用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 語境問題
go

語境問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁要睇清楚間英小係俾到點嘅語境喇!

因為有d英小係用英文教科書,英文教,但日常同學仔唔係用英語溝通,學校NET 堂都係一星期一堂!如果係呢類,我唔認為境景同中小有乜大分別!

另,英小轉中小,我唔覺得有太大分別,因為我仔本來嗰間英小都係本地人講英文,我睇住佢d口語香港化,所以問題唔响讀英小定中小度,而係佢身邊嘅人都係咁講,佢自自然然跟住講

我之後有安排一星期一次嘅英文班佢見NET,起碼多d機會講同聽先

除咗口語發音之外,其他(文法/reading等)無退步情況
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實全校兩個NET,都係唔夠!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

elvina_lmk 發表於 16-7-15 10:41
之前幾年建立的語境,伴讀,也可能一年內退步晒。點解好似無人覺得可惜嘅?.

係可惜,好可惜添!但你講嗰兩個選擇都一樣面對相同問題~
所以我嘅選擇係:津校+外面揾堂NET教嘅英文班
呢個組合,已經好過你間英小2個NET啦!因為我個英文班係1:6,足一個鐘
你兩個NET頂多一個星期兩堂NET時間....

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-7-15 12:33
你意思係轉中小後香港化? 定k3 後就論上本地英小都英文香港化?

另外,你安排一星期一net成本(公價多少)? ...

係上英小已經香港化! 佢明明開學時係自己班唯一一個被邀做學校英語大使架!但去到學期中,我已經開始嘔血....
成本係$200一個鐘,本身係細佬要去上堂,為方便接送,揾d嘢佢上
效果係:佢覺得好好玩,無咁怕作文,亦每個星期真係有機會同NET對話 (我地好好彩,去聽briefing時,本來無哥哥份做評估,但阿老細拉埋阿哥去做,唔知係咪知道阿仔讀邊間小學,安排咗阿仔入佢地最旺場個老師教嘅班,班裡面d學生上平都比較高)

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-7-15 16:16
聽過某連鎖紅牌幼稚園畢業,入左九龍西某男直資,話k3 之後英文無進步過。。。
我仔轉咗津校之後,英文都唔覺得有明顯進步,學校得一位NET,一星期一堂
津校小3英文,都未教到私小小一教嘅tense同grammar

elvina_lmk   唉,知呀,就係知道係咁,所以先頭痕囉。  發表於 16-7-15 17:34
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:小曳人+發表於+16-7-15+14:55+係上英

原帖由 bvbb 於 16-07-15 發表
你好呀 ! 請問這英文班是否oral 班 ? 或是包括grammer, writing 等 ? 可否pm 我details 呢 ? 謝謝幫忙 !
...
no,  it's just a writing class.

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-07-15+發表我仔

原帖由 mcl203 於 16-07-15 發表
中小點可以同英小直接比較,SFA要比係同MCS去比
我只係想話俾樓主知,英小同中小其實分別不大,—様會令佢失望!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-07-15+發表我只

原帖由 mcl203 於 16-07-15 發表
有無去比較過MCS和MPS兩間英小??? 英津小未必語境差過英私小,只係數量太少家長喜愛既英官津小 ~~~

...
Mcs 平常學生溝通要用英語,朋輩間發音較好

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

phoebewong123 發表於 16-7-15 21:00
乜唔係英小除了中文和普通話科以外就是英文授課嗎?點解分別不大?
問題係,授課係單向嘅,而講嘅人係本地老師...一嚟用唔到,二嚟佢地會學本地老師嘅發音
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

咪臣 發表於 16-7-17 21:04
似乎神校學生英文寫得、作得、唔講得,對不?我識兩個學生都要補oral
未必,要睇返屋企點教,如果屋企講開英文,oral (唔計發音) 唔會太差
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題