用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好煩,係天水圍讀書定係出深水埗好?
go

好煩,係天水圍讀書定係出深水埗好? [複製鏈接]

OK架,坐校車都成個鐘啦...本人子女以前都係讀天水圍小學.因為沒有人湊,轉左去香港讀,先發現程度差異好大.可以既,真係要出去讀好.插班就好難架啦....我小朋友而家住香港,係香港讀都要5點9起身,因為校車係頭站..所以,你既交通時間仲比我小朋友好TIM~~佢好慘架,好多時8點半要上床架.

係架,呢d係自小養成架.我以前做幾間公司都係架,住得遠既永無遲到,住得近既日日都遲到架...
係香港,地方咁細,坐下車吾打緊,睇返個d國內農民,行幾個鐘返學都係咁啦.接受到既,一間好既學校係一個好既開始...

吾係話天水圍既學校差,佢既程度係吾夠,英中派位少,俾晒個D有聯繫既,跟住分豬肉.
上到中學就跟住跟吾到啦,呢區係全港排位係低少少.有人湊既考慮下LOR~
好似我咁,我都想一家人住啦,但我晚晚同佢睇功課睇到10點幾都未得,莫講係溫習..成績大跌之餘學校又吾進取,而家轉左出去,頻頻有得參加區際比賽,今年雖然成績仲未追到,但又攞到進步獎同記左個優點TIM~~仲獨立同自信左呀..大個左呂一咁..

吾洗咁激動,大家只是提意見姐.我都吾係踩呢度D學校既,只係有D失望.點解ONLY呢區咁多人要出去讀?一間成十年既學校...唉!
大家做返自己想做既野未得LOR~都係為小朋友好姐....心平氣和D好....

係呀,其實校風同學校環境等,老師我都覺得吾錯架.但普遍呢區既學校都因為收生同政策好多野而引起好多問題.我出去讀是個人家庭問題姐,不過反而睇到一d問題,另小朋友既能力下降..只靠家長係屋企,不可能提升佢地既程度,因為大家都要上班...我都好無耐,始終是怕小朋友升不到好中學而學壞...我都成日聽到朋友話佢地無公德心,我其實係元朗區但校網係天水圍姐..

原帖由 Mandy0203 於 09-8-8 17:08 發表
我只是宣洩一下而已...
眼見d人成日話呢區差...
總係有點兒難過啫...
你話一間成十年既學校...
那應該是指天水圍以南的學校,對不對?
因為以北的學校...幾乎未夠十年...

...
‹ 上一主題|下一主題