用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) GH幼稚園怎樣學英文?
go

GH幼稚園怎樣學英文? [複製鏈接]

回覆 2# yukiyu 的文章

甘我唔同意啊,我阿女都系K3,派番黎既故事書本本都滾瓜爛熟,我問佢點解會甘熟,佢話因為日日未上早會之前都會一齊讀

我覺得,如果家長每天都肯同小朋友一起讀書/看書,英文同中文都會進步好多,呢個系永久不變既道理.

其實,好多幼稚園既學生都會去kids' gallery呢d地方學多d,有好多人有會去上/考Cambridge試,真系各施各法架

原帖由 icbb1230 於 11-5-24 22:49 發表
好多龍校都係咁㗎啦!  但聽K3啲家長講K3課程都深喎,功課都比較深,又有週記又有默書,等等。

另外,英文老師唔止兩個,應該有4個。我成日問阿女英文堂做咗d mud,有時phonics, 有時唱遊,有時講故仔咁囉。其實英文真係唔可以剩係 ...

吾止中英文默書&週記,仲有中英文閱讀理解同埋其他練習,中文日日都學一句句子+仿句. 英文讀既故事書字數一d都吾少. 我發現呢一年阿女中英文都進步左好多

原帖由 easybring 於 11-5-27 11:07 發表
排山倒海得來, 小朋友都應付到既.  家長要協助下.
等今年k3升左上去, 就知跟唔跟到.  希望ok啦.  等下.

其實我相信不同既幼稚園升小學都有gap,問題系吾好太過份就得. 我相信今年K3學的,對小一銜接很有用.

我個女默書大概已經超過10次,只有1次因病缺席幾天忘記溫書而錯了1個字,其他次次都全部正確,我覺得學校安排得好好.
‹ 上一主題|下一主題