用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa和wkf
go

sfa和wkf   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

你有無心儀津校?抽到嘅機會如何?
我就咁睇,唔覺得是但一間會比另一間較合適,如果有心儀津校可抽,就SFA啦!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

chieco 發表於 16-11-18 10:00
其實名津同sfa係咪都好似?小朋友其實中英文麻麻,教快一年真係怕追唔到

...
學卷學校上,孩子本身鍾意睇書嘛?坦白講,中文教深係難搞d,英文教深而有睇開英文書嘅應該無問題

名津都係津校,當然唔會教深啦!點都會輕鬆少少,好玩dd (3x vs 4x 人/班),功課就唔一定比SFA少

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 16-11-18 11:57
有fd 入ls,同我分享過小一的英文教科書,我覺得比一般官津深(可能只是教法課程不同),另外教局容許校本 ...
之前係用同一出版社較深嗰套
今年轉咗出版社,無得比較,但唔會比SFA深 (本書)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆樓主:

我仔當年有幸得到學校EP關顧,老師同EP有溝通之下,在課堂上小問題都得到老師調適。。。喜出望外!

要留意—點,SFA嘅EP係照顧資優兒比重較多(其他問題嘅學生較少),
但其他學校,特別係津校,係照顧其他SEN嘅!
Wkf嘅情況我唔清楚
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

chieco 發表於 16-11-19 10:42
好想知sfa因為讀唔到或感壓力而轉校的人多唔多

當年同班轉走嘅,成績中至中上都有幾個,轉去地區—線,真係成績差要走就無
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

chieco 發表於 16-11-20 15:06
回覆 idy926 的帖子

唔好意思呀,想問下你,咁小朋友星期六日仲有冇時間玩架?如果小朋友情緒方面,SFA老師肯 ...

why not?  好精彩樂器運動跳舞合唱團畫晝都玩,大有人在!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

chieco 發表於 16-11-20 15:06
回覆 idy926 的帖子

唔好意思呀,想問下你,咁小朋友星期六日仲有冇時間玩架?如果小朋友情緒方面,SFA老師肯 ...

情緒問題,可直接搵EP,由EP同老師溝通
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題