用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田升中選校
樓主: ma_agnes
go

沙田升中選校 [複製鏈接]

好彩睇到呢個Topic, 解釋咗我心中全區學生點樣排位既疑問---
「例如ABC小學2007和2008pre S1平均成績的排序為81,72,71,....,25 最高81分最低25分,ABC小學的學生小明剛剛六月小五呈分試考第一,咁佢就實得81分,今年12月小六呈分試包尾,咁佢就實得25分,出年4月小六第二次呈分試,考第三,咁佢實得71分,咁小明在全港成績次第就以81, 25, 71三個的平均分(59分)來排。」
Thank you!!

原帖由 greendotdot 於 09-9-12 04:42 發表

唔好意思,我諗你誤解咗,無論學校三次呈分試的試題出得幾深幾淺,每次呈分試的成績都能夠為全級學生排出一個成績次第,教育局根據這小學前兩年的畢業生考pre S1(全港同一份試卷,例如2009根據2007和2008,2010都是2007和2008 ...

哈哈.....多謝妳先, 希望成妳貴言啦!
不過阿女仲未決定報邊間呀, 佢一時想報Top啲既中學, 一時又話驚跟唔上, 叫佢報阿哥嗰間佢又唔肯, 啲同學叫佢一齊報咩學校, 佢又話跟人地去, 所以我要上嚟睇多啲資料, 然後幫佢慢慢分析再決定囉, 真係大工程!
原帖由 greendotdot 於 09-9-15 02:17 發表

祝貴子女升上心儀中學,學有所成之時,唔駛問你地都會 smile forever 啦!
‹ 上一主題|下一主題