用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同hkuga vs SPC
go

港同hkuga vs SPC [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實如果了解到教學方法是否適合孩子,好易作決定

之前有位睇住佢大嘅blogger 女女,應該係讀福小嘅,佢會俾女同學蝦,老師建議佢揀女校,我雖然無見過阿女,但我叫媽媽報港大同,最後佢順利入讀,中一生活亦愉快,仲係班會主席,積極投入新生活!

又,有朋友仔女都讀港大同,升中嗰年,媽媽俾仔去讀SPC (好似有船),女就揾咗間津小轉走咗,佢話兩個都唔適合港大同,因為性格較文靜,之後,聽到女女新校d同學好好,識咗好多新朋友,仔仔就繼續STEM 方向發展,疫情呢一年拍咗唔少片放youtube,仲接受過多次訪問!
又,第一個女孩有個好好嘅男同學,升中時入到LSC (見你比較埋SJC),男孩入到LSC 同我仔同班,算係傾得埋幾個之一,無聽到有適應問題。

所以,無絕對答案,只有了解孩子嘅人幫到手,其實,孩子自己有咩意見?
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

hjehje 發表於 21-4-2 17:47
其實我都有問過佢。阿仔話媽媽決定。我覺得佢係驚唔合媽媽心意,佢係估緊我想去邊度。。其實佢係一個好有主 ...
咁就同佢講:媽媽覺得3間都係好學校,任何一間都無問題,但特質唔同,所以最好佢自己決定
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題