用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york點解成日被人話commercial?
go

york點解成日被人話commercial? [複製鏈接]

原帖由 linglingng 於 10-1-22 00:51 發表
York 都收咗我個囡亦比咗留位費. 之前我都 search過. 睇咗後我都放心好多.
商業化~~間間學校都係搵錢啦. 唔通會蝕都做? 我睇咗其他的mama (York) 講. 每月只係比學費+茶點.  其他雜費係學校攪活動有相影咗. 要唔要 ...

4K包埋學劍橋英語的話,一個月要6K架.之不過,其實外面好難搵到5歲以下上劍橋英語既地方,由學校統一搞都有好處既,如果家長有興趣的話..

原帖由 Chincco 於 10-1-22 11:25 發表

EPGY係一D數學啲課程, 唔係一定要報架, 但我想囡囡早D打好數學啲基礎, EPGY係返SAT (9:30-11:45am) 架.向新校舍上堂.
至於劍橋, 因為佢哋5月要考mover, 所以時間比較緊囉. 返4:45-5:45pm. 我囡囡向4歲3個月已經考 ...

原來真係比其他地方快好多,外面center一般係P1-2考starter架.厲害厲害!你小朋友有幾多個盾呀?

原帖由 Chincco 於 10-1-22 14:12 發表

如果小朋友夠5歲可以向香港考, 如果好似我囡咁啲超細囡, 但又想攞張STARTER啲CERT去考小學, York 係可以安排佢哋返大陸考, 萬一考得唔好, 夠5歲可以向香港再考. 因為如果等我囡夠唔5歲先向香港考, 就趕唔到攞張CER ...

呢點都好羨慕你呀. 我無得參加YLE,所以比阿囡去trinity guildhall同埋其他朗誦班lor,大家都係要比小朋友多d exposure,同埋證明小朋友有實力,留住黎叩門用.

原帖由 bobechristy 於 10-1-24 16:19 發表
我放棄了YORK, 因為簡了一絛龍學校,至於劍英, 其實YORK星期六都有開班比外面K2學生,而且而家好多英文CENTER都有劍英考試班比K2 ....

請問例如邊度可以報呀?

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-26 10:39 發表
謝謝Chincco啊﹗咁即係預基本學費+校車+茶點最主要費用啦
課外活動方面除左錢既問題外,其實一個小朋友學咁多野都好煩,所以都係因人而異姐我諗

課外活動係安排上面麻煩d,除了金錢,還要夾時間,管接送.有時遇到d唔好既centre,仲會激死人. 但係,見到個小朋友原來咩都可以pick up到,你就會覺得辛苦d都抵架喇

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-26 11:13 發表
係啊﹗管接送我都有諗過
我要返全職,又唔係好信得過姐姐。一陣過馬路..............咁就嚇餐死

我都要返架,基本上係靠姐姐,佢都好多怨言架,成日同d唔參加活動既小朋友比較,真係好煩.但無辦法啦,只有大家張就下啦,因為小朋友既exposure真係好重要架

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-26 13:14 發表
姐姐﹙外傭﹚有怨言?點解啊?姐姐怨話多野做?

係呀,因為佢話自己老,唔中意成日出街,又成日話其他人無學甘多野,真係好煩架, 菲傭係麻煩d架喇.不過,每日帶出帶入,仲要煮飯,都幾辛苦架,大家將就下咪算啦.
‹ 上一主題|下一主題