用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 課程深的學券幼稚園
go

課程深的學券幼稚園 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔係一定有國語學
基本上講嘅嘢係yes.. 深嗰d.. K1寫字, N班學ABC, 認字 (中英文)
K3教中英數, 小一課程嘅數學
要寫句子,
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 yingyingma1 於 11-2-12 14:56 發表
小曳人,多謝你的回覆。

請問有那些幼稚園是教較深的課程的呢?民生、培正算?還有那些幼稚園呢?可以分享一下嗎?

以我聽返嚟~ 龍校嘅KG唔會深得去邊
只有淺~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cherrieshum 於 11-2-14 10:02 發表

請問你覺得紅勘的保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園素質如何?
我有興趣讓小兒入讀,因為有學券,也以英文為主。

對唔住~ 我對呢間學校認識唔多
只知佢有小數族裔人士, 會對佢地有特別嘅安排, 注重兩文3語嘅訓練

但係~ 小朋友日常用語無問題, 係咪代表學校課程"深"呢?
咁要睇吓大家講緊嘅係咪同一樣嘢!

一般而言~ "深" 即係教d比較大年紀嘅小朋友較適合嘅嘢
e.g. 教署話K2教寫字, 咁K1就已經教=> 深!
識得普通英語對話唔係深, 但要求小朋友認好多字, 造句, 考試~ 咁就可以話係深, 所有教署唔建議做嘅嘢提前教~ 咁就係深
所以~ 我話有學卷嘅學校唔會深, 因為佢地係唔容許教d唔"適合"小朋友能力嘅課程!

但一眾消費者有要求, 就係要學校教得深! 所以先有K3教P1甚至P2課程嘅KG
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題