用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇後悔六年前的選小學決定?
go

有冇後悔六年前的選小學決定?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔有後悔轉校嘅決定

當年係佢自己話要同細佬同校,所以我先幫佢轉校,點知轉到過去,一嚟無EP協調,個別海鮮級別老師針對,有事老師只識揾社工帶走個細路,但如果唔轉,仔會得到更適切嘅安排

anyways,我賺咗個細自行必收,但如果有得再揀,我會選擇留响私小,留返個機會中學隨佢自己意願/能力選校,而唔係依家嘅直屬中學 (傳統學校有歷史包服,一句從來都無人係咁,就無討論餘地,小學係咁,中學都係咁)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 20-6-23 10:32
任何學校,包括中學或小學都唔會為咗單一嘅學生為軸心~

每間學校都有佢地嘅大方向,學生適合呢個大方向 ...
其實又唔係行為問題,只係某d其他學校行政上做到嘅野,呢度唔考慮,都同大部份嘅學生無關,即係批准與否,唔影響其他同學
唔係話走就走得甩,走亦有走嘅問題,人生從來都係咁,孩子要學習妥協,學習搵解決方法同出路

仔最大嘅問題係唔想返學,我最大嘅問題係佢唔返學我就要坐監,呢個係轉校都解決唔到嘅,唯有辛苦佢

Soundervolt    發表於 20-6-23 14:15
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

akys 發表於 20-6-28 01:18
以為上到中學嘅生活會適合他,可惜。
已經比小學好
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題