用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 N1C am 同學仔,大家傾下計
go

N1C am 同學仔,大家傾下計 [複製鏈接]

原帖由 rosebud 於 10-8-17 16:04 發表
本來我都諗過自己接小朋友放學,可以直接同老師傾下小朋友情況,但compare過7月適應班同8月11只開課幾天, 我囡囡明顯坐校車開心好多。所以,都係keep住比小朋友坐校車算了。 ...

報到先...
我囡囡叫chloe 呀...

其實比佢坐校車都好, 等佢唔洗咁痴身. 同埋由車站行去學校日哂雨淋仲衰...7月我就係日日送佢返學, 真係人都癲.

原帖由 uglywoo 於 10-8-18 22:03 發表
My son learned these new songs at school (I did not hear these songs before). u may sing these song with your children at home:

我們一同玩耍, 哈哈哈 (whole sentencex4times)
我們一同玩耍, 拍拍拍 (whol ...

我阿女由7月開始已經唱緊 "我們一同玩耍, 哈哈哈"
因為我地未聽過, 呢2 日先知佢唱乜...呢隻歌佢日日都唱, 好鍾意.

原帖由 mokstick 於 10-8-19 15:35 發表
[quote]原帖由 rosebud 於 10-8-19 14:10 發表
我仲未聽過我囡唱呢隻...今日放學跳住唱It's a small small world... (應該係平時聽開...)

昨日洗杯時 (隻杯 ...

如果係就好law...因為佢地咁早起身, 根本就冇胃口/心機同時間食早餐, 我都好擔心阿女會肚餓, 因為佢真係咬兩啖就出門口架la...

原帖由 rosebud 於 10-8-20 09:41 發表
下星期二同四開始著體育服...我囡件4號,好似好大件咁...體育服唔fit,好似有d古怪...

想問下大家,係咪要預備多一條白色褲仔比小朋友放書包呢? ...

應該就係既..但如果件衫都整烏cho, 咁咪冇衫換law...係咪仲要帶多一件衫好d....??

原帖由 mokstick 於 10-8-20 23:21 發表
我只係拎多條'富',我5想放太多野落去,又杯碟毛巾jacket水樽底富socks...
今日呀仔話chloe同佢一齊坐:)

chloe 之前話過佢同男同學坐, 但佢話唔記得叫咩名, 問咗幾日都話唔知...哈哈原來係你囝囝, 又會咁啱既....:)

佢地應該尋日上pth 堂呀, 今朝阿女同我講普通話, 話"李老師" (pth)....咁我又同佢講"你好""早安"咁.....

原帖由 rosebud 於 10-8-25 11:56 發表
想問一下各位買了一套定兩套運動衫比小朋友?我之前以為一星期只穿一次,所以只買了一套,宜家諗諗下,想買多一套替換,請問應去那裡買?謝謝

我上次去維多利校服買多一套比佢替換...係kowloon city, 好似係獅子石道, 即有好多出口店個條街...唔記得exactly 幾錢, 好似100倒.....

原帖由 rosebud 於 10-8-27 08:19 發表
講返學野先,我仲未比我囡學,想等埋學校個list先,唔想同出面學野撞時間。

咁你地開始搵未 ?

我都未喎, 都係睇下學校有咩offer 再決定....要compare 下d 時間, 價錢同啱唔啱小朋友ma...

原帖由 rosebud 於 10-9-1 22:07 發表
下星期一就帶 
Who Did That
English For Kids Book 1
親親一家人
溫暖的家
4R 家庭照

(如有錯漏,請指正)

rosebud, 唔該嗯。我都係寫咗呢D, 應該啱喇。

原帖由 rosebud 於 10-9-2 08:18 發表
想問一下,你地啲中文書有個大大書套,有無拆走 (只帶裡面兩本書)回校?

有呀, 我諗唔洗帶掛....咁大個, 相信老師唔會用黎教小朋友, 似係比家長係屋企同仔女玩多d.

原帖由 mokstick 於 10-9-6 11:38 發表
係呀,我今日交左$la,因為呀仔有自己另外學晝晝同係柏c學野,咁我問佢想學piano or violin,佢自己話violin,所以就俾佢試下,如果5鐘意,學完一期先改!!!宜家最想遲d報埋普通話... ...

我都交咗form 喇...報咗畫畫同跳舞, 我問佢鍾意打鼓定跳舞, 佢話跳舞...so 報咗呢個class.

原本我都想報piano, 但我想佢學多d 野試下先....另我都想報PTH呀....

原帖由 rosebud 於 10-9-9 15:52 發表
因為我囡囡呢幾日都無返學(發燒中,不想有機會將細菌帶比其他小朋友),所以未能取今日的通告,想問一下大家,今日的通告內容是什麼呢?下星期一有沒有特別事項要注意/額外書本/materials要帶呢?

Thank you very much!  ...

係呀, 得一張通告。同埋中文功課LAW。
希望你囡囡快D好返啦...

原帖由 rosebud 於 10-9-14 09:52 發表
想問下上星期交的4R家庭相那份做相架嘅勞作做咗未呢?

由於上星期我囡囡無返學,唔知佢有無miss到呢份勞作。

Thanks

not yet....我囡冇帶返黎,即是未整啦!

原帖由 rosebud 於 10-9-15 23:14 發表
我真係大懞,仲以為係星期6 好彩問下,如果唔係我就miss左...

Rosebud, 我都去唔到聽, 可否聽完上黎講返呀? thanks

原帖由 rosebud 於 10-9-20 08:58 發表
唔好意思,呢幾日冇上網。

上星期4,學校打電話來,話只可一個家長去,結果我叫左我老公去聽,聽到一舊舊。

淨係話有個天主教course可以報名上,要唔知上年幾兩年定係點,唔知係咪2千蚊左右,有報名限額,詳情會在通告通知。

我聽完之後,好似 ...

Thanks Rosebud.....咁等通告啦.

原帖由 rosebud 於 10-9-20 09:03 發表
今個weekend,見到我囡又有一份家庭照功課,寫9月23日交,但9月23日不是公眾假期嗎...

本來想中秋節又影一張全家幅做呢份功課,諗諗下,都係是但搵一張相拿拿林今日交左就算(都唔知邊日先至係交功課日)。

我發覺,啲功課成日都要相,好彩之前 ...

yes, 我都見到係9/23 交, 咁我會9/22 交law...我諗多數係打錯咗....係呀, 影一張全家幅好難架, 一係唔得閒, 一係佢地訓咗, 好難就到...

今日阿女發燒, 唔知係咪尋日游水冷親呢? 佢快d 好返, 如果唔係就miss 咗wed 個中秋會....

原帖由 milkkids2008 於 10-10-5 16:03 發表
HI!!大家好,
我仔仔叫Alton,係10月份插班生,呢兩日我送佢送學,上埋課室坐左一陣,亞仔隔離就係chloe 啦~!!chloe超級乖,因為亞仔第一日無帶書chloe自動分享!
坐多陣就見埋Issac(Issac坐係chloe隔離)Issac好醒目,會叫人 ...

Hi Milkkids, 我係chloe mami 呀...尋日chloe 都有話有新同學喎, 不過就唔知叫咩名...等我返去話返比佢知先...
haha...多謝你讚我囡囡, 原來我阿女咁乖架, 等我返去讚下佢先....咁你以後多d 上黎傾計喇.....welcome

原帖由 rosebud 於 10-10-7 09:14 發表
想問下,你地小朋友日常有無返屋企講上堂要上落樓梯?

禽晚我囡同我講,佢上樓梯踢到隻腳,好痛,有話比嬸嬸聽。上次又撞損了額頭...因為唔係嚴重,所以無打電話比miss cheung,費事增加佢工作量。

...

啱啱開學時有講過課室係樓上, 要行樓梯...之後冇再提喎...

原帖由 ck07hk 於 10-10-7 12:08 發表
我想問下有無Issac 媽咪呀??我個女成日話好鍾意同 Issac  玩!!

Issac 媽咪好似好耐冇上黎, 我個女都係日日講佢...因為佢地一齊坐...
ck07hk, 唔記得你囡囡叫咩名? 可能我阿女都有提佢呢...

原帖由 ck07hk 於 10-10-7 12:31 發表
我個女叫Denise..

原來係denise, 我女之前話同denise 係好朋友喎, 會一齊玩, 我都醒唔起係你個女tim...hahahah
‹ 上一主題|下一主題