用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KV - English level
go

SC vs KV - English level [複製鏈接]

原帖由 csl888 於 09-12-7 11:57 發表
SC 的英文水平高, 好多人都知, 因為學校有雙班主任 (中+英班主任), 小朋友接觸英文機會多, 學校也會訓練小朋友睇英文故事書 & 學 phonics等

想問吓有無家長知道 KV 的英文程度是怎樣? 我只知 KV 的中數很强, 那英文 ...

我覺得不是深淺的問題,是沒有NET的問題.沒有NET,pick up唔到d native speaker既accent,大個左好難學.好蝕底架. SC有不少老師都係純正英國人添

原帖由 csl888 於 09-12-7 12:30 發表
多謝你的分享, 所以你的意見是係 SC 可學到正統英國 accent, 而 KV 是無?

100% sure. 因為KV無NET.就算其他學校有,你都要了解清楚,KM好多賓賓.其他學校好多ABC反而都OK.

原帖由 小曳人 於 09-12-7 14:57 發表

其實唔係好明你點解成日話KM多賓賓.. 因為我見有ABC, 有印度人.. 但唔覺賓賓特別多 (可能1-2個)

舊年我知道最起碼有3個,今年唔知咩情況.舊年就有因為老師accent問題,好多家長提出質疑.仲有,收多左人又扮學校維修,拒已錄取既細B係門外,搞到人地臨時搵學校讀書.呢d都係真事,唔信自己查下舊年d forum

原帖由 小曳人 於 09-12-7 16:31 發表

係真~ 我知, 我舊年未報就知啦!
但係hkps都係admin大混亂, 夠一樣d人爭住讀!
今年就暫時唔覺有乜大問題..

錯~ 最緊要係肯改, 咁當然你可以唔搵自己個小朋友試, 好正常..

不過到頭來都係講緣 (運氣),  ...

平心而論,KM總括黎講都係一間好學校,我都好多謝佢,好多PN既小朋友都考到好好既K1.舊年大家遇到d甘既事,都算幾倒霉架,不過最後都係好happy甘讀完.

原帖由 csl888 於 09-12-8 11:13 發表
多謝大家分享~::" />

我們平常在家是跟他是講中文及英文, 另外也會給他收看很多英文碟如 Disney and 聽英文歌.  BB 現在也會聽及講少許英文.  

以我所知, St. Catherine 升小, 有機會會派去女拔 & Marynoll.  那請 ...

Maryknoll係派位,同讀邊間幼稚園無關.SC同KV各有600個學生,以比例來講,部分學生考到DGJS或其他名校並不奇怪.

另外,揀這些學校的家長應該都比較進取,會報考好多學校,加上課外活動資源既配合,先至有甘既效果.

所以,唔係揀左邊間幼稚園就容易入邊間小學甘簡單架

原帖由 csl888 於 09-12-8 12:44 發表
St. Catherine and 根德園都收我個囡讀 am 班, 2間都咁好, 唔知点揀好..  

我覺得主要看3個因素:

1.外籍教師
2.功課量
3.學費

KV沒有外籍教師.如果1重要的話,你要選SC.
如果你喜歡小朋友做多d功課,KV會適合d
KV學費會平D

好多人都講,KV中數好,SC英文好.你著重邊方面多d?

原帖由 ChingChingChoy 於 09-12-7 12:56 發表
請問sc 是否 k1-k3都是有雙班主任 (中+英班主任)?..因有人同我講只有k1係..

不是,K1個英文老師係同隔離班share架,有時2班一齊教,有時教其中一班.所以,每一大班分為AB兩班

原帖由 racoy 於 09-12-8 13:16 發表

你既小朋友讀KV, 就不停hard sell KV 踩SC, 見你好多posts都係咁, 真係好無聊, SC小朋友英文唔突出? 咁可以話你冇錯, 你真係好唔好彩, 好既你遇唔到

Accent要細細個先易pick up, 大左就超難學. 你唔重視口音又真 ...

看了BK好長時間,發現這間學校d家長最維護自己間學校,不足為奇.

大家去看看社會語言學既書,就知道accent只係得細個可以pick up到.我唔敢講,讀左有NET既學校一定學到好accent,這個要看孩子自己本身的天份,但可以好肯定敢講,如果無NET,一定唔會pick up到accent,因為沒有input,怎麼會有output?!

原帖由 jeremyphlam 於 09-12-8 14:43 發表
講咁耐原來有報KV,我以為你睇"accent"真係睇得咁重添!

失覺晒,你啱、你啱!

其實都無所謂,各個家長個側重點唔同,最緊要係arm你個想法同埋小朋友既能力, 無話邊間一定最好架.

原帖由 BigBoBo 於 09-12-8 15:44 發表
My son also got the offer from SC & KV...

15 16 左幾曰..終於决定揀SC..
因為收集各方意見..
讀SC 会開心D..
我個仔受軟唔受硬...
活動教學会啱佢多D..

雖然我自己喜歡KV..

其實Agreed Nicole123 所講, 点選都 ...

兩間都係好學校,有得揀比無得揀幸福好多,如果有人依家揀唔到,可以兩間都交,遲d先揀囉
‹ 上一主題|下一主題