用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣道,培正,民生, 如何選擇???
樓主: 天天2010
go

宣道,培正,民生, 如何選擇??? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

好睇家長想點培育個小朋友喎!

好似我咁, 我隻c6就唔鍾意民生同培正嘅中小學, 所以我地無報佢地嘅KG
但係如果第時報小學, 我會考慮宣小
基於讀宣幼入宣小嘅機會大少少, 所以如果家長鍾意宣小嘅, 都可以報埋宣幼
中學? 到時入到好d嘅中學, 你都未必想留低直升啦! 宣小派位都好好架!

所以, 家長最好考慮清楚, 你想小朋友之後點先? 我覺得升到幾多百分比唔係最重要, 最緊要係你鍾意邊間多d!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 sllau 於 10-10-25 15:31 發表

應該係不少於85%學額...姐係85%-100%呢個range...

民小嘅學位少過民幼
所以一定唔係100%架喇!  

兩年前, 有朋友講:學校會响K3開學通知相關同學, 佢地升唔到小一, 等佢地去報小一
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 bibikids119 於 10-10-26 15:36 發表
因為之前我喺bk見到有人話宣小要成6-7k per mth(包哂所有雜費)....
如果真係要咁貴,我就唔會讀架喇,所以如果唔會上佢嘅小學,姐係都唔會報佢幼稚園啦...!

...

我都聽人講過..
佢除咗basic學費, 學生要响學校學兩種樂器, 呢d要另外收錢!
(如果有錯, 麻煩更正)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 AC9 於 10-10-27 09:24 發表

唔好意思,我係新手呀媽,想問一條白痴問題。乜唔係所有人都可以參加政府的大抽獎?點解大家講到如果讀左一D幼稚園就無得玩大抽獎!

真係失禮,唔係好識!麻煩各位專業媽媽教路!Many thanks in advance! ...

如果你參加大抽獎, 有d學校會唔俾你留位
i.e. 你讀一條龍係想直升, 你參加大抽獎就等於放棄你個龍位!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題