用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫迦南,n班有冇人收到信?
go

金巴倫迦南,n班有冇人收到信? [複製鏈接]

窩果間係全日加嘛, 唔知邊間多人報d呢, 我報左金果間, 但未收到信

問都唔會覆咖喎, 都係叫你等到26-28 冇消息先打去‧
原帖由 JObb 於 11-11-22 14:21 發表
可吳可以打去學校查詢ga?

雖然呢刻未收到結果, 但我in果陣佢好強調剩係有pm位, 果刻覺得好奇怪, 但佢話得pm問我考唔考慮, 咁我人都黎左, in都in完都唯有話ok, 但坦白講就唔會考慮。今晚返去睇下有冇信先, 如有am offer 會諗下, 如又係pm, 咁又回到起點......

咁唔通我聽錯, 佢係講k3? 但我in n 班講乜野k3呀? 衰d講, 就算n班o係度讀, k1都未必啦, 仲k3...哈哈

原帖由 JObb 於 11-11-22 14:30 發表
ee.. 我個時係問K3得PM, 會吳會考慮.因為全校K3都係得PM, 因課程會深d,要多點時間wor.

收到信luuu...有d surprise waiting list, 我個女都係乜都做晒, 仲有講自己個名, 老師問佢識d咩, 我仲同老師講佢已經識認字, 大概40-50個英文字。
雖然唔收, 但就冇太大失落, +南唔係我o既"沈佳宜", 我地會繼續之後o既面試, haha...sc, lh, km, ps 請讓我繼續喜歡你, 我一定要追到你~~~

原來你返佢地pg tim呀?
坦白講, 其實就算佢比offer我, 我都未必會留位咖, 你都知我連啟c都冇留, 所以而家都係平常心啦, 又唔知道學校用咩標準, 多想都冇用。學你話齋, 努力餘下o既面試, 反正謀事在人, 成事在天。

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 10:37 發表

吾緊要,繼續努力la,我囝囝徐咗嚷著要外,都是答哂問題,堆埋櫈,仲係返佢地playgroup tim,都是wait list. 對這幼稚園冇緣份,下三間仲好,我哋一齊try try ...

LH 係learning habitat, 學之園呀
1月先deadline咖, 呢間都算係我心中o既"李小華 to 沈佳宜"級咖

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 11:02 發表

我好鐘意你果句"+南唔係我o既"沈佳宜"...
哈哈...
BTW...我想知邊間係"LH"...成日見到你地講...
SORRY真係GET唔到...
加油~~~

回復 108# cclemon2009 的帖子

其實我果日有dd 遲到o既, 阿女唔係好回到神已經開始, 但佢表現ok咖, 都有開口, 都做到晒, 又冇扭計。
個人認為, 一間收4百幾人o既幼稚園同一間收幾十人o既幼稚園收生標準一定唔一樣, 至於標準係咩, 校方自己有把尺, 但我個人observe, 係佢tends to 收中, 細b, 唔知我啱唔啱, 有offer o既媽媽可否見告 ?

回復 119# cat8141210 的帖子

係呀, 我而家冇offer o係手o既, 我又睇得好淡, 之前in 啟c 同 +南 其實係因為佢地in得比較早, 我當比阿女同自己熱下身, 試下個反應。阿女兩間o既表現都幾好, 所以我覺得如果佢keep 到表現o係心儀o既學校應該都會有offer, 所以我唔心急留位, 唔想o徙錢同霸住人地個位。

你而家係咪已經有offer, 有就唔駛再in 咁多啦, 重點出擊, in得太多你唔驚小朋友怕左 ?!

sc 收生比較多, 而英文係出名好, 我覺得都應該一試。我自己都會試試。

回復 127# shokobb 的帖子

係呀, 我咪話+南係傾向收細b, 我o既分析係(唔知啱唔啱, 不喜勿插):
1. 佢收4百幾人, 佢o既名氣唔夠其他一線o既kinder;
2. 收大批學生, 如果到時好多交左留位o既no show, 佢行政上會出現好大問題;
3. 佢自己都知o係市面上大b 係受歡迎過細b (對此並無踩低細b o既意思, 係一個客觀事實, bb 咁細個, 差一個月, 兩個月真係可以差好遠);
4. 如果佢一味收晒大b到頭黎只會玩到自己, 所以我覺得佢應該係綜合左之前幾年o既經驗;
5. 首選: 中細b, 表現淡定(唔扭計), 聽話, 唔講野都冇問題, 文靜對於一間收生400o既學校可能先係上上之選。

回復 125# cat8141210 的帖子

我自己係專業人士同住私樓, 但都冇offer呀...haha...不過我自己就分析左+南o既收生tendency。

回復 124# cat8141210 的帖子

lh 呢, 好多人睇法都唔同, 我自己就覺得佢ok, 原因: 收生唔算太多, 雙語出名好, 學校新但老師師資同耐心不錯, 同埋近我;
有d人又好唔likey 話佢係地方好細, 冇操場, 商場學校之類。
填表雖然係煩d, 但如果學校真係會count on呢d野, 我覺得佢辦學都有心思d, 起碼睇下家長理念係咪相同。

大b通常都唔止一個offer, 交留位又唔代表真係會讀, 你話如果佢4百幾人有3百都唔讀, 你話係咪行政出現大問題喇。
咁呢個都係我o既估計o者, 真正原因冇人知咖, 佢都有咁多人apply, 可能原來係抽簽決定。哈哈
你都話你女都有offer啦, 咁之後咪當玩下, 見識下~

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 11:44 發表

(2) 想知如果係咁既CASE...咁佢行政上會出現什麼問題?

(4) "佢一味收晒大b到頭黎只會玩到自己"係咩意思?有D唔明...

(5) "首選: 中細b, 表現淡定(唔扭計), 聽話, 唔講野都冇問題"....以上我個女都係咁...我個女 ...

寧小莫大, 靜優於動
原帖由 cat8141210 於 11-11-23 11:50 發表

咁你覺得+南收生既tendency係乜呢?
好奇想知~~

回復 147# cat8141210 的帖子

係, 坦然d 諗, 有時係個天幫你安排左, 唔駛你煩, 仲好
我而家手上乜都冇~~我都未驚, 大不了唔讀n班 (或者插班), 又唔係一定要讀。放鬆放鬆~~

回復 153# 大白豬 的帖子

有講野咪就係唔得, 哈哈, 我個女都有講呀, 表現我覺得都ok好咖。
既然in得好都唔收, 咁你都可以諗下, 佢係想收d咩學生?! 同佢冇緣份囉~
唔緊要啦, 再努力~

話說回來, 收咁多人, in o既又有咁多老師, 標準o既野因人而異啦, 合唔合"果位"老師眼緣,小朋友"果5分鐘" o既表現都不代表什麼。收也好, 不收也好, 都要繼續為佢奔波。
我地而家都係吹下水, 分析下個"死因", 大家都要努力努力, 得到心中最愛。

號稱2000人o既waiting list又有幾多真係waiting 佢一間, 學校o既定位佢自己最清楚, 佢要同其他果幾間爭學生o既結果, 唔駛問校長, 各位有offer 或者有幾個offer o既媽媽又會點諗? 呢間會唔會係你o既"首選" ? 大家心照。
原帖由 cat8141210 於 11-11-24 16:02 發表

CCLEMON...
你唔好忘記仲有成最少2000人係度waiting list緊...
搵400人出黎都應該唔太難吧?
‹ 上一主題|下一主題