用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分叩門有沒有人成功叩門喇沙,拔萃小學同埋聖若瑟小學 ...
發新帖回覆
go

20分叩門有沒有人成功叩門喇沙,拔萃小學同埋聖若瑟小學? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

DPS
睇清楚叩門入表日期,唔睇分,揀人見,揀得都好大機會收,但真係唔知佢點揀

LS
會睇關係 (e.g. LSC 舊生又有推薦人,教會推薦人等),睇孩子能力 (e.g. 數學比賽攞獎),見過有人話自己個仔乜都無,但收咗,但佢仔入到去年年考第一!
識幾個叩門入嘅,唔同校長收,多數成績都好好 (包括年年級一!)
(我仔係叩門唔收,插班收嘅)
btw, 舊校長收過幾個寄信+學校門口等校長,係同一KG,一個教一個... 都收!但孩子本身係叻嘅!可惜我仔讀高小我先串埋成個故事,主角其實我都識嘅
SJ
識嘅case少d,都係資優生,但唔知佢地交乜野上去叩門

heidya    發表於 23-9-24 22:23
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

多口~你問得呢幾間,可以假設你覺得得仔能力上"值得擁有"呢d學校
我試過問前輩插班問題,10個有10個都覺得我只係拜名校
我當年係覺得阿仔能力上讀到名校

anyways,
如果係咁,插班嘅優勢會大d,亦因為小學比KG 較多比賽機會,亦會多d野俾學校睇到孩子嘅能力

最後,隨緣啦~
入到亦未必讀得開心...

我仔就讀得唔開心,臨退休嘅數老師見佢識哂又唔想佢做自己野,堂堂叫佢企走廊
又有英文科老師俾阿仔發現佢講錯野,郁手"移動"佢出班房
(我無投訴,我自知自己個仔係煩嘅)
總之,叻人唔止你一個,所以唔會有特別關顧,申請跳班亦唔批,原因係學校從來無人跳班

當然,我呢個係ectreme case... 係老師口中嘅神人
不過插班都係waiting 入!

heidya    發表於 23-9-24 22:21
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊