用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂 vs 禮小 vs 真道
樓主: myfamily1807
go

沙呂 vs 禮小 vs 真道 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:沙呂係地區名校,+但資源同學術會唔會無私校

原帖由 myfamily1807 於 15-06-30 發表
沙呂係地區名校, 但資源同學術會唔會無私校直資好呢?
沙呂!!!
你有無去过開放日呀?硬件真係無得輸!
直私揀人收,沙呂津校但有>60%上英中,升值率超高!咁唔算学術算乜?!
資源就睇你想要乜先有得講,但我睇見D特别室,我覺得應該照顧到唔同需要!

真道要小朋友鍾意自学先得架,超Hea!所以有充份時間自学,如果等人餵嘅小朋友会唔知自己学咗乜!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-06-30+發表沙呂

原帖由 elmobeebee 於 15-06-30 發表
英中不等於全都是band one 中學。
有些非一線直私也是英中。
你睇咗佢歷年升中派位学校未?!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-06-30+發表沙呂

原帖由 ozoz 於 15-06-30 發表
請問你從何得知真道超hea呢?
資料由—位安排孩子由神津轉去真道嘅家長分享嘅,佢事前問咗好多人,特别强調未行334之前真道已經係讀11年就考A level ,(即當時比其他学校少兩年)創校校長有兩名資優兒,課呈設計係俾有自学能力嘅学生有足夠時間探索。
佢仲提到有个case,真道初小讀咗兩年,好似無乜功课無乜嘢学到,於是同兄姐私小嘅老師傾,老師俾咗份小二嘅試卷佢做,结果係唔合格,最终去咗私小重讀小二,家長仲要幫忙惡補小—嘢!

當然,个别例子,但太無規範未必个个人都啱

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:“2012-2014”應該係指一级的,我之前聽過J

原帖由 bookwormsx2 於 15-07-01 發表
“2012-2014”應該係指一级的,我之前聽過JM講有d學校當5同6年級係同一階段。

...
正確,是同—屆之畢業同学,即2012年小五嗰班,2014年畢業

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-07-01+發表你睇

原帖由 elmobeebee 於 15-07-01 發表
有睇,亦識人剛於09/14於沙呂小畢業升中。
咁你感覚到呢間係難得好好派位成績嘅地區名校未?
如果仲有懷疑,請考慮其他学校!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-07-01+發表

原帖由 elmobeebee 於 15-07-01 發表
隨便你笑飽佢。
其實唔係想笑你(—D都唔好笑),但作為沙呂粉絲,睇見你嘅語調,嗰種側疑,令我好難受!

仲有朋友剛畢業。。。咁呢位家長朋友—定無為学校講好说話。。。

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

希望大家別誤會我話真道唔好

我只想指出有人會出現咁嘅問題,當然同家長有幾了解學校有關,但亦同孩子性格都有好大關係

利申:真道係一間我依然會考慮嘅中學
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

sbux 發表於 15-7-3 12:58
其實嗰個小朋友捨得離開神津,應該都有佢嘅學習困難,所以小二被拋離,未必完全關真道事

...

老友,兩個case嚟架
case 1,係神津超級fans,升中堅決唔轉校,但中一俾老師玩得好甘,之後轉去真道如魚得水,應該跳咗兩級!
case 2,初小响真道讀,轉咗去私小,留班,不過如其他用家講,我又覺得係家長嘅問題

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 15-7-3 15:40
升得上神津(除咗Sportsman)大部份都係B1學生,俾老師玩好大程度上唔關學術嘅事,或者會係人際關係問題,呢 ...
媽媽話老師覺得阿女太叻,叻到唔駛阿sir (又的確係)而該校响女孩成長過程當中,表現極度保守,不接納,不認同資優兒,其實佢早早就應該轉校

不過無論如果,只要學生返A校學唔到嘢,响B校就學到仲帶動到同學學習興趣,我相信係適唔適合嘅問題
呢樣亦係我欣賞真道嘅地方,的確包容同埋俾到學習空間俾學生!

我等緊見到真道出IB女狀元架!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題