用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 插班
go

DBS 插班 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

成功嘅,唔應該要操卷
我識人唔多,知道插班入嘅,都係私小校內名次高,奧數比賽排名前嘅  (頭1-2%)

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

ms.giggle 發表於 16-4-21 19:20
各級加埋才約10個位
係咩?我仔小一升小二嗰年,有人話我知迎新家長日,插小二都有11-12個!當中有人最終決定去LS,所以我唔知最終插咗幾多個
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

劉七華 發表於 16-4-21 23:23
DBSPD易D插定LS易D??

DBSPD嘅位比LS多
同一屆 (兩年前申請插班) , DB出俾插小二有超過十個offer,LS就得四個,當中有人同時得到3間男校offer (消息指,LS四個都有DB offer,當中二人揀DB,二人揀LS),LS有call waiting ,唔清楚DB有無call waiting

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Ocean419 發表於 16-4-22 08:25
請問2個的學術和功課測考壓力如何比較?

壓力...睇人喎~
插得入嘅,唔應該有學術壓力,不過以測考份卷計,DB深得多!我見識過份reading卷.. 又長又密,完全唔似係俾小二生做嘅卷!
功課量,我會話LS適中,每份功課都唔會太多,但唔清楚DB,我無去八,但DB文化係唔交功課都無所謂嘅(起碼中學係咁~)

Soundervolt  真厲害,DBS份reading卷都可以俾妳過目  發表於 16-4-22 12:11
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題