用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 看完德望中學年報, 你會選讀德望, 還是九龍塘宣小? ...
go

看完德望中學年報, 你會選讀德望, 還是九龍塘宣小? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

之前有朋友同我講過呢個問題, 我check過.. 係轉直資嘅第一年畢業生
我相信係呢個原因..
咪俾自己幾年時間, 睇吓之後點囉! 唔好咪揾過第二間中學囉!

btw, 如果我自己有女~ 都唔會俾佢讀GH, 係我心目中, 佢唔算係一間成績好好嘅學校, 起碼5 banding年代, 佢唔係band 1! (我母校升唔到中四嘅同學, 當中被派去GH讀) 當然~ 轉咗直資令佢對中產多咗分吸引力, 希望佢之後可以做好d.. 令我呢d有偏見嘅人跌眼鏡啦~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小天使kiki 於 11-2-25 10:58 發表
D成績到底會唔會好得番?走咗嘅老師會唔會返去?

良好學習氣氛..應該由"收生"嗰邊著手, 效益會更快 (所以我"買"佢之後會有進步架!)
真正熱門名校, 好成績從來唔係由老師度嚟嘅, 學生個個自動波, 老師好得閒架!
舊老師當然唔會返轉頭, 亦無需咁做!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 35C9 於 11-2-25 11:55 發表

你講野真係好鬼死有道理呀, 好學校, 係入面, 你覺得有一股強大的讀書風氣, 個個以讀書為重任, 宣小個個都以考劍橋英文試, 皇家音樂試為榮 ! 不過, 頂唔頂得順就.... 見人見智.
你頂唔順走, 唔緊要, 你唔 ...

呢個係我親身經歷
話說以前官校係鐵飯碗, 唔鍾意個老師, 校長最多要求調走佢 (升職!!) 當年我响某新開官校讀預科, 教Kings多年嘅廢柴Chem 佬自己同我地講: 以前d學生自己讀書, 有問題就問.. 唔駛點教嘅...

所以~ 千其唔好覺得响名校教嘅老師就係好嘢!
我身邊都有幾個好有心嘅老師, 佢地都唔係响名校教
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題