用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-1B 班, 請進!
go

2010-1B 班, 請進! [複製鏈接]

Hihi:

阿女係Chloe Tang,請多多指教!

明天(3/9)不用帶書,記得帶餐墊、餐具同濕毛巾,2:40p.m.放學

Hi,all:
1.明帶圖作
2.手冊、自修簿記得包好膠套
3.餐墊、餐具同濕毛巾

Double:

咁咪好囉,至緊要係阿仔緊張過你,咁...先唔會有漏!

3/9 :

中文:1.帶識字
         2.帶26週(一上)
英文:1.sigh English plan (bring on Mon)
         2.read important notes to         parents
數學:1.帶作(1上)
常識:1.帶1.4冊書作(遊公園)
其他:1.交英文故事書回條

各位家長,如有錯漏,請提點,謝謝!

原帖由 金毛B媽 於 10-9-3 09:32 發表

hello haloha818

上次打俾你問你野, 麻煩晒呀 , 我 pm 你, 你收唔收到呀

You are welcome! I did not rec'd your message, pls send again.  Thanks!

Sfplam:

你太客氣了,希望大家能互相幫助啫!

原帖由 VivikMama 於 10-9-4 01:06 發表
我想請問在校內所拍的學生相片(貼在手冊內), 背景是白色 or 藍色?   因我囡囡要在9月6日校內補拍, 但黃老師話 相片要好奈先曬回來, 最好自行影咗先, 比到2張相片佢做嘢.
煩請告知.  Thanks! ...

Hello:

The background is blue colour.

原帖由 shwamy 於 10-9-4 17:31 發表
常識:1.帶1.4冊書作(遊公園)

Do you mean both textbook and workbook?

Shwamy:

是的,常識要帶書和作業。

6/9:

常識:1.簽專題指引
         2.14/9交專題P.1-3

其他:1.明帶回英文圖書

原帖由 sixdollar 於 10-9-6 17:29 發表
Hi ,大家好,我也是1B的家長,小兒說明天只是帶1.4常識作業,但又不需要作裹面的題目,中文和數學又不需要帶書,英文又要帶5本故事書,很疑惑,誰能向你們的子女証實一下,謝謝. ...

常識1.4作業今日已經交咗俾老師,阿女話中文剩係帶識字,教完識字才教書,即每日都帶識字,數學作業交咗俾老師,應該喺學校做完才教書(1c),今日無講Sci&普通話要否帶書

Double:

圖作放喺學校,sci帶咗Home(書、作)i.e.我見大女小一嗰陣教Home本書先,所以照帶,不過唔知今年點教,我唔夠膽post出嚟,普通話都有帶上冊,但係我唸第一堂,就算無帶書都無問題o既!

Shwamy:

帶回英文圖書是指尋日派o既嗰袋story books,令你誤會真的不好意思!

7/9:

中文:1.詞(識字)
數學:1.作P1-2
Sci:1.Sci. Bk1.2 P.4 (15/9交)
普通話:讀課文二遍

Sammy媽媽:

不用客氣!

Sixdollar:

阿女話聖作做第一課即P.2-3

Sixdollar:

唔好咁客氣,我個女都未必啱架,我哋互相幫助啫!

原帖由 Sammy媽媽 於 10-9-8 23:30 發表
各位1B的家長,
你地真係有心,每天update功課,等我地返工的媽咪可以快一步知道小朋友當天的功課,希望大家日後互相幫助!

Sammy媽媽:

當然會互相幫助啦,而家仲係摸索階段,一齊努力啦^.^

Sammy媽媽:

我個女都有俾蚊叮,不過第三日已經無事la;

而食飯呢,我個女係帶飯o既,佢都好聽話,會食晒先出去玩,尋日有同學仔叫阿女:不如唔好食,快啲出去玩啦,好彩阿女答:唔得架,媽咪朝早專登起身煲飯,好辛苦架,所以我會食晒先去玩!我聽完都叫做有啲安慰^.^;

而黃老師真係有了bb,聽我大女講,預產期係十一月中,希望同學們到時會習慣其他老師代課啦;

阿女話食完飯覺得好眼瞓,試過上堂嗰陣,有隻手摭住隻眼、托任個頭咁咪埋眼瞓咗陣,我聽完覺得佢好勁,呢招我自己都係喺中學時先有用,而家阿女小一已經識,真係唉...,我同佢講上堂唔好瞓呀,會聽唔到老師講嘢,咁你就會唔識架喇,但阿女居然答我:我咪埋眼啫,我隻耳仔會聽到架嘛,直係俾佢激死!;

各位家長,你哋呢?得閒分享吓!

原帖由 kakaheihei 於 10-9-10 10:34 發表
我個仔話佢每日都會食半盒飯, 今日佢開始學樂器單簧管(Clarinet), 又要學普通話,我已經叫記得帶回樂器回家呀!

啊仔昨晚問我可唔可以比錢佢買嘢飲?各位媽咪, 請問您哋會唔會比零用錢比小朋友呢? ...

Kakaheihei:

我試過一次俾五蚊阿女買嘢飲,佢話其他同學仔都有,所以佢都想,老師話低年級可以帶五蚊,而高年級就十蚊,千祈唔好帶八達通,以佢哋咁慷慨,張八達通好快要增值,我唸我會一個星期俾佢買一次嘢飲,佢唔問,就慳返!

Hi,all:

溫馨提示:

星期二(Day 1)交常識專題P.1-3
‹ 上一主題|下一主題