用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs. St Stephen Girls
樓主: picalo
go

DGJS vs. St Stephen Girls   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

DG啦!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Bursa 發表於 20-6-3 17:57
請各位指教一下, 會否有機會讀讀下St Stephen Girls 同中學部脫龍? 定即使日後脫龍,今屆小一都不受影響? ...
以往學校要脫,都會由講脫離關係嗰年入學起計,之前入咗學嘅,唔受影響
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果係好勝唔輸得,係應該俾佢輸多d,而唔係去一個會比較容易贏嘅環境喎!

b3410    發表於 20-6-8 10:01
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

picalo 發表於 20-6-8 10:51
但個人會唔會愈來愈乞人憎
情緒控制上,係要d時間 build up 技巧,乞人憎就無朋友,呢d野係成長嘅一部份
你越細俾佢輸,佢就越快克服,呢個係抗逆力
你越保護佢,越遲輸,就越大鑊!

BBQporkpork    發表於 20-6-8 12:10
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

picalo 發表於 20-6-9 08:06
咁邊間家長會humble d?

不過講真,喺聖幼一樣有眼生頭頂嘅家長
我眼見,家長同家長之間,越係名校,大家越有禮貌
朋友律小家長group,好多閒話,甚至吹到個細路好叻,但好少少嘅學校,我so far 咁多年,家長group 無閒話之外,大家仲好有禮貌,有時見面亦係過份謙虛,多過曬命

反而KG,我覺得人比較雜,上到小學,大家目標比較一致 (搞掂學校d野就算)

b3410    發表於 20-6-9 11:42
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題