用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好想知道事實係點
go

好想知道事實係點 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

我舊年只填甲一同乙一
派乙一
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jessy 發表於 14-6-11 15:41
派了乙一都放棄我唔係好明呀!! 即係你只喜歡甲一, 否則寧願讀私校?

其實當初都諗過唔填乙部,只填甲部
但時間關係,唔想諗,就填咗乙一先,都未必抽得中
到抽中,註冊... 我諗唔到點解我個仔要响一間咁嘅學校讀書,我只係想問幾個問題,都唔願意答,叫我睇網頁,但我早就睇咗啦!
所以,都係讀私校,一間適合佢嘅私校

其實阿仔嘅情況有d特別,要特別支援,但如果係老二嘅話,我應該會俾佢去讀,呢間係一間地區名校

brrbaby2007    發表於 14-6-12 09:17
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

kenwong888 發表於 14-6-12 05:28
It is because the school target customers is those parent wanting high scores / good secondary allo ...

都唔係好open,因為註冊時一個人都無,連staff都唔知去哂邊!其實我都未開口問,只係問:我想問d嘢,唔知有無老師可以幫到...

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

LL222 發表於 14-6-12 12:28
要什麼特別支援?

某d老師可能要受過培訓,最好有處理資優生嘅經驗,而唔係使用"免除法"去解決課堂上有機會出現嘅問題
另外,有d學校會有增潤課程

我唔係希望攞學校資源,我只係希望學校老師了解呢d小朋友情感上嘅需要,唔望佢俾到d咩知識上嘅支援
當然,如果佢地安排到抽離課程就更好啦~

俾一個例子
阿仔上堂畫枱,班主任投訴過兩次,其中一次係考完試未收卷時...
我地見完註校教育心理學家之後,由佢同老師溝通,跟進小朋友嘅情況,之後再無投訴喇!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題