用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-9-12 23:02 發表
我想問下二誠班同學仔呀, 大碼仔手冊寫 29/9 交中文閱讀銅獎? but 點可以睇得切呀......

你係圖書館借薄啲少啲字的書睇!

原帖由 lokyau 於 09-10-14 19:50 發表
極之認同,我老公成日都好不滿,佢話唔見得教左好多野,但測驗考試又好深,分明係靠家長。我地夫婦都返工,真係好辛苦,抽唔到時間教佢。
我同老公成日都7,8點先返屋企,今年唯有叫佢留在九龍返補習班做功課,爸爸放工才接她, ...

我都覺得測驗和考試較深,但又另一方面,功課和默書量比其他學校較少,平日都算輕鬆, 最忙都是測驗考試前兩星期。

原帖由 Lauyl 於 09-10-28 13:39 發表
各位媽咪,

個人貼時事題可能考東亞運動會,建國六十周年......

我想問時事題會用甚麼形式考?選擇題?填充題?

選擇題,共三條

原帖由 lokyau 於 09-11-11 23:36 發表
唉!超大大大打擊,派哂所有卷了。只可以說,冇眼睇......
佢考完英文當日,話好有信心,最後只得5x。佢小一都有7x,我同老公激到呢!好多問題在家跟她溫習,她是全答對。唉!中,數8x,中作7x,雖然退步左,但我完全接受,但我老公鬧到 ...

今次英文真的是難!

回覆 1# tari 的文章

激死人,阿囡比手冊我簽欠交功課,是那張普通話工作紙,有帶回校及已改正,原來要家長簽名,為何祇欠家長簽名都要寫欠交功課那頁???
咁小問題,以前不嬲寫係功課日誌,叫家長補簽....最憎老師小小事寫欠交功課,一來影嚮操行,二來如轉校,很多學校都睇手冊,就是看手冊內有關欠交功課和紀律記過等資料,總之激死....

原帖由 YuYung 於 10-1-6 23:10 發表
我囝今晚先話我知, 佢在普通話口試時答非所問 遮係知道有一科唔合格喇

YuYung

邊科唔合格?我囡話得電腦比咗分

原帖由 YuYung 於 10-1-7 22:45 發表
我想問下, 今日中文默書有無範圍架, 原因我囝手冊只係寫 巧比123, 到底點解架, 佢只係話我知只有詞語, 但今日就有一段課文要默, 由於無溫過, 佢好多字都唔識呀, ...

YuYung
巧比的p.10-11,16(課文)及書寫字詞的三行
你應溫少課文那三頁
你小朋友邊班?

原帖由 大碼BB媽媽 於 10-2-5 21:29 發表

今次大碼仔話要自己溫, 唔洗我同佢默, 咁我話如果佢冇 85 分, 下次就要我同佢默返. 結果前日預默錯到九彩, 今日派左正式默嗰份, 叫做好 d, but 都唔達標. ...

雖然唔達標,但自己肯去温,肯承擔,係好事,都可比個叻佢。

‹ 上一主題|下一主題