用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局陳守仁第二輪報名(6月7日至6月8日) ...
樓主: cutekiddy
go

保良局陳守仁第二輪報名(6月7日至6月8日) [複製鏈接]

原帖由 cutekiddy 於 10-6-7 16:57 發表
有得online報la,deadline係聽日5点.

good luck!

我個女K2,想問下大家陳守仁round 1系自行派位前定後決定是否接受offer架? 我考慮緊今年年底round 1報定係等大抽獎結果出左先報

原帖由 flostangraphy 於 10-6-8 16:54 發表
自行派位後要決定是否接受offer.
等大抽獎結果出左先報?!!?!!
你好有信心喎!

唔該,其實我參觀完open day之後,好鍾意陳守仁,但又好難完全放棄大抽獎. 如果可以在11月中收到自行分配結果後先決定,甘樣應該系round 1考左先,唔好等round 2 700幾人先申請,對嗎? 7月初briefing果日唔系香港點算呢? 聽briefing是否很重要?

原帖由 silvia_ng 於 10-6-8 16:58 發表

前年我地係自行同tsl放榜同一日。所以知道自己自行唔得, 已經即時take左tsl個offer。冇再等大抽獎。

如果你等埋大抽獎再考第二輪, 咁到時就少好多好多位。

一石二鳥個個都想....但世事係冇咁完美架! ...

請問系咪每年都系同一日架? 甘都幾好.

原帖由 flostangraphy 於 10-6-8 17:08 發表
上年同一星期.

請問邊個先邊個後呀?我知道有d直資要系round 1出result前揀,等於連round 1結果都未看到就要卜搥,真系好可憐。如果陳守仁系同日或者遲過round 1出result,我就一定會報啦,麻煩各位提供資料,謝謝!

另請問去唔到簡介會會否影響錄取?有無第二輪簡介會呢?

原帖由 silvia_ng 於 10-6-8 22:59 發表

WELL....TO BE HONEST, 不如TSL收左你小朋友先算。上年3080人考爭170個位, 真係18個人爭一個位, 好難講架! 再者, 而家都未知幾時開始報名, 個SCHEDULE都未出, 又洗乜咁快唸定考定唔定呢?
唔去簡介會係唔會影響入讀 ...

多謝你!我都知好難考,錄取比例同女拔差無幾添。我只系希望round 1符碌抽中心儀津校,否則最想入陳守仁遮。我好擔心如果比我個女好彩考到陳守仁,但連round 1結果都唔知既話,覺得好可憐之嘛。當然,其實點樣都算系幸運啦!我好鍾意陳守仁d學生,果日見到好多學生都好主動,英文禮貌都好好!!

原帖由 flostangraphy 於 10-6-8 23:42 發表
how many points does your child have for this 心儀津校?

20, target at top catholic primary schools.

原帖由 flostangraphy 於 10-6-9 11:19 發表
is it 20points is good enough for this op catholic primary school?
i know some children failed in the 1st round with 20 points... as a lot of applicants have 25 points.....

系呀,我知要博, 機會都唔大, 但又好中意陳守仁,因為有細b,先至想兩全其美. 如果知道系同日決定,自行結果系唔得,我一定會飛撲去註冊陳守仁,我最擔心系,比如話陳守仁要註冊先,過幾日先到自行,甘樣就好難搞.

Hi bchi,

甘都好啦,津校round 1一定系你都幾滿意既選擇呀!!

share123

[quote]原帖由 bchi 於 10-6-9 12:48 發表

其實我都唔敢話自己個小朋友一定適合讀傳統天主教女校架,不過我自己讀過,覺得都ok呀,但如果讀TSL呢d會更開心lor.因為有兩個,負擔重d,兩樣都系好選擇,咪打算等個天幫我定lor

蕭阿姨:

想問下TSL既面試應該點準備呀?唔該!!

share123

[quote]原帖由 bchi 於 10-6-9 15:11 發表

請問係咪in廣東話? 英文同普通話需要嗎? 有無講故事或者圖片描述?

share123

好多謝大家既分享,見到今年round 2甘多人,又問左註冊時間,今年九月我地一定會去報考,看看運氣如何。

現在round 2既朋友加油呀!!!
‹ 上一主題|下一主題