用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想問下中一生係未真係咁忙?
樓主: ydoris
go

想問下中一生係未真係咁忙? [複製鏈接]

阿女剛上中一,只是一間BAND2校.今WEEK有中文背默,英默,IH默書同數學小測..仲有一D剪報呀,設計呀吾係即日交.上WEEK已中默,英默同IS默書.....又啦啦隊練習.....係未真係咁多野做?假期都吾敢去街...
   1    0    0    0

我都知打好個底係好好既..雖然係中中,但都有好多科係英文教,仲有中文字,佢地都好WEAK.我個個星期六都叫阿女攞D書回家我同佢解下同串下.就算係中文教個D都教下佢英文既TERM..我都覺得有點吃不消啦.仲要照顧埋小三既細女,又要操TSA....我又要返工...唉....

一個月都未到,我仲未HANDLE到D時間.而且家住偏僻,有錢都無人做...睇定D先算啦..而家我都仲睇到佢D功課既,佢都吾係幾夠時間去補習...真係幾辛苦,今日叫左佢去買冬季校服,又吾夠時間啦...唉!!

小學都無得HEA啦...小三,今日背默中文,FRI默英文...真係吾知BAND2既學校都咁谷...吾通佢想上BAND1??

雖然我地住同學校好遠,不過很多時在回家路上,亦見到鄰家的細路放學回家,佢地學校近D,不過都要2程車.問佢地點解咁夜,一係學校補課,一係活動或操野咁..都成差不多7點架.但成日見到佢地出街玩,佢地好夜訓,我地9點幾就訓架.同埋係吾係市區學校功課多D呢??(吾知,估下..)

昨晚我開左張LIST,寫低要買D咩野用品同有咩野功課..嘩,原來排到11月架.點放手姐,佢地真係可以HANDLE到個時間咩???唉吾記得做網上練習,呢2日要做返晒9月既EX..真係死得啦...我都要同佢一齊努力先可以...成個WEEK無TV睇架啦..唉~~~

好彩學開琴,叫左老師同佢練一首考試,有20%架...可以慳返1日活動.叫佢報FRI既,可以WEEKEND先做功課.今日放一日,都要做功課溫習到成3點..留返D星期日做..10月先交..多得呢個風.

咁我好D..9點前完成上床啦..不過第2波又來啦,下星期又背默同默IS啦..月尾統測要開工啦,連個金紫荊頒獎禮都去吾到啦...

回復 2# BO_BO 的帖子

阿女係灣仔女校...
不過昨日佢用左好短時間溫晒IS..我都好奇怪又開心...結果佢仲可以玩WII....

阿囡統測緊BUT....佢一樣要上堂,一樣有功課,一樣要默書...又吾係連續WOR~一時一日有一科,一時一日有2科.又吾係一個WEEK測晒,今WEEK3科,下WEEK4科.下WEEK仲測晒D英文教個D.串字都串死人啦.有範圍都無咩用,一樣要溫晒架..仲有呀,第一次同佢溫通識,真係佢識你吾識,得幾頁,都吾知點好....仲要上堂煮野,綉花同畫畫唉,真係無心情做呢D野..仲有個小學既今WEEK考試WOR...人都癲啦...
‹ 上一主題|下一主題