用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇小朋友同我仔一樣?
go

有冇小朋友同我仔一樣? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

媽媽,你心目中點先叫資優呀?
記性好,認讀能力高,數感如何?係咪好細就自己睇書?

資優兒學習能力強,對好多事物都有興趣,有自學能力
你可以上HKAGE網站睇一睇資優特性,如有需要,可參與HKAGE或小童群益會嘅情緒小組

講真,有上面嘅能力,已經唔係普通人,但如果你唔鍾意用資優呢個字眼都無問題,但作為家長必須了解呢類小朋友EQ好多時都比較差,需要花多d精神時間去幫佢
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢度應該大部份人都面對孩子情緒問題,我自己呢刻都搵人幫緊,其實hkage好多家長講座都有教家長處理小朋友情緒問題,我覺得係咪資優唔緊要,最緊要係佢教你幾招,你用過有無效!

如果你無打算做評估,我建議你俾空間佢自學就得,唔好打壓好奇心,多d俾佢學自理同做家務,多d教佢同理心,上到小學 (或者已經讀緊小一?) 問下老師佢嘅情況,你會得到較客觀嘅睇法

其實資優兒唔駛特別落力栽培,你容許佢自已學就得,只要keep得住佢對學習嘅興趣,就已經"夠叻"架喇~ 最怕係佢上堂覺得悶,搞事啫~ 如果係咁,就可能要加深,或者引導好奇心去其他地方...
如果你想知多d,或者想搵人幫手,試下接觸hkage,佢地有免費熱線服務,email都得,可能可以解決你部份疑慮
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題