用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較
樓主: Pertra
go

想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較 [複製鏈接]

我阿女剛剛上完JMC,最近正式開始學琴,琴老師話阿女聽音好0力,音準拍子都好好,記旋律都好好記性.但彈琴方面,手勢同埋看譜都要慢慢鍛鍊,因為JMC系唱do re me fa so,同埋系聽+唱熟首歌先開始彈,所以阿女慣左記曬首歌d旋律,無直接看譜看CDEFG. 不過,呢種情況應該好快習慣到,一個月已經見到開始看譜喇,雖然唔系好0力,但原來小朋友好容易catch up到

回復 7# imamamay 的帖子

我見過朋友個女Yip's既Notes,比Tom Lee academic好多,教好多樂理概念

系,不過有時見到d人5歲鋼琴2級,都有d羨慕架! 有人話小提琴4歲已經2級添,都唔知點考倒既!

原帖由 ilovethiscow 於 11-2-22 15:30 發表
5級其實真係唔難考

如果打好哂個底....

我試過有學生半年就考左...

雖然我果個學生係7歲

如果唔著重基礎.... 要上6 7 8 級甚至更高就會慢好好好好多 ...

我係BK見過有人話,K2考倒5級,但都考唔到好學校. 5級其實系咪好難? 每日小朋友要練幾耐?

另外,有人話,最好系6年級考曬8級,因為上中學好忙,可能無甘多時間練琴,呢一點你覺得如何?

原帖由 wootaitai 於 11-2-22 16:33 發表
我比賽見過有幼稚園小朋友拉Monti Czardas(8級考試歌),很懷疑點解,唔通連5級樂理都pass埋?

哇,超人呀!!

原帖由 wootaitai 於 11-2-23 11:51 發表
我估計個小朋友想考八級jar..因為用譜version 都好像是考試書

又或者這只是平時拉開的repertoire, 濕濕碎...同意,真係超人!

我覺得系父母想佢一考考8級多過小朋友自己想.........不過,佢做到都證明佢好厲害!佩服佩服!

Hi ohmygosh

如果系甘,JMC畢業後果d JXX是否應該繼續上? 後來學合奏同其他harmony, 我看到有小朋友學左6年,9歲自己作曲參加比賽啊! 不過,甘樣學法,真系好投入好多時間係音樂度....

share123

[quote]原帖由 ohmygosh 於 11-2-24 00:41 發表

請問咩系perfect pitch? 點知道自己個小朋友系唔系呢?

我覺得JMC比Music Wonderland更值得上,因為要學聽唱彈唔少歌. MW主要係聽唱為主. 我果班既老師好好,會夾雜少少樂理知識添.

不過,2年唔容易捱架,要有心理準備先得!

原帖由 yinglongma 於 11-3-1 17:40 發表
我個女由3歲2個月開始在TL上Music Wonderland. 現在是JMC BK3了, 佢完左MW後,都有想過轉去葉氏,主因是不想要親子班, 加上想同埋朋友仔一齊上. 阿女考到入葉氏的LEVEL 3. 但老師竟然說LEVEL 3之後要溫書. 回來後我們 ...

我大女係上完JMC先開始學琴,所以看譜都有d難架,不過依家學左7堂,好似都catch up得幾快.我都贊成早少少開始學,配合JMC課程一起上,但要問下自己有無甘多時間+精力投入系音樂果度,因為兩邊都要練琴,我覺得都幾唔容易,所以咪上完JMC先開始學琴囉

原帖由 lovelywinnie 於 11-3-2 22:31 發表
想請問學過或者讀ing TL JMC 既 mami,你地有冇買電子琴 or 鋼琴呢?因為老師話最好買個電子琴,原因可以係屋企練習下,但學完兩年後又再買鋼琴咪好 side 囉? ...

我覺得你可以向身邊既朋友打聽下,我同我朋友既琴都系其他人俾架,大家都唔好浪費嘛. 我都打算買鋼琴,不過要等阿女學翻甘上下先,如果唔系,我都好願意俾人架!

原帖由 ohmygosh 於 11-3-3 02:16 發表
認同﹗我都同過好多打來查詢學琴的幼兒家長講﹐比小朋友完成整個兩年的JMC課程才開始個別學琴都吾遲﹗

系呀,我發現頭幾堂教好少,但依家好快,老師話因為佢有JMC基礎....上一堂教左10首短歌仔,我都嚇左一跳添,希望阿女練得到啦

[quote]原帖由 nc2000 於 11-3-3 14:52 發表

我看過佢地d筆記,內容都幾多幾專業架,所以要看看父母要求d咩喇

原帖由 ohmygosh 於 11-3-5 01:22 發表
mouth:" />十首0甘多? 您小朋友用哪本/些書?

系三本夾埋,兩本系自己既,一本系老師叫買既(grade 1),不過每首都好短,最多只有兩行,所以咪有10首甘多囉

原帖由 nc2000 於 11-3-6 01:10 發表
THX! 多謝你解釋咁詳細! 請問上JMC 父母是否需要很多的參與呢? 還是只需坐在一旁一般協助小朋友就OK? 參考多方面後, 我都會報JMC 放棄YIPS, 但JMC 話一班要最少8 個至開班, 如果讀讀下人少左, 咁又會唔會CUT 班, 無 ...

不需要參與太多,主要系陪上堂,知道進度,番到屋企知道叫佢練習d咩,得閑可以一起合奏,你彈左手,佢彈右手甘囉.

我見過book 4只有5個人,但那個班仍然繼續,不需要太擔心啊

原帖由 wootaitai 於 11-3-7 09:47 發表
是否都是父母陪,有沒有工人陪的?

大部分都系父母陪,也有工人陪的,不過父母會遲d到.我覺得如果父母真系無時間,但已經有音樂底子,可以叫工人記低學過咩歌,回家照樣可以親子練習,但如果無音樂底子就麻煩d,到book 3 & 4可能跟唔上.當然,如果同學琴雙管齊下,老師應該都可以照顧埋既,不過小朋友要花多d時間係音樂度囉

原帖由 ohmygosh 於 11-3-9 03:13 發表
只係無想過學生人數會下降得0甘快﹐希望現時五個小朋友(包括我個仔)都會一直學落去﹗除此之外﹐其實少d人係好事﹐間房空氣都好d﹐坐得鬆動d﹐老師又會兼顧得好d。
...

我細B果班都ok呀,book 2中段仲有9個人

原帖由 zillyzizi 於 11-3-10 10:41 發表
我想問JMC學生嘅媽咪,你地喺咪由book one 已經有用琴或電子琴練習?
因為我無琴。而家book one頭。想參考下喺咪要一開始就買電子琴. thanks!

p.s. omg, thanks for your reply again :) ...

JMC課堂練習一定系電子琴,但出去老師度表現,電子琴/鋼琴都可以,呢個course對於用邊樣應該無咩特別要求.另外,老師從完成book 2之後,都好鼓勵大家同步學琴,因為學琴系學看譜,手勢,輕重,呢d系課程唔cover既.
‹ 上一主題|下一主題