用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 John Hopkins CTY program
樓主: Rabbit315
go

John Hopkins CTY program   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

我剛去年年尾開始研究呢樣嘢

CTY talent search入門,可以用WCT (world class test) 嚟報,又或者經talent search 考 SCAT,香港考試局內進行,日期自選,分英文及數學兩科,電腦測試。報告會有孩子响應考嘅grade响相應級別所屬percentile,talent search嘅passing grade等資料。每年有一個頒獎禮,香港都有搞,今年係5月1日,HKU進行,higher honour嘅得主會被邀請

WCT香港亦有得考,一年兩次,上星期六同下星期六考緊春季,2月尾報名,下一輪應該10月進行,早一個月多開始報名,$400一科,分數學及解難兩張卷,合共$800,兩份都"優"~ 為之雙優
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

papaof2 發表於 16-4-12 13:10
我有興趣報五月一號考試,現在報名會遲嗎?請問那裡找到多些資料?謝謝! ...
5月1日係頌獎禮,唔係考試
如果想約考試,你註冊咗talent search之後,再去揀日子就得,但紅日應該無得考

準媽咪  請問考呢個 program 既 cert 目的為何 ?  發表於 16-4-22 16:24
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

請問考呢個 program 既 cert 目的為何 ?
...
其實係因為當初想報 John Hopkins嘅summer camp,當中申請要求包括考SCAT / WCT,我揀咗去考SCAT,因為11月WCT唔得閒,趕唔到1月中報summer camp,而SCAT可以邊日考都得
anyways, 最終都無錢報summer camp,但意外收獲,阿仔考得唔錯;另外我都有報今期WCT,呢次就真係為儲cert.  我估,攞住呢兩張cert,聽聞UST嘅資優課程認可,亦希望自己提名入HKAGE

準媽咪  哦 ! I SEE   發表於 16-4-22 16:48
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

kplh 發表於 16-9-7 22:48
各位有經驗的媽媽, 我幫仔仔報了來近10月的SCAT, 請問有咩要預備?  謝謝!

我無幫仔預備呀

香港人考數,應該會覺得淺,但考英文,會覺得深,叫定仔仔小心d做就OK

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

kplh 發表於 16-10-26 15:40
回覆 Radiomama 的帖子

香港人考英文是否難取得pass?

唔知難唔難,我仔就"緊緊" 過
佢考grade 3, 即grade 5卷,description 係,大約係美國grade 5,頭40%程度,即60%人係後面

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

scyauchris 發表於 16-10-26 19:47
回覆 小曳人 的帖子

我地昨天考SCAT, 今日已有result, 請問CTY張cert會幾時出。
等幾個月呀
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

scyauchris 發表於 16-10-26 19:47
回覆 小曳人 的帖子

我地昨天考SCAT, 今日已有result, 請問CTY張cert會幾時出。
等幾個月呀
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 16-10-27 08:04
聽聞high honour 可以參加頒獎?
好似一年一次,唔sure,我地無去,佢補寄個章俾我地
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

picture 發表於 18-3-27 16:22
Do children need to study for the SCAT?  Can we get SCAT study materials in HK?
首先,明白SCAT係分級能力測試,而talent search 經過研究,認為gifted child 能力超前,就算做較深嘅卷/同年前較大學生比較,都能夠辨別出嚟!
SCAT要考兩份卷,分別係英文同數學,而HK數學係教得快過美國嘅,所以要攞高分係完全無難度
而英文就麻煩d,但呢個分數對報讀語文相關科目有影響,要過某個分 (印象中6x percentile) 先叫合格

如果應付唔到呢個test,CTY嘅課程根本唔適合呢個學生,勉強入到都無意思

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題