用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有關"公文式"
go

有關"公文式" [複製鏈接]

原帖由 chingbb 於 10-3-31 11:18 發表
現在有免費兩週可以試下; 所以心思思想同囡囡報名 ~ 囡囡現在k3, 之前沒有上過任何"公交", "e. nopi", 等等! 只是返一些普遍的興趣班 ~ 所以想請教下其他媽媽, 佢地ok嗎? 會否 hard sell? 收費貴唔貴? 對你地的小朋 ...

ok架,我小朋友K2,學左一年半,依家日日自動波做功課,最近從2A升A的測驗中,4分14秒做完100題加數(最深系個位+10),全對,同大人既速度無分別,真系好開心.

原帖由 iy_99 於 10-4-1 00:33 發表
請問是否一定要3yrs呢? 我個仔2yrs11mths可以嗎?

應該係,但不需要太早,因為太早好多小朋友既專注力唔夠,每日都要做功課都幾唔容易架,我大b 3 1/2開始, 細b 都差唔多.

原帖由 chingbb 於 10-3-31 14:21 發表
Thank you so much!
如果要join佢地, 家長要去個"家長會"的講座; 我驚會似有些會"抓住唔放"; 你地比小朋友返什麼班多?

如果3歲幾便開始,公文式建議先學數學,因為其他要自己用CD機,太細個自己manage唔到

原帖由 chingbb 於 10-4-1 15:04 發表
Thank you very much!
我諗會比囡囡試下maths先!

系呀,math唔使比買CD錢,中英文要. 我頭先打電話問過,如果讀多科會晤會太辛苦, 個老師話,好多小朋友三科一起讀,真係誇張.

原帖由 xanax1mg 於 10-4-1 15:52 發表

我囡囡係3科一斉讀

可否分享下平時點樣manage呀? 依家我小朋友K2,讀數學讀得好好,但好擔心再加會令佢反感,畢竟每日都要做功課......

原帖由 xanax1mg 於 10-4-1 16:42 發表

我囡讀緊K1, 舊年12月開始上公文英, 今年2月讀埋公文數,公文中就上左半個月姐~佢好鐘意做功課, 每有新字佢都好開心,一D都唔辛苦~
公文英同數佢每日做各20張, 公文中10張, 加埋本身學校2頁工作紙, 52張工作紙都係45 ...

K1可以坐定定做45分鐘功課,真係厲害!!
‹ 上一主題|下一主題