀的機會會大d, 可以慳d admin 時間.

如果真係有興趣, 何妨一試, 多個機會都好. TKO 太多同齡小朋友.

原帖由 an~gel 於 10-11-18 15:02 發表

作者: Toffeenut    時間: 10-11-18 15:16

btw, 呢度LH家長係咪都心儀"好的一條龍K"? 咁唔怪之Nicole123出黎"明sell"我地啦...
作者: 小曳人    時間: 10-11-18 15:16

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 15:14 發表

我既意思係...多左人留意呢間k 囉 (至少係bk多左人講)

絕對係啦!

作者: 阿仔媽媽    時間: 10-11-18 15:21

就算小朋友叻, 都唔一定面試表現好, 何況而家競爭大, 除非真係好超班.

如果入到好的一條龍, 起碼過兩年驚少D.

原帖由 Toffeenut 於 10-11-18 15:16 發表
btw, 呢度LH家長係咪都心儀"好的一條龍K"? 咁唔怪之Nicole123出黎"明sell"我地啦...

作者: Christi    時間: 10-11-18 15:30

我估係因為大家覺得LH已經好好嘞,但係LH先天係冇小學的backup,所以會心儀一條龍.

原帖由 Toffeenut 於 10-11-18 15:16 發表

作者: EggEgg08    時間: 10-11-18 15:31

各位...我都曾經讚LH gar....Beware!...我就係那位槍手喇!!!  hahahahahaha
作者: Christi    時間: 10-11-18 15:33

哈哈哈,很好,大家爭住做槍手.真係未見過...
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 15:33

其實都好矛盾,入one-dragon冇晒2文3語語境。

另外我早幾日請教過一位前LH既家長,佢充份了解自己需要乜嘢及小朋友係邊類type發展最好后轉了校,所以與其爭論不如多d諗吓自己小朋友發展好過
作者: EggEgg08    時間: 10-11-18 15:39

其實我都有same problem....TT international class (英普班) 收佐....見佢有小學back up...LH 可以直上K1..所以煩惱轉唔轉好
作者: NICOLE123    時間: 10-11-18 15:40

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 15:33 發表

另外我早幾日請教過一位前LH既家長,佢充份了解自己需要乜嘢及小朋友係邊類type發展最好后轉了校,所以與其爭論不如多d諗吓自己小朋友發展好過 ...

其實好多時係驚到考小一時唔到你諗
競爭真係好大. 比起而家考k真係小巫見大巫
山外有山 人外有人
無母校back up 既家長真係唔知點算.
作者: 阿仔媽媽    時間: 10-11-18 15:47

好同意, 我都考慮過如果入一條龍無哂2文3語, 真係好唔捨得. 但係睇得多小朋友interview, 真係覺得而家d 小朋友好叻, 大部份水準都好高. 萬一小一面試失準, 影響大好多. 無信心博.

不過, 我始終覺得要搵"適合"小朋友個性發展的學校.

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 15:33 發表

另外我早幾日請教過一位前LH既家長,佢充份了解自己需要乜嘢及小朋友係邊類type發展最好后轉了校,所以與其爭論不如多d諗吓自己小朋友發展好過 ...

作者: kitmantsoi    時間: 10-11-18 15:47

我有報KV, 不過收都唔讀. 因interview 個日問仔仔"鐘唔鐘意KV呢間學校ar?" 佢答:"呢間唔係學校黎, 無顏色, 無玩具..."
不過最重要係我仔仔性格應該唔啱實KV, 佢好奇心特強, 多口又多手兼每事問, 我無信心KV容納到佢但深信LH一定滿足到佢兼將好奇心進化至好學!  

作者: 阿仔媽媽    時間: 10-11-18 15:51

如果我係你, 都覺得好煩.

你有無問小朋友鍾意邊間? 某程度, 我覺得LH 同TT 好唔同. 自問無信心做TT嘅家長...

原帖由 EggEgg08 於 10-11-18 15:39 發表
其實我都有same problem....TT international class (英普班) 收佐....見佢有小學back up...LH 可以直上K1..所以煩惱轉唔轉好

作者: 小曳人    時間: 10-11-18 15:53

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-18 15:47 發表
不過最重要係我仔仔性格應該唔啱實KV, 佢好奇心特強, 多口又多手兼每事問, 我無信心KV容納到佢但深信LH一定滿足到佢兼將好奇心進化至好學!

當初我都係怕呢樣! 唔知一個咁嘅仔入到去, 會唔會磨圓哂d角.. 我好唔想! 我好想去保住佢嘅好奇心!
作者: kitmantsoi    時間: 10-11-18 15:56

PC 確實係好野, 可惜同我宗教唔同所以無報. 我身邊有好多sharp既朋友亦係PC grad.

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 15:40 發表

其實好多時係驚到考小一時唔到你諗
競爭真係好大. 比起而家考k真係小巫見大巫
山外有山 人外有人
無母校back up 既家長真係唔知點算.

作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 15:57

原帖由 EggEgg08 於 10-11-18 15:39 發表

我o甘睇,TT有非常大量課外活動,鍾意既話又平又正,但你會超忙。另外TT小學相對易入d,好多TT kinder既未必讀返TT小學。
作者: 阿仔媽媽    時間: 10-11-18 15:58

哈哈~ 我仔相反. In SC時一入去就唔鍾意, 話要返LH玩.
但in KV佢就好定.

選校真係要夾小朋友性格發展, 學校就算幾出名幾好, 唔夾都無用.

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-18 15:47 發表
我有報KV, 不過收都唔讀. 因interview 個日問仔仔"鐘唔鐘意KV呢間學校ar?" 佢答:"呢間唔係學校黎, 無顏色, 無玩具..."
不過最重要係我仔仔性格應該唔啱實KV, 佢好奇心特強, 多口又多手兼每事問, 我無信心K ...

作者: 阿仔媽媽    時間: 10-11-18 16:02

如果講課外活動, 我覺得TT好好, 起碼人人都有機會玩, 唔得都叫有得試.

LH應該無咁多機會.

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 15:57 發表

我o甘睇,TT有非常大量課外活動,鍾意既話又平又正,但你會超忙。另外TT小學相對易入d,好多TT kinder既未必讀返TT小學。

作者: EggEgg08    時間: 10-11-18 16:06

何出此言呢?? TT 家長好難做gar mer? 可以講多d嗎?

其實某程度上入到TT 都要多謝LH, 可能返學習慣了, 令阿b去TT interview NET & 普通話老師時可以講番那種語言...

原帖由 阿仔媽媽 於 10-11-18 15:51 發表
如果我係你, 都覺得好煩.

你有無問小朋友鍾意邊間? 某程度, 我覺得LH 同TT 好唔同. 自問無信心做TT嘅家長...mouth:" />

作者: kitmantsoi    時間: 10-11-18 16:08

"imagination is more important than knowledge" 好驚佢既好奇心無晒無創意 - 死得!
原帖由 小曳人 於 10-11-18 15:53 發表

當初我都係怕呢樣! 唔知一個咁嘅仔入到去, 會唔會磨圓哂d角.. 我好唔想! 我好想去保住佢嘅好奇心!

作者: kitmantsoi    時間: 10-11-18 16:14

我無報SC, 覺得同LH課程有D似, 如果差唔多就無謂轉cos阿仔適應力又弱一年轉一間太大打擊la...

原帖由 阿仔媽媽 於 10-11-18 15:58 發表
哈哈~ 我仔相反. In SC時一入去就唔鍾意, 話要返LH玩.
但in KV佢就好定.

選校真係要夾小朋友性格發展, 學校就算幾出名幾好, 唔夾都無用.

作者: 阿仔媽媽    時間: 10-11-18 16:15

純粹因為未IN, TT已經搵家長幫手做義工, 我自問唔可能100%投入阿仔的學業.

你小朋友好叻, 阿仔就算返LH咁耐, 除咗佢高興會自言自語爆幾句PTH & eng, 人地正經問佢, 佢多數唔肯理人.

原帖由 EggEgg08 於 10-11-18 16:06 發表
何出此言呢?? TT 家長好難做gar mer? 可以講多d嗎?

其實某程度上入到TT 都要多謝LH, 可能返學習慣了, 令阿b去TT interview NET & 普通話老師時可以講番那種語言...

...

作者: MaryBrown    時間: 10-11-18 16:19

LH ? 商場幼稚園 - 冇操場 (陽光充沛?) 靠商場空調 (空氣清新?) 老師又年輕 ,學校歷史又短, 你們話好就好!

作者: 阿仔媽媽    時間: 10-11-18 16:21

我都覺得差唔多, 所以就算SC收都無打算轉. 不過, 睇一次interview 可以預計將來他適唔適合玩呢個遊戲, 而家知道多d, 就全力搵一條龍.

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-18 16:14 發表
我無報SC, 覺得同LH課程有D似, 如果差唔多就無謂轉cos阿仔適應力又弱一年轉一間太大打擊la...

作者: 阿仔媽媽    時間: 10-11-18 16:36

LH 地方唔大, 空氣質數成疑係事實. 不過, 唔係間間都無戶外場地.

老師年輕都可以好有愛心&有交帶, 學校歷史短但考私小直資都有唔錯成績. 而且佢地的校本課程, 係就小朋友而設, 我就覺得好過街買的書. 雖然, 我都覺得佢未必完全適合自己的小朋友. 但作為LH家長, 起碼佢做到我的要求. 當然, 一D行政上嘅野同課程, 都仲可以改進.

btw, 去年我地interview, 我都覺得有分校環境麻麻, 外籍老師黑面, 但唔係間間都係咁. 請理性討論.

原帖由 MaryBrown 於 10-11-18 16:19 發表
LH 好? 商場幼稚園 - 冇操場 (陽光充沛?), 靠商場空調 (空氣清新?), 老師又年輕 ,學校歷史又短, 你們話好就好!

作者: Fishlo    時間: 10-11-18 16:46

呢位靚媽咪吾好咁激動啦, 其實好多媽咪都知每間學校都有其長短, 最重要係小朋友喜歡返學, 又學到野!
我個女都係LH返緊PN, 我自己都覺得校舍方面LH確實遜色, 但亦吾可以單一此因素而覺得呢間學校吾好喎! 雖然辦學年資短, 但已得到一大班家長支持, 愛戴, 深信一定有其實力嘅!

我亦相信你小朋友讀嘅學校, 一定有其優勝之處, 你先會比你小朋友入讀!

其實, 大家開開心心地交流下咪好囉!

< 不喜勿插 >

原帖由 MaryBrown 於 10-11-18 16:19 發表
LH 好? 商場幼稚園 - 冇操場 (陽光充沛?), 靠商場空調 (空氣清新?), 老師又年輕 ,學校歷史又短, 你們話好就好!

作者: 小曳人    時間: 10-11-18 16:46

LH有好幾個campus
我知道其中一個係比較差d, 但係有一個有戶外.. 另一個有大窗+無敵海境! 絕對陽光充沛, 一見傾心!

小兒唔係讀LH, 但係一樣算新校, 一樣有年輕老師
不過~ 我相信小朋友鍾意同姐姐玩多過同姨姨玩喎!

而且~ 想知有無料到, 應該睇睇人地嘅業績先!
作者: sheffield    時間: 10-11-18 16:55

嘩,睇到標題,嚇左我一大跳!我身邊起碼有6個小朋友讀緊LH,所以我都知道小小某間LH嘅教學同老師情況,(當然係由d媽咪口中知悉的主觀comments)。老實說,樓主所講的內容屬實,其PN已開始phonics,也有用ORT…但(純屬個人意見)教還教,小朋友係咪真係學到又係另一回事(我見到亞囡d小朋友的英文都唔係特別叻,phonics就更加掌握唔到)…
其中更有朋友因為老師在眾人(包括亞仔)面前投訴亞仔(K1時不能舉出同starting sound的英文字)而令亞仔心靈大大受傷而搞到要轉校…
學校K3哥哥姐姐畢業,連PN都叫埋去睇畢業禮…
PN返學兩個月都唔夠就請家長去觀課,唔係睇上課,而係排左隻舞比家長睇,我睇個video,全班就只有我識的兩個小朋友有"郁"…我當時就覺得係做比家長睇,感覺唔係幾好…
就算到衣加,我都係覺得LH有d野係做出黎比人睇,小朋友係咪真係學到野又另一回事…
幾個朋友都讚老師好有愛心,因就係因為年青,有個熱誠,但就欠經驗(我聽過朋友講一些佢小朋友嘅上堂情況,但對老師嘅處理手法就有點不認同…)
一位朋友係LH fans,但就同我講佢對小學考學校冇乜信心,因為冇乜特別好嘅數據睇到…
有得fans就一定有佢嘅好處,但係咪"水準超高",我又有點…

作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 17:00

原帖由 阿仔媽媽 於 10-11-18 16:36 發表
LH 地方唔大, 空氣質數成疑係事實. 不過, 唔係間間都無戶外場地.

老師年輕都可以好有愛心&有交帶, 學校歷史短但考私小直資都有唔錯成績. 而且佢地的校本課程, 係就小朋友而設, 我就覺得好過街買的書. 雖然, 我都覺 ...

Marybrown所講又非冇道理,我b去Kln Tong interview時指住人地d學校話我要讀o甘大間學校!我諗係佢響書到見到d學校係一幢幢所以認為果d學校好
作者: lyhv    時間: 10-11-18 17:08

原帖由 sheffield 於 10-11-18 16:55 發表
嘩,睇到標題,嚇左我一大跳!我身邊起碼有6個小朋友讀緊LH,所以我都知道小小某間LH嘅教學同老師情況,(當然係由d媽咪口中知悉的主觀comments)。老實說,樓主所講的內容屬實,其PN已開始phonics,也有用ORT…但(純屬個人意見)教還教 ...

agree!   "水準超高"依4字真言真係好值得商確!  如果佢收我一百蚊學費有咁嘅service而且可以完全唔使我教就可以令我小朋友好乖好叻, 咁我就會用 "水準超高"依4個字!  otherwise, 我覺得只可以用物有所值黎形容!
作者: kitmantsoi    時間: 10-11-18 17:15

初初報PN同你有一樣既諗法, 商場幼稚園 - 冇操場 , 靠商場空調 , 老師又年輕 ,學校歷史又短, 所以去左openday視察, 雖然冇操場但亦有足夠地方比小朋友玩. openday做得好精采阿仔好鐘意所以報PN.
返學後同樓主一樣好滿意, 發現呢間學校好有心, 歷史短但不停改進同進步. 學校透明度高唔洗口耳相傳, 係web list out 晒畢業生考入私小/DSS既result, 學校短短歷史能有此成績,令人挖目相看. .
你講既確係佢既缺點, 但佢既優點能override佢既缺點就係LH成功既地方.
我亦相信比緊$39XX x 12months既家長唔傻.

作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 17:24

原帖由 sheffield 於 10-11-18 16:55 發表
嘩,睇到標題,嚇左我一大跳!我身邊起碼有6個小朋友讀緊LH,所以我都知道小小某間LH嘅教學同老師情況,(當然係由d媽咪口中知悉的主觀comments)。老實說,樓主所講的內容屬實,其PN已開始phonics,也有用ORT…但(純屬個人意見)教還教 ...

所以你見上面討論冇提超高

至於成果就不嬲都唔會靠晒學校,小朋友天份同家長努力都有關係。之前EggEgg都提到佢小朋友in TT可用PTH對答。而對我來講最感動係每周都學到一個新中文字,我自問教唔到。當然有d人覺得每周到一字好慢,要每周5個字先叫水準超高,但我覺得每周一字已合乎我現階段所需了

另外我個campus就冇跳舞做show了

作者: nataliepsc    時間: 10-11-18 17:31

yes, 我去青衣o個間interview就見到個外籍老師對pn小朋友&家長都超黑面!

原帖由 阿仔媽媽 於 10-11-18 16:36 發表

老師年輕都可以好有愛心&有交帶, 學校歷史短但考私小直資都有唔錯成績. 而且佢地的校本課程, 係就小朋友而設, 我就覺得好過街買的書. 雖然, 我都覺 ...

作者: MaryBrown    時間: 10-11-18 17:36

佢考小學數據,是佢統計 ( Who know? ) 實際是商場幼稚園 - 冇操場 靠商場空調 , 老師 又年輕 ,學校歷史又短, 不過, 我都覺得我年青但有經驗
我重覺得大角咀(手足口病) 及填田區個Campus
一見傾心’!

作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 17:50

原帖由 MaryBrown 於 10-11-18 17:36 發表
佢考小學數據,是佢統計 ( Who know? ) 。 實際是商場幼稚園 - 冇操場 , 靠商場空調 , 老師 又年輕 ,學校歷史又短,  不過, 我都覺得我年青但有’經驗’,
我重覺得大角咀(手足口病) 及填田區個Campus最 ’ 一見傾心’!  ...

原來要好似迪士尼同York o甘既校舍先係你杯茶

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... ;page=4#pid33341100
作者: kitmantsoi    時間: 10-11-18 17:50

一百蚊學費就好la  
原帖由 lyhv 於 10-11-18 17:08 發表

agree!   "水準超高"依4字真言真係好值得商確!  如果佢收我一百蚊學費有咁嘅service而且可以完全唔使我教就可以令我小朋友好乖好叻, 咁我就會用 "水準超高"依4個字!  otherwise, 我覺得只可以用物有所值黎形容! ...

作者: 小曳人    時間: 10-11-18 17:55

原帖由 MaryBrown 於 10-11-18 17:36 發表
佢考小學數據,是佢統計 ( Who know? ) 。 實際是商場幼稚園 - 冇操場 , 靠商場空調 , 老師 又年輕 ,學校歷史又短,  不過, 我都覺得我年青但有’經驗’,
我重覺得大角咀(手足口病) 及填田區個Campus最 ’ 一見傾心’!  ...

好驚~
你有無去過紅磡個campus入面睇過?
唔駛咁激動..

作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 18:01

原帖由 小曳人 於 10-11-18 17:55 發表

好驚~
你有無去過紅磡個campus入面睇過?
唔駛咁激動..

睇吓下面咪知law

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... ;page=4#pid33341100

The end.

作者: Christi    時間: 10-11-18 18:08

呵呵~~連官方網頁的小一數據都質疑,真係估你唔到.不少幼稚園個網都有登出佢地的小一數據,我想你可能都不會用作參考.it's ok,每人心中的尺不同,各取所需而已.

P.S. 我唔年輕嘞,但我冇乜經驗架 ...:loveliness:

作者: EggEgg08    時間: 10-11-18 18:44

我覺得有d地方好值得商榷 ger…..學校課程小朋友get get 到有好多因素配合, 如小朋友能力, 家長配合..etc. 就算最top的學校都一定有人跟唔上. 我覺得這反映小朋友是否適合間學校而不是學校好唔好
PN
觀課我諗 you are talking about the 家長茶聚主要係老師&校長分享小朋友的progress & 學校課程之後有小小時間係看到小朋友上課情況我唔覺得係特別排隻舞wor… 小朋友咁細….唔郁有咩問題? 你話佢唔郁老師鬧佢地就話有問題jer..!?! 反而係有幾多間學校百忙中還抽時間辦這些家校communication session? 呢d唔係家校合作一部份咩? 由接到offer至開學到現在3個月, 學校已舉行了4次家長聚會....自由參與....佢真係做俾家長睇gar....
朋友話考小學冇信心有咩出奇競爭咁大, 除非係一條龍幼稚園的家長, 如果唔係邊個會唔擔心自己小朋友? 同埋就算自己小朋友幾叻我都唔會好囂張同人講"我信心爆澎..小朋友掂緊!!!!" lor..

作者: Toffeenut    時間: 10-11-18 20:10

MaryBrown,

我不想在此topic用低劣的字去和你討論. 每間學校都有其長短, 亦適合不同需要/類型的家長和小朋友, 可能睇左呢個topic(http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2253242&extra=page%3D4)令你好憎LH, 但請你自重

作者: 小曳人    時間: 10-11-18 20:34

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 18:01 發表

睇吓下面咪知law

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2252194&page=4#pid33341100

The end.

:loveliness:
我都好希望我嘅小朋友响嗰d環境長大
可惜.. 我地活响HK
無得選擇!
我之前做過research, 要有好大空間, 有大窗~ 沙池, 草地, 馬騮架.. 嘅KG, 似乎係無!
我只揾到HK有兩間KG有沙池,  唉~ 最後認命~ 放棄!
作者: dandanmami    時間: 10-11-18 20:39

作者: Toffeenut    時間: 10-11-18 20:50

原帖由 小曳人 於 10-11-18 20:34 發表

:loveliness:
我都好希望我嘅小朋友响嗰d環境長大
可惜.. 我地活响HK
無得選擇!
我之前做過research, 要有好大空間, 有大窗~ 沙池, 草地, 馬騮架.. 嘅KG, 似乎係無!
我只揾到HK有兩間KG有沙池,  唉~ 最後認命~ 放 ...

我覺得, 小朋友每日都有數小時返學, 學校環境固然是要考慮的, 但我更認為家長可以帶小朋友多點出外, 增廣見聞之餘亦培養親子感情.
作者: elizatyy    時間: 10-11-18 22:10

Just wonder how much time the children will go to the outdoor playground???
作者: Babyarsene    時間: 10-11-18 22:41

你又唔使咁講
每個人都有唔同意見, 唔同想法, 唔想expectation
你唔同意咪唔好睇, 唔好理囉
係度forum都係比家長善意咁去discuss, 何必講到咁差呢?
你有你鍾意既野, 人地都有人地鍾意既野
都冇人迫你鍾意....
覺得呢條thread唔岩聽咪 x 左佢, 冇謂攪到discussion好似鬧交咁
作者: lyhv    時間: 10-11-19 03:06

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 17:50 發表

原來要好似迪士尼同York o甘既校舍先係你杯茶

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2252194&page=4#pid33341100

好似有D言之有物喎...迪士尼.....York ....難道..

作者: lyhv    時間: 10-11-19 03:07

原帖由 elizatyy 於 10-11-18 22:10 發表
Just wonder how much time the children will go to the outdoor playground???

罰企果陣~~~
作者: lyhv    時間: 10-11-19 03:17

其實學校幾好都好, 覺得家長嘅影響都好重要!  通常小朋友有個胸襟廣闊, 心明大義嘅爸爸媽媽, 日後發展都會好D, 相反, 如果小朋友有個心胸狹窄, 經常無事生非嘅爸爸媽媽, 相信佢將來讀咩學校, 條路都會好難行...
作者: lyhv    時間: 10-11-19 03:22

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-18 17:50 發表
一百蚊學費就好la  

其實減一百蚊都好開心! 因為當$3900係物有所值, 減左一百蚊之後咪變成物超所值囉!  HAHA~~但其實好快嫁咋, 因為我記得K1學費好似係平過N1嫁~~
作者: Christi    時間: 10-11-19 09:14

老實講,我一點也不介意別的媽媽說LH有什麼不好不好,但基本的禮貌仍然是需要有的,像一些惡意又無根據的言論,實在不必理會.

至於好像sheffied講到她所見到鄰居的小朋友情況.這些我會用來作警惕.有批評才有改進的地方,畢竟即使好的課程編排教出的學生也不會一模一樣,當中還有家教等各因素,像焗麵包同一樣的麵粉焗出來的也會深淺不一,有些焗燶.

我至今仍認為LH的課程設計得很好,囡囡學中/英/普都有明顯進步.一位曾經在SC教書的朋友,曾跟我說,SC課程其實頗谷,而LH課程較多空間給小朋友思考,所以LH小朋友解難能力幾好.(嗱...我無意得罪SC丫,別對號入座).另外,老師有愛心,記得有一日囡囡自己弄損臉返學(其實只是臉上一小點傷口),未入課室,在門口接待的老師(不是班主任)已經問我她發生了什麼事.校方是要求老師做頗多的東西給家長看,例如成日將上課情況拍照放上網,我知道這是透明度與家校合作的一部份,欣賞之餘,也知道老師真的工作量大.

環境當然不能與marybrown鍾情的國際學校比,也一定不像天堂,但平日多些帶囡囡去郊外就是了.LH歷史不長,但也有10年了.囡囡很開心,跟她說不讓她上學對她是一種懲罰.當初是放棄啓思與維記選LH,暫時覺得沒有選錯.

作者: ilovejanwong    時間: 10-11-19 09:15

原帖由 lyhv 於 10-11-19 03:17 發表
其實學校幾好都好, 覺得家長嘅影響都好重要!  通常小朋友有個胸襟廣闊, 心明大義嘅爸爸媽媽, 日後發展都會好D, 相反, 如果小朋友有個心胸狹窄, 經常無事生非嘅爸爸媽媽, 相信佢將來讀咩學校, 條路都會好難行... ...

睇到呢句真係忍唔住要讚~~~~
作者: ilovejanwong    時間: 10-11-19 09:17

原帖由 lyhv 於 10-11-19 03:07 發表

罰企果陣~~~

哈哈哈......
作者: MaryBrown    時間: 10-11-19 11:35

我講的事實,以事論事’,
竟然查我以往的BK 留言及喜好,向我作個人批評, 你們這個處事方法,是 LH?

論事變論人的態度,你們是這樣的教下一代?要是的話,我過去的BK留言,你們記得花多D時間慢慢查!

作者: lovelyaudrey    時間: 10-11-19 12:12

LH教是一群幼稚園生, 總不懂在這裡留言吧!!

想獲得別人的尊重, 要先懂得自重!!

lyhv說的很好~讚!!
作者: boyboy_mama    時間: 10-11-19 13:30

Actually, I really want to know whether LH is a good school or not. My son is now studying PN in LH (LP) but I am waiting for the result of SC, Creative Primary KG. As compared to these two and also HKPS, which one is better for my kid? Some parents told me that LH is very commercial and the school management does not have the heart to educate. Is it true?
作者: HMmummy    時間: 10-11-19 13:31

知足常樂, 育兒應該是讓小朋友欣賞自己擁有的,並口中充滿安慰與讚美. 互勉.
作者: 小曳人    時間: 10-11-19 14:25

原帖由 boyboy_mama 於 10-11-19 13:30 發表
Actually, I really want to know whether LH is a good school or not. My son is now studying PN in LH (LP) but I am waiting for the result of SC, Creative Primary KG. As compared to these two and also HKPS, which one is better for my kid? Some parents told me that LH is very commercial and the school management does not have the heart to educate. Is it true?

you should be the one who answer this question!
no one can answer this for you~
作者: 小曳人    時間: 10-11-19 14:26

原帖由 HMmummy 於 10-11-19 13:31 發表
知足常樂, 育兒應該是讓小朋友欣賞自己擁有的,並口中充滿安慰與讚美. 互勉.

作者: kitmantsoi    時間: 10-11-19 14:30

作為媽媽最了解仔仔性格同需要, 邊間都啱可能無人答到你.
不過論環境有outdoor playground 會好D, 加上有小學Backup 過幾年唔洗煩亦吸引.
其實你仔仔都讀緊PN, LH有冇用心教學你自己感受下會好過聽人講. 至於是否commerical, 其實點為之commerical 呢? 無學卷要交學費算唔算commerical?
原帖由 boyboy_mama 於 10-11-19 13:30 發表
Actually, I really want to know whether LH is a good school or not. My son is now studying PN in LH (LP) but I am waiting for the result of SC, Creative Primary KG. As compared to these two and also H ...

作者: kitmantsoi    時間: 10-11-19 14:31

多謝分享!
原帖由 HMmummy 於 10-11-19 13:31 發表

作者: ilovejanwong    時間: 10-11-19 15:00

好鐘意知足常樂呢4個字~~
只有作為父母嘅有呢個心態,小朋友先會有呢個心態~~
作者: sheffield    時間: 10-11-19 22:04

謝謝你沒介意我那帶有點偏激的回應!其實我沒是沒惡意的,只是見到標題…就有個這樣的反應…
當然,雖然我真的對LH有點負面的感覺,但就見到幾個朋友都好滿意LH…其實最緊要係比緊錢嘅用家滿意就是了!
原帖由 Christi 於 10-11-19 09:14 發表
老實講,我一點也不介意別的媽媽說LH有什麼不好不好,但基本的禮貌仍然是需要有的,像一些惡意又無根據的言論,實在不必理會.

至於好像sheffied講到她所見到鄰居的小朋友情況.這些我會用來作警惕.有批評才有改進的地方, ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5