用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道and黃永樹
go

播道and黃永樹 [複製鏈接]

原帖由 joey_lee14 於 09-8-12 15:51 發表
我的意見:

黃永樹小學: 小朋友成績好, 重可以比個小朋友有多個choice出區讀好學校, 重要6年吾使錢.

播道: 成績好同吾好, 好大機會都是讀播道, 播道中學而家最多都是band 2頭. 要比錢重要limit 死左個小朋友的命運, ...

請問從哪裡可以得知播道屬band 2頭?播道自行收生,不同傳統學校要靠教局派位,如此如何可比較?你有有關數據嗎?

原帖由 joey_lee14 於 09-8-13 20:07 發表
講返呢個topic , 所以我在另外的topic 都話過近來播道call 返好多之前一開次就reject 左個D 學生來讀, 因為個校長之前一路hold住左好多位, 打算收D好top 的學生讀, 差不多個個apply都rejected 吾收, 攪到D人以為Dema ...

joey_lee14:我本身教中學,話你知有某「Band 1」嘅官校因為近年出生率低,收「Band 1」數目下降,政府撥咗好多「Band 2」甚至「Band 3」學生入呢間學校,該校冇得反對,硬住頭皮照收,搞到該校「Banding」驟降。

以上唔係推理,係發生緊嘅事。我只想話你知,當你以為好多家長理所當然要揀「Band 1」官津學校先好,但同時「Band 1」官津學校根本唔能夠保證收生質素,你話邊個Risky?今日你以為A學校係「Band 1」,過一年A學校可以因被逼收生搞到降Grade,你作為家長可以點?遊行?示威?點解DBS、SPCC呢啲老牌名校急急轉直資?道理顯而易見啦﹗

播道一眾直資起碼可以收生自決,質素有保障。我相信有好多家長都深明此理,所以,明白呢個道理嘅家長都仍會樂於揀呢類直資。

時代唔同咗,依家好多家長已經唔似以前咁,一窩蜂扑去揀所謂「Band 1」官津學校,有好多會想多啲,選有心搞教育嘅直資。新校唔代表一定差,亦唔一定要等所謂業績出先可以定好壞,教育係continuous tense,過程亦好重要。

當你見到個仔/女好鍾意返學,好鍾意學嘢,呢樣比會考攞10A更有價值。

原帖由 TerrenceMum 於 09-8-18 14:10 發表

我相信無一位家長想自己個小朋友,如果讀到書有Band 1學校唔讀,走去讀Band 2,3學校卦?

唔係噃﹗
我教嗰間中學屬Band 2頭,的確有啲家長專登俾自己個Band 1囝囝入嚟我間學校讀,佢哋話啲囝囝响Band 1小學讀嘅時候好冇自信,入咗我間學校後反而讀得好開心,建立返自信,成績仲有進步添。

原帖由 joey_lee14 於 09-8-19 00:37 發表

總有一D extreme 的case, 但肯定吾是一個大部份人會去做的事. 又講, 個學生本身可能就跟吾上Band 1個speed, 通常呢D case 多數會發生在D邊緣人上(即Band 1末到Band 2頭), 試試如果呢個學生年年考頭1,2,3 , 你古 ...

你話考頭1、2、3都係extreme case啫。
其實教咗咁多年書,眼見家長嘅要求轉變好大,十幾年前可能大部分家長都崇拜Band 1學校,但依家啲家長真係唔同以前,已經唔係大部分/全部家長都非Band 1不入架喇。除咗成績,老師係咪caring、德育都係一個重要考慮因素。

原帖由 littlefaith 於 09-8-20 22:04 發表

順帶補充一句,當年响學校同同學關係大部分建基响功課、考試、名次之上,勾心鬥角,爾虞我詐,有好嘢(例如天書、天王筆記、名校Mock Exam Paper等)一定會收埋收埋,嗰陣真係冇乜真正朋友,依家最好嘅朋友都係:童軍/教會/大學搞 ...

好多追求名校的家長背後不外乎以下幾個原因:
1. 虛榮心
2. 人有我有
3. 安全感
可是,有幾多家長會真正細心去了解名校背後的一切?真正面對名校校長、老師、同學的不是家長,而是其子女,真的要小心選擇,以免子女受苦。

原帖由 Jean 於 09-8-21 13:35 發表
我都係以過來人身份講出對新思維直資和傳統教學觀點.
我係BK有6年,看過數百章與你相同觀點的發表.
我好了解你對活動教學的看法,因為我自己都係咁諗.
只不過我覺得貴校在各方面(除了校舍)都未達到優質直資的水準.
...

你的看法我大致同意。除了兩點:
1. 並非所有家長都要求子女入名牌大學,有些家長會希望培養子女如何處世待人、以及對知識不斷地追求,而名牌大學跟對這種種根本沒有必然關係。
2. 播道在德育及對學生的關懷一向做得不錯,這是許多學校所欠缺/不重視的。家長重視子女德育多於成績,並無可厚非。
‹ 上一主題|下一主題