用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 會讀2010 K1報到區
樓主: lenny1130
go

會讀2010 K1報到區 [複製鏈接]

早兩日同我鄰居陳太閒聊,佢細女讀緊胡素貞二年級,佢同我講好多時中午湊佢個女返學都會遇到我個女放學,仲話俾我知佢細女果班考前幾名都係金巴倫出黎,叫我唔好諗轉校,呢間好呀,一於繼續讀啦!佢細女以前讀的幼稚園(碧濤)太hea,一上小學就追得非常辛苦。

我心諗,難得我個女咁鍾意間學校,我從來都冇諗過同佢轉校喎,不過呀陳太咁權威我當然冇say no啦。

講真,小朋友考第幾我同佢老豆都冇乜所謂,我比較重視小朋友能力到時,學校是否把握到時機俾佢地作新嘗試,適當地刺激佢地,帶起佢地對學習既興趣。因為等小朋友自己乜都做到時先教,佢地就會悶到抽筋,自己有自己玩睬你都傻,久而久之就慣左用呢種態度對教佢地既人,hea慣曬,一換教學環境就好難適應。

So far我都仍然同意學校的教育方向,班主任對小朋友亦好愛錫好關注,個人對學校整體都幾滿意。

我只能講講我個女既情況,佢家陣讀緊N1,功課未能夠話主動拎出黎做,但表現得好鍾意做,我晚晚自己陪佢做功課,都係三五分鐘就做完,最耐都唔過十分鐘,有時我會行開拎d野,返黎已經見佢自己做完。

佢個人原本做野好求其,返左學幾個月,放聖誕假前我發覺佢開始主動清理檯面(我從來冇乜要求佢,佢老豆亦會自動同佢清理),果一連串動作真係睇得我有少少感動,我同佢老豆講:「佢tidy up呀!!!」一個學期未完已經有咁既進步,我已經好安慰。相信佢讀完L2,再讀埋U3,發展會更全面。

以前我都有d疑惑,d家長淨係話金巴倫出黎既學生英文一定冇問題,咁其他方面呢?我家陣諗,可能家長都同我一樣,對學校既教學同照顧已經好信任,放心將時間投入其他方面。我都好耐冇上黎喇,見各位媽咪好似我舊年咁頭痕,先出黎講幾句。

原帖由 lenny1130 於 09-12-21 23:00 發表
teenasmum,

我想問....金巴倫讀既小朋友..自律性高唔高...返屋企會唔會自動自覺做功課...
其實我都好擔心教佢做功課既問題....如果下下都要等我地返黎先肯做功課...就慘啦...有時OT都唔知點算....因為KV同KM啲comme ...

回覆 43# meme22wong 的文章

係呀,自由參加,放學同下晝班一齊放,坐返學架校車返屋企。
‹ 上一主題|下一主題