教育王國

標題: 有冇2010-2011年度家長已叩門成功 [打印本頁]

作者: dordormom    時間: 10-5-6 01:25     標題: 有冇2010-2011年度家長已叩門成功

聽到有2010-2011小一家長已成功叩門啦?是真是假?
作者: freddielau    時間: 10-5-6 09:02

not surprising
it can happen anytime, but peak season will be after June
作者: KMY    時間: 10-5-7 09:30

, 我交左d信, 一d消息都無,唉...........
請問知唔知係咪要2-in 同係咪即刻知結果gar?

原帖由 dordormom 於 10-5-6 01:25 發表

作者: freddielau    時間: 10-5-7 10:27

原帖由 KMY 於 10-5-7 09:30 AM 發表
, 我交左d信, 一d消息都無,唉...........
請問知唔知係咪要2-in 同係咪即刻知結果gar?

Don't expect any response from school right now.... Need another interview before being confirmed.
作者: lovebabyv    時間: 10-5-10 14:11

真係...咁快有成功...唉...唔知有冇我份呢...
作者: hoyhconnie    時間: 10-5-19 15:26

各位,

今天我帶兒子上學時, 見到校長, 他說今個星期六會接見叩門的家庭, 包括我那誠意十足的同事,看來,後補名單很快便會有了.........祝收到通知的各位都順順利利....努力呀!!!

Ian 媽媽
作者: lovebabyv    時間: 10-5-19 17:24

你同事收到電話or信叫佢2nd in呀?

原帖由 hoyhconnie 於 10-5-19 15:26 發表
各位,

今天我帶兒子上學時, 見到校長, 他說今個星期六會接見叩門的家庭, 包括我那誠意十足的同事,看來,後補名單很快便會有了.........祝收到通知的各位都順順利利....努力呀!!!

Ian 媽媽 ...

作者: freddielau    時間: 10-5-19 21:24

good luck to all
作者: lovebabyv    時間: 10-5-20 12:46

有冇人知見校長多數問D咩多呀?小朋友應該用英文問架啦...咁大人呢又會問D咩呢????
THX!
作者: KMY    時間: 10-5-20 13:57

lovebabyv
你已經收到2-in拿?

原帖由 lovebabyv 於 10-5-20 12:46 發表
有冇人知見校長多數問D咩多呀?小朋友應該用英文問架啦...咁大人呢又會問D咩呢????
THX!

作者: lovebabyv    時間: 10-5-20 14:10

SORRY!我仲未收到通知呀...我問定有冇人知咋...

原帖由 KMY 於 10-5-20 13:57 發表
lovebabyv
你已經收到2-in拿?

作者: bobo0529    時間: 10-5-20 14:28     標題: 回覆 4# freddielau 的文章

請問你個同事收到通知未呀?? Thx
作者: bobo0529    時間: 10-5-20 14:29

原帖由 hoyhconnie 於 10-5-19 15:26 發表
各位,

Ian 媽媽 ...

作者: hoyhconnie    時間: 10-5-20 15:19

是校長親自對佢講,話這個星期六下午會見佢一家,話遲些有電話通知.....之後校長見到我送兒子上學時,又再對我說一次.

不過,我今早放工遇見我同事問佢(因為我昨晚on night shift),佢話仲未有電話

到目前為止, 所知就咁多.

Ian 媽媽

原帖由 bobo0529 於 10-5-20 14:29 發表

作者: lovebabyv    時間: 10-5-20 17:57

真架...好緊張呀...

原帖由 hoyhconnie 於 10-5-20 15:19 發表
是校長親自對佢講,話這個星期六下午會見佢一家,話遲些有電話通知.....之後校長見到我送兒子上學時,又再對我說一次.

不過,我今天放工遇見我同事問佢(因為我昨晚on night shift),佢話仲未有電話

到目前為止, 所知就 ...

作者: claudiacsy    時間: 10-5-20 20:06

Ian 媽媽

你的同事是否常常到學校等校長??

Claudia
作者: freddielau    時間: 10-5-20 21:25

如有幸interview,跟據三年前經驗,是大人和小朋友一齊見的,校長会先同小朋友傾計,先英後中,最后同大人......causal talk only...當年我是見完回家后,1-2hours 收confirm 電話...
作者: hoyhconnie    時間: 10-5-20 21:25

係呀, 每星期至少一次,非常有誠意

原帖由 claudiacsy 於 10-5-20 20:06 發表
Ian 媽媽

你的同事是否常常到學校等校長??

Claudia

作者: lovebabyv    時間: 10-5-22 10:15

唉...咁我都要學下你同事啦...多D去見校長...

原帖由 hoyhconnie 於 10-5-20 21:25 發表
係呀, 每星期至少一次,非常有誠意

作者: beetle    時間: 10-5-22 15:54

今日我有兩位朋友2nd interview , 而且都在interview 後收到電話通知已被取錄!
原帖由 dordormom 於 10-5-6 01:25 發表

作者: freddielau    時間: 10-5-22 16:46

原帖由 beetle 於 10-5-22 03:54 PM 發表
今日我有兩位朋友2nd interview , 而且都在interview 後收到電話通知已被取錄!

congradulation !
作者: hoyhconnie    時間: 10-5-22 22:30

好開心........我位同事都同樣OK咗啦!!!!

佢終於得償所願....好"dang"佢高興!!!!!!

:D :D :D :D

Ian 媽媽
作者: lovebabyv    時間: 10-5-22 23:50

恭喜晒... 你朋友係星期幾收到電話架?仲有可以問下你同事面試問D咩呀?包括家長及小朋友?中文OR英文問?THX!

原帖由 hoyhconnie 於 10-5-22 22:30 發表
好開心........我位同事都同樣OK咗啦!!!!

佢終於得償所願....好"dang"佢高興!!!!!!

:D :D :D :D

Ian 媽媽

作者: lovebabyv    時間: 10-5-22 23:51

你兩位朋友係唔係都係成日去學校搵校長架???

原帖由 beetle 於 10-5-22 15:54 發表

作者: bobo0529    時間: 10-5-23 03:11

今天我囡囡都有份去2nd in, 已經收到學校通知正式收了我囡囡, 我們一家人都好開心啊!!
作者: freddielau    時間: 10-5-23 12:34

原帖由 bobo0529 於 10-5-23 03:11 AM 發表
今天我囡囡都有份去2nd in, 已經收到學校通知正式收了我囡囡, 我們一家人都好開心啊!!

congradulation !
作者: lovebabyv    時間: 10-5-23 12:40

你地就好啦...我仲未收到學校有通知叫2ND IN...我希望快D有電話啦...請問你地係幾時收到通知叫面試架???面試又問左D咩呀???
THX!
作者: beetle    時間: 10-5-23 17:02

好似每個星期都有一次。
原帖由 lovebabyv 於 10-5-22 23:51 發表
你兩位朋友係唔係都係成日去學校搵校長架???

作者: lovebabyv    時間: 10-5-23 18:16

原帖由 beetle 於 10-5-23 17:02 發表
好似每個星期都有一次。

作者: bobo0529    時間: 10-5-24 12:10

我上星期收到電話通知要星期六去2nd in,  面試時只見小朋友, 家長會在另一個課室等, 小朋友就同校長, 老師傾計....!!

原帖由 lovebabyv 於 10-5-23 12:40 發表
你地就好啦...我仲未收到學校有通知叫2ND IN...我希望快D有電話啦...請問你地係幾時收到通知叫面試架???面試又問左D咩呀???
THX!

作者: claudiacsy    時間: 10-5-24 12:54

bobo0529

你是否每星期都到學校等校長??  你总共寄了多少封求請信?

Claudia

原帖由 bobo0529 於 10-5-24 12:10 發表
我上星期收到電話通知要星期六去2nd in,  面試時只見小朋友, 家長會在另一個課室等, 小朋友就同校長, 老師傾計....!!

作者: bobo0529    時間: 10-5-24 13:09

我和太太每星期都去學校3至4天, 叩門信前後交過3封給校長.

原帖由 claudiacsy 於 10-5-24 12:54 發表
bobo0529

你是否每星期都到學校等校長??  你总共寄了多少封求請信?

Claudia

作者: lovebabyv    時間: 10-5-24 13:20

恭喜晒你呀...thx!

原帖由 bobo0529 於 10-5-24 12:10 發表

作者: bobo0529    時間: 10-5-24 13:42

多謝!! 大家都好加油努力啊!!!

原帖由 lovebabyv 於 10-5-24 13:20 發表
恭喜晒你呀...thx!

作者: freddielau    時間: 10-5-24 16:17

原帖由 bobo0529 於 10-5-24 01:09 PM 發表
我和太太每星期都去學校3至4天, 叩門信前後交過3封給校長.

作者: lovebabyv    時間: 10-5-24 17:20

叩門信我都交左3封...不過就冇你去學校去得咁多...唉 我仲未收到電話呀...

原帖由 bobo0529 於 10-5-24 13:09 發表

作者: lovebabyv    時間: 10-5-24 17:22

bobo0529,請問你知唔知校長和老師同小朋友傾d咩呀?
thx!

作者: bobo0529    時間: 10-5-24 20:31

經囡囡講述 - 都係一般interview問題, 例如姓名, 年齡, 家庭狀況, 讀緊邊間幼稚園, 平時喜歡的活動和興趣, 都是這幾條問題, 但是, 囡囡最後說, 老師讚她有禮貌, 懂得叫老師早晨和再見, 又讚她懂得將離坐的椅子放好. 我相信禮貌是囡囡成功面試的因素之一. 希望能夠幫到你. Thx

原帖由 lovebabyv 於 10-5-24 17:22 發表
bobo0529,請問你知唔知校長和老師同小朋友傾d咩呀?
thx!

作者: lovebabyv    時間: 10-5-24 22:21

bobo0529非常多謝你...

原帖由 bobo0529 於 10-5-24 20:31 發表
經囡囡講述 - 都係一般interview問題, 例如姓名, 年齡, 家庭狀況, 讀緊邊間幼稚園, 平時喜歡的活動和興趣, 都是這幾條問題, 但是, 囡囡最後說, 老師讚她有禮貌, 懂得叫老師早晨和再見, 又讚她懂得將離坐的椅子放好.  ...

作者: violin    時間: 10-5-25 11:09

唉, 原來已經有後補CONFIRM咗喇, 好心急呀, 真係......
作者: violin    時間: 10-5-25 14:44

都登2ND IN成功小朋友開心, 自己都係响度等緊..... 真係好心煩.....
作者: freddielau    時間: 10-5-25 17:28

原帖由 violin 於 10-5-25 02:44 PM 發表
都登2ND IN成功小朋友開心, 自己都係响度等緊..... 真係好心煩.....

be patient or you may try calling or visiting school again.
作者: bobo0529    時間: 10-5-25 19:53

不如你嘗試主動一點, 去問學校幾時輪到見你個小朋友, 總好過你每日都係到等消息, 政府派位6月頭出, 到時可能有人放棄播道學位呢, 但相對地, 就會多咗一班之前未去過叩門嘅家長, 你小朋友又要再同佢地競爭餘下不多的學位. 我個人覺得 - 一間家長心儀的小學, 無論要付出幾大的努力, 都要去嘗試, 結果不去論, 起碼在過程之中, 小朋友會明白父母對佢地嘅付出, 起碼小朋友會學懂什麼叫堅持.

原帖由 violin 於 10-5-25 14:44 發表

作者: dordormom    時間: 10-5-25 21:10

但若果校長只因家長既誠意而去選他們既孩子去見第二次, 不是以小朋友為準, 我會有點失望羅.:cry:
作者: freddielau    時間: 10-5-25 22:21

原帖由 dordormom 於 10-5-25 09:10 PM 發表
但若果校長只因家長既誠意而去選他們既孩子去見第二次, 不是以小朋友為準, 我會有點失望羅.:cry:

It's the reality !
道理好簡單,如果你是校長,有幾個位剩,好自然你會搵d真係有心想入EC的人來見,在此情況下,多show up亦自然是首選

作者: meowmi    時間: 10-5-25 22:41

唉... 是否真的要日日去等校長? 好down!!!

我們去了6 次, 已交了5 封叩門信 (親身交俾校長), 但好似石沉大海... (我老公上月起長駐大陸, 我要孤軍作戰 la)

原帖由 freddielau 於 10-5-25 22:21 發表

It's the reality !

作者: violin    時間: 10-5-26 11:32

其實6月初放榜D學位該唔影响EC, 因為如果佢REG咗EC都唔可以大抽奬啦, 放出黎D位應該等另一D直資或私校最後REG咗先知.....
作者: meowmi    時間: 10-5-26 19:20

有冇家長收到電話 Friday 2nd IN?
作者: violin    時間: 10-5-27 12:09

我收到電話喇, 一方面固然開心啦, 另一方面都好緊張, 希望個囡唔好撻Q, 勇敢入去同校長, 老師傾吓計啦....

原帖由 meowmi 於 10-5-26 19:20 發表
有冇家長收到電話 Friday 2nd IN?

作者: mommy2003    時間: 10-5-27 13:19

Violin, 不用緊張, 平常心, 預祝你馬到功成, EC 見.
作者: milka    時間: 10-5-27 13:37     標題: 回覆 2# violin 的文章

Good luck!!
作者: lovebabyv    時間: 10-5-27 14:20

我同你一樣收到電話好開心,不過又緊張...又擔心...

原帖由 violin 於 10-5-27 12:09 發表
我收到電話喇, 一方面固然開心啦, 另一方面都好緊張, 希望個囡唔好撻Q, 勇敢入去同校長, 老師傾吓計啦....

作者: bobo0529    時間: 10-5-27 14:39

記得唔好加壓力比你囡囡就得傢啦, 你可以同小朋友講, 校長, 老師最鍾意同小朋友講嘢傾計, 好快就完傢啦. 最後希望你小朋友都可以成功入讀EC. 等你好消息.....

原帖由 violin 於 10-5-27 12:09 發表

作者: bobo0529    時間: 10-5-27 14:42

放鬆心情啦!! 祝你小朋友成功, 等你好消息呀....GOOD LUCK!!!!

原帖由 lovebabyv 於 10-5-27 14:20 發表
我同你一樣收到電話好開心,不過又緊張...又擔心...

作者: bobo0529    時間: 10-5-27 15:53

Hello Violin & Lovebabyv,

你地係今個星期五 or 星期六去interview呀?? 我知星期六有個talk show喎. Thx
作者: lovebabyv    時間: 10-5-27 16:40

係邊呀?

原帖由 bobo0529 於 10-5-27 15:53 發表
Hello Violin & Lovebabyv,

你地係今個星期五 or 星期六去interview呀?? 我知星期六有個talk show喎. Thx

作者: bobo0529    時間: 10-5-27 16:46

EC禮堂囉, 不過係邀請現時讀緊播道小學嘅家長....

原帖由 lovebabyv 於 10-5-27 16:40 發表
係邊呀?

作者: violin    時間: 10-5-27 17:06

噢, 我估所以約我哋聽日攞.... 大家一齊努力啦~~~~ 希望可在EC見.....
作者: bobo0529    時間: 10-5-27 17:13

雖然暫時大家都不相識, 不過我都希望之後大家嘅小朋友做到同學仔, 等緊你地好消息啊!!!! 努力!! 加油!!!

原帖由 violin 於 10-5-27 17:06 發表
噢, 我估所以約我哋聽日攞.... 大家一齊努力啦~~~~ 希望可在EC見.....

作者: meowmi    時間: 10-5-27 17:31

阿囝明天9:15  2nd IN.

我 miss 左學校 個 call. 好彩個位小姐call 到我老公 (雖然佢係大陸).

好緊張! 真係自己見工都冇咁緊張!

原帖由 bobo0529 於 10-5-27 17:13 發表
雖然暫時大家都不相識, 不過我都希望之後大家嘅小朋友做到同學仔, 等緊你地好消息啊!!!! 努力!! 加油!!!

作者: bobo0529    時間: 10-5-27 19:25

我囡囡去in前一晚, 我直頭緊張到瞓唔到, in完之後聽到電話收佢, 又開心到瞓唔到. 希望你地可以放鬆心情, 唔好太緊張. 還有, 你都要做定心理準備, 因為去2nd in嘅小朋友唔係全部都收晒. 有家長同我講過, 佢小朋友in完之後唔收. 祝你地都順利過關!!!!

原帖由 meowmi 於 10-5-27 17:31 發表
阿囝明天9:15  2nd IN.

我 miss 左學校 個 call. 好彩個位小姐call 到我老公 (雖然佢係大陸).

好緊張! 真係自己見工都冇咁緊張!

作者: violin    時間: 10-5-28 10:52

今朝見咁多2ND IN 心知都唔會個個收架喇..... 雖然個小姐話一星期內有消息, 但如果到星期一都收唔到電話, 唔收成數都好高架喇..... 呢D日子真係唔好過, 好折磨
作者: violin    時間: 10-5-28 10:55

今朝佢哋IN都冇英文普通話之類,寫名同問咗少少野同玩LEGO, 10分鐘都唔洗, 感覺成數唔高咁....
作者: meowmi    時間: 10-5-28 11:28

我地都覺得今朝 IN 得太簡單, 短短5-10分鐘根本睇吾到小朋友是否適合

anyway, 隨緣 la

原帖由 violin 於 10-5-28 10:55 發表
今朝佢哋IN都冇英文普通話之類,寫名同問咗少少野同玩LEGO, 10分鐘都唔洗, 感覺成數唔高咁....

作者: violin    時間: 10-5-28 12:06

meowmi,
今朝我個囡應該同你個囝一組, 我哋仲响門口講BYE BYE呢.... 又睇吓我哋有冇緣啦....
作者: 清清媽咪    時間: 10-5-28 12:27

Hi, parents, may I know how many kids are in the interview group this morning & how many interview groups ?
作者: meowmi    時間: 10-5-28 12:38

Hello ,

原來我地小朋友同一組.阿囝剩係話老師叫佢寫自己個中文名, 又問佢讀邊間幼稚園,跟住佢地就玩lego, 我老公話阿囝比上年1st IN 進步左, 起碼校長讚佢寫字靚woh, 我老公幾鬼阿Q精神:loveliness:

原帖由 violin 於 10-5-28 12:06 發表
meowmi,
今朝我個囡應該同你個囝一組, 我哋仲响門口講BYE BYE呢.... 又睇吓我哋有冇緣啦....

作者: meowmi    時間: 10-5-28 12:39

我老公話見到有A-E group, 3 kids / group, so around 15 kids

原帖由 清清媽咪 於 10-5-28 12:27 發表
Hi, parents, may I know how many kids are in the interview group this morning & how many interview groups ?

作者: 清清媽咪    時間: 10-5-28 12:57

Thanks! meowmi
原帖由 meowmi 於 10-5-28 12:39 發表
我老公話見到有A-E group, 3 kids / group, so around 15 kids

作者: lovebabyv    時間: 10-5-28 13:02

你老公咁眼利既...勁...

原帖由 meowmi 於 10-5-28 12:39 發表

作者: violin    時間: 10-5-28 15:22

Meowmi,

我都好同意佢哋今朝比上年IN得好, 畢境都大咗大半年, 上年我個囡未入去都眼濕濕, 我見都仲驚過佢.... 哈哈... 呢一代父母同小朋友真係唔易做

搞到返工去TOILET都要攞埋個電話去 ......
作者: meowmi    時間: 10-5-28 15:58

原帖由 violin 於 10-5-28 15:22 發表
Meowmi,

我都好同意佢哋今朝比上年IN得好, 畢境都大咗大半年, 上年我個囡未入去都眼濕濕, 我見都仲驚過佢.... 哈哈... 呢一代父母同小朋友真係唔易做

搞到返工去TOILET都要攞埋個電話去 ...... ...

我都係呀! 電話一響就勁緊張, 心血少D都死.

得個5歲人仔 (阿囝仲要係細仔, 11月出世, 上年1st IN 時都未夠5歲, 仲係成舊飯咁), 就要面對這殘酷的遊戲, 阿媽都覺得心痛.
作者: lovebabyv    時間: 10-5-28 16:34

請問你地in幾多點架?我地就9am
作者: violin    時間: 10-5-28 16:39

我哋跟你下一組, 9:15

你哋係咪都已經有一間半間着落, 而家只係睇吓有冇多一個選擇咁呢?!

原帖由 lovebabyv 於 10-5-28 16:34 發表
請問你地in幾多點架?我地就9am

作者: lovebabyv    時間: 10-5-28 16:50

係我地前一group in 完出來時,我聽到校長同d家長講,放心啦得唔得你地都會放入wait list架...我唔係好明@@
另你個係咪女呀?

原帖由 violin 於 10-5-28 16:39 發表

你哋係咪都已經有一間半間着落, 而家只係睇吓有冇多一個選擇咁呢?!

作者: violin    時間: 10-5-28 17:02

係呀, 我個係囡, 囝同囡有分別咩??

我朋友第一輪己經收咗, 話6月10日前佢哋要去註册, 所以6月中先真正有幾多位流出黎攞
作者: lovebabyv    時間: 10-5-28 17:07

哦...冇咩...你係唔係in前個女要去洗手間個位呀? keke
哦...怪不得校長咁講啦...咁上星期見個d又可以即日有電話call話收佢地既...唔通到我地就...wait list...

原帖由 violin 於 10-5-28 17:02 發表
係呀, 我個係囡, 囝同囡有分別咩??

我朋友第一輪己經收咗, 話6月10日前佢哋要去註册, 所以6月中先真正有幾多位流出黎攞

作者: lovebabyv    時間: 10-5-28 17:08

我係有一間私校收左...不過最like係ec...咁你呢?

原帖由 violin 於 10-5-28 16:39 發表

作者: violin    時間: 10-5-28 17:13

哈哈哈.... 係呀係呀..... 咪問你路個個攞.... 又咁啱, 不過好以你個組IN得耐D咁喎.....

係啦, 人哋又可以即日有電話, 我哋要攞攞戀個WEEKEND喇

原帖由 lovebabyv 於 10-5-28 17:07 發表
哦...冇咩...你係唔係in前個女要去洗手間個位呀? keke
哦...怪不得校長咁講啦...咁上星期見個d又可以即日有電話call話收佢地既...唔通到我地就...wait list...

...

作者: lovebabyv    時間: 10-5-28 17:18

我老公話in左20分鐘wow...我就冇睇錶啦...因我掛住係門口昅...當時我見校長背住佢地坐好似睇緊野咁...我估係每個人既file...跟住我只係見我個女答問題...唉...我個女出來問佢問d咩...佢話冇野問wow...唉...凶多吉少

原帖由 violin 於 10-5-28 17:13 發表
哈哈哈.... 係呀係呀..... 咪問你路個個攞.... 又咁啱, 不過好以你個組IN得耐D咁喎.....

係啦, 人哋又可以即日有電話, 我哋要攞攞戀個WEEKEND喇

作者: violin    時間: 10-5-28 17:26

我個咪又係, 佢話唔記得喎, 真係比佢激死....

我哋呢組都冇我哋响WAITLING LIST度添呀, 攞吉多....
作者: lovebabyv    時間: 10-5-28 17:29

校長都冇同我地講架...佢只同我前一組d家長講架咋...唉...
咁你有冇其他offer在手呀?

原帖由 violin 於 10-5-28 17:26 發表
我個咪又係, 佢話唔記得喎, 真係比佢激死....

我哋呢組都冇我哋响WAITLING LIST度添呀, 攞吉多....

作者: violin    時間: 10-5-28 17:33

有一間津校, 一間私校, 但最係入EC
作者: lovebabyv    時間: 10-5-28 17:37

wa...咁叻呀你個女...希望大家都可在ec見啦...

原帖由 violin 於 10-5-28 17:33 發表
有一間津校, 一間私校, 但最係入EC

作者: meowmi    時間: 10-5-28 18:48

原帖由 violin 於 10-5-28 17:13 發表

我估...
從上年年尾 result confirmed 到今年5月應該有人冇註冊 (極少) +有人有其他offer 所以released 左一D學位 (幾個)so 上星期六 個批可以即日有電話 (因已有實實在在的學位),而上星期六 個批 應該係學校shortlist 左一批常常到學校交信俾校長又和校長傾談的, 我地今日 IN 的應該是有交叩門信但不是常常到學校的, 我地要等人放棄註冊 or 再有人release 學位

我地今日 in 可能係ranking for the wait list, 所以今日 in 的都會係 wait list (except 小朋友極失準), 分別只係 wait list 排第幾.

作者: milka    時間: 10-5-28 22:49     標題: 回覆 7# violin 的文章

Hi all,

先別着急和氣餒
今天收到信 (去年被錄取), 叫我們在6/11前交9月學費。 相信屆時一定有些人放棄學位。

我也有朋友在等侯....但至今仍未有消息 至少你們巳被邀面試, 相較之下, 你們仍是屬於幸運的一羣.

希望朋友和你們的子女都能成功被取錄!!! 為你們代禱! Good luck!!
作者: MaMaCandy    時間: 10-5-29 00:14

見到你們的 post, 都感受到你們的心情.  我有二個囡, 為了她們升學的問題, 我頭尾惊足幾年.  好彩二個最後都入了 ec.  希望大家早日收到好消息.  即使是壞消息, 亦不一定是壞事.  

想當年, 我最心義的學校, 並非 ec.  入不到最心義的學校真是很心痛.  但現在, 我郤很多謝神的安排, 女兒在各方面都得到很全面的發展.  作為父母, 最重要是盡力而為, 神總會為我們安排最好的.
作者: dordormom    時間: 10-5-30 23:51

你地上個星期見完校長second in會唔會再去學校等見下校長, 讓佢對你同小朋友加多D印象呢?

我地都係上星期見校長, 成個weekend心都不安, 如果下星期內冇收電話, 係唔係指fail 羅?
作者: meowmi    時間: 10-5-31 08:59

今天已再到學校問情況, 見不到校長但問過一位葉老師, 一如我所估計, 現在一個學位都冇, 要等6月11日有人放棄學位才輪到上星期五2nd IN 的小朋友.

忐忑的心情可能要維持多2個星期

原帖由 dordormom 於 10-5-30 23:51 發表
你地上個星期見完校長second in會唔會再去學校等見下校長, 讓佢對你同小朋友加多D印象呢?

我地都係上星期見校長, 成個weekend心都不安, 如果下星期內冇收電話, 係唔係指fail 羅? ...

作者: violin    時間: 10-5-31 09:44

唉.... 我都係估要6月11後先再有消息, 琴晚仲發夢見到校長添, 真係人都癲.....

咁, 我哋總算有個盼望啦.... 一齊等吧....
作者: meowmi    時間: 10-5-31 09:53

可能你最近睇多左"談情說案", 發夢見到林峰"遮"
(阿校長真係好似阿林峰)  

原帖由 violin 於 10-5-31 09:44 發表
唉.... 我都係估要6月11後先再有消息, 琴晚仲發夢見到校長添, 真係人都癲.....

咁, 我哋總算有個盼望啦.... 一齊等吧....

作者: violin    時間: 10-5-31 14:07

HAHA..... 總之就煩啦, 成日望吓個電話 ..... 希望6月10日有多D位放出黎啦.....
作者: lovebabyv    時間: 10-5-31 15:07

最好就收晒個日2nd in個d小朋友...咁就大家都happy la...haha...

原帖由 violin 於 10-5-31 14:07 發表
HAHA..... 總之就煩啦, 成日望吓個電話 ..... 希望6月10日有多D位放出黎啦.....

作者: violin    時間: 10-5-31 15:45

係啦, 希望佢收晒我哋就好喇.....

我個囡自己都好鐘意EC, 佢自己講話想响呢間學校讀書, 上次唔收, 佢已經問我點解EC唔收佢, 唉.... 真係唔想佢失望....
作者: dordormom    時間: 10-5-31 23:17

記得second in有成15 位小朋友, 如果全部ok入到ec就最好. 但係我今早到校見到葉老師(即個日都有見小朋友個位女土), 佢話上次in已經有10位ok, 現在等有位就按priority通知家長註冊羅.
作者: bobo0529    時間: 10-6-1 09:54

今朝我都有問過校長幾時會通知到仲等緊消息嘅家長, 佢都係話暫時未有位, 一有位就會即刻通知, 希望你地都可以收到好消息啦........;p

原帖由 dordormom 於 10-5-31 23:17 發表
記得second in有成15 位小朋友, 如果全部ok入到ec就最好. 但係我今早到校見到葉老師(即個日都有見小朋友個位女土), 佢話上次in已經有10位ok, 現在等有位就按priority通知家長註冊羅. ...

作者: violin    時間: 10-6-1 10:34

dordormom,

你意思係咪15個IN之中, 有10個OK呀? 如果係咁, 死啦, 唔知個囡會唔會係其餘個5個架.... 唉....
作者: meowmi    時間: 10-6-1 10:45

ok 的10位 是指星期五 2nd IN 的 or include 再上星期六 2nd IN 的呢? (星期六 2nd IN 好像不是 all accept, 未accept 是否都係wait list, 星期六 2nd IN 吾知多吾多人?)

原帖由 dordormom 於 10-5-31 23:17 發表
記得second in有成15 位小朋友, 如果全部ok入到ec就最好. 但係我今早到校見到葉老師(即個日都有見小朋友個位女土), 佢話上次in已經有10位ok, 現在等有位就按priority通知家長註冊羅. ...

作者: meowmi    時間: 10-6-1 10:49

10個 ok  都要有10個位 release 出來先叫真正 ok,  如果只得幾個位release, 都係wait list 頭幾名先叫做有希望

原帖由 violin 於 10-6-1 10:34 發表
dordormom,

你意思係咪15個IN之中, 有10個OK呀? 如果係咁, 死啦, 唔知個囡會唔會係其餘個5個架.... 唉....

作者: bobo0529    時間: 10-6-1 11:23

各位, 我只能提供到前一個星期六(22/05)去2nd in的有12位小朋友, 但只收了9位, 想請問, 知不知道上星期五去2nd in的小朋友總共有幾多位?? 直到今天, 是否一個都沒收到消息??

原帖由 meowmi 於 10-6-1 10:45 發表
ok 的10位 是指星期五 2nd IN 的 or include 再上星期六 2nd IN 的呢? (星期六 2nd IN 好像不是 all accept, 未accept 是否都係wait list, 星期六 2nd IN 吾知多吾多人?)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5