用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 請問有冇N1D1(PM)同學仔
樓主: loloyen
go

請問有冇N1D1(PM)同學仔 [複製鏈接]

我e-mail 比你睇.
原帖由 loloyen 於 10-9-26 02:01 發表
HI!媽珠
我冇咗慕道班通告既?

阿女話 MR. WIN 已經教晒佢囉和. 我相信唔駛帶啦!

原帖由 loloyen 於 10-9-26 02:05 發表
星期一是否不用帶WHO DID THAT?THX!

Hi! loloyen,

SORRY! 現在先得閑上嚟!
你出街時留意下, 有啲地方有 HALLOWEEN 嘅嘢賣o架! 不過最緊要個扮相你BB 鍾意, 如果唔係佢就玩得唔開心.
書你唔駛担心. 除o左who did that 外, 重有其他英文書嘛! 又或者佢哋唔用書教其他嘢都未定, 我只係知一定係講英文. (講笑咋! 唔好介意)

校服我都冇填 size. 其實應該跟夏季校服尺碼做基礎. 如果你 BB 大得快就加大一個碼, 如果唔係就跟返夏天. 最緊要實物試FIT. 我都預o左實要換1 次.

quote]原帖由 loloyen 於 10-9-26 15:49 發表
hi!媽珠
你女女要扮靚正常,女仔嚟 !你已經諗咗扮天使,我真係唔知bb扮乜,你有冇好提議thx!如冇意外下次生日會我bb有份,希望到時bb唔好病就得 !如果下星期唔使帶who did that,又冇講帶另1本,咁mr win ... [/quote]

有呀! 因為校服資料memo 出錯咗, 所以要退返比我哋, 睇下駛唔駛改.
重有呀! 我之前比咗 memo Miss Lam, 問佢冬天著咩色襪, 頭先回電 話問咗主任應該著灰色襪或襪褲(女仔).

原帖由 loloyen 於 10-9-27 19:18 發表
HI!媽珠
今日學校退回訂校服回條同支票,請問你有冇?THX!

我個女上年都係成日病, 咳我就最怕, 因為佢一咳就會有痰, 晚上 一定會咳到 . 就算落咗格鬥兩三個鐘前食嗰啲都 返出嚟. 睇晒中西醫都唔得, 話啲痰要佢自己咳出嚟, 唔可以幫佢化, 因為嗰啲係唔清潔嘅嘢. 佢自己都有試過咳同嘔啲痰出嚟, 但始終清唔晒. 我試過比候棗散佢食, 頭嗰一兩次得, 之後都係唔得.最後咩都唔比佢食佢又冇嘢和, 好彩今年佢都冇咩病到, 佢而家有一二聲咳或者小小鼻水我都唔會比藥佢食住. 但自從上年成日睇中醫, 個中醫話佢多風之後我就開始比多咗用薑, 蔥, 蒜頭煮嘅餸佢食,之後就小咗病, 因為呢啲都係去風及防感冒有啲工效嘅. 如果你 BB 食得呢啲嘢, 你試下比佢食下.
我個女如果病得唔厲害, 我都係比佢帶口罩但唔比藥佢食. 晚上 先食藥. 這樣佢就唔會冇精神, 但如果真係冇精神, 就唔返學比佢響屋企 下.

原帖由 loloyen 於 10-9-28 00:50 發表
hi!媽珠
miss lam夜晚打咗比我啦!交代訂校服事宜,不過佢比漏咗新校服通告我,我都唔知有乜改動,所以明天未交得支票,因miss lam明天先補番比我,今日bb因鼻敏感流鼻水,鼻水倒流又咳埋,唉 !我都有同bb帶咗口罩先返 ...

我聽人講哮喘要做KEEP 住做運動, 等個肺嘅功能好啲.另外如果你BB食得我講嘅嘢, 你可以在烚餸之前落, 先煮幾分鐘然後先烚餸都得.
原帖由 loloyen 於 10-9-28 15:47 發表
hi!媽珠
你女女都係只有咳同痰,我bb一咳又會喘氣,屋企梗有支喘藥看門口,佢又唔係有哮喘, 我bb食既飯餸要分開煮,佢食既全部都係用烚既方法,冇乜油,我諗下點樣加你提議既薑蔥蒜頭一起煮,thx!昨晚都咳到訓得唔好 ...

頭先 MISS LAM 都有打比我, 不過我聽得出佢好累.
剛上床時同阿女傾開計, 佢話去 VV 時原來有姐姐服侍佢哋. 佢話因為好多小朋友都唔識著褲仔, 所以姐姐會逐個同佢哋著 . 但佢又話姐姐有時同佢著得太高所以整住 PAT PAT. 我就叫佢以後自己著, 因為識做就要自己做. 姐姐一日幫噉多小朋友著好辛苦o架.

原帖由 loloyen 於 10-9-29 00:55 發表
hi!媽珠
我知道bb個肺麻麻,不過好彩未係哮喘,我下年會幫佢報學游水,等佢強下個肺,今日miss lam又打比我啦 !原來bb又出事mouth:" /> ,話說今日差唔多放學前大家去一去廁所,因今天冇嬸嬸係廁所,所以要miss lam親 ...

頭先 Miss Lam 又打 比我, 佢話阿女今日在課室排隊等出去坐校車時, 又走雞 (即係自己排排下隊自己走出操場). 到佢走出去捉返佢, 之後教訓咗佢,初頭阿女重以為Miss Lam 同佢玩, 之後知自己錯先識喊 . 做Miss Lam 真辛苦. 不過佢又同我講今個星期成班 N1D1 (PM) 都好乖, 佢叫做嘅嘢個個都有一齊做(如:上堂時唱歌, 做動作....)所以佢都有啲安慰, 今日放學佢每個小朋友都送一個貼紙同贊佢哋, 阿女實係噉所以個心"創咗"開心到四圍走啦!

你BB 收到貼紙有冇同你講啲咩呀? 我個女咩都無講 (可能知自己有啲做錯 嘢怕我追問 佢 ). 只係放學時將個貼紙貼在眼上, 做其獨脈龍.

SORRY! 你好似有問過我冬天襪嘅問題, 我唔記得答你. 上次 Miss Lam 答覆係:
問了主任, 冬天襪最好灰色, 如冇, 白色都可, 但學校PREFER 灰色.

如有問題, 你寫張MEMO 給 Miss Lam 問佢.

原帖由 loloyen 於 10-9-29 02:22 發表
hi!媽珠
如果識穿就自己穿,應該既!要學習自埋能力,我bb叫親佢穿褲都唔識穿好後面,穿到一pat嘢咁,已經不停訓練,希望有一天可以自己穿好,我都唔想我bb做港童 ,我知miss lam好累,真係辛苦miss lam!比個 ...

尋日冇去接放學, 因為有啲嘢做唔得閑.

昨天有2樣功課 -- 一本 + 1張貼
進度表

阿女話尋日去咗另外一間課室上堂, 有電視睇, 一路睇電視MISS LAM 一路教佢哋嘢, 但佢又講唔到比我知課室位置同MISS LAM 教佢哋咩嘢. 可能第一次去嗰度上堂, 可能去多幾次先識返嚟同我上堂啦!

原帖由 loloyen 於 10-9-30 00:37 發表
hi!媽珠
我bb今日冇返學,今早見佢鼻水多咗同變咗小小綠色,即刻請假,因為可能會傳染其他小朋友,又睇多次醫生 ,明天應該可以返,我明天都去接bb放學,順便睇尺寸訂校服,你明天接嗎?今日到你女女走雞,咁miss lam咪 ...

Hi! queeniewingchow,

成套 story book 一pack返嚟, 你打開時有冇對過張lost 呀! 成pack 書應該有:-

WHO DID THAT?
GOAL!
MAKING FACES
SHOPPING
THE JOURNEY
WHAT A MESS
你講嗰本係guide book 嚟o架. 家長自己睇.

如果真係無. 試下問學校有無得補...

原帖由 queeniewingchow 於 10-10-3 00:28 發表
唔好意思呀, 我個仔仔係N1D2a.m., next monday係帶Oxford story book "waht a mess"但係我發覺我冇e本書, 就有一本"teaching Notes"stage1+, 想問下你地有冇e本嫁!!!

可能要做interview. 因為我記得上年都係呢個課室同隔壁個課室打通比小朋友做遊戲室.

唔好為咗今次呢件事唔開心得太耐. 始終小朋友返咗差不多兩個月學, 真係有成績比我哋睇到.

原帖由 loloyen 於 10-10-1 15:48 發表
HI!媽珠
昨日NIDI轉咗去前2間課室,我去接放學時見課室門口CLOSE入面又冇人,問下其他老師,原來係前2間到,MISS LAM話本身個課室明天要用唔知乜,所以搬咗,功課同進度表都啱啦THX !見到呢排啲負面消息加上其他 ...

可能真係你BB乖, 所以有貼紙. 我個女今日冇提過貼紙呢樣嘢. 一落車一路用手指畫眼皮, 又問我佢啲化妝品響邊 . 我話媽媽都唔化妝, 點會有化妝品. 佢就叫我去買 . 我同佢講買嘢要DADDY 去, 叫佢自己講. 但過咗兩個鐘後就唔記得咗囉. 佢實係今日見到有人化妝, 但我問佢佢又講唔到比我聽, 淨係響度講東講西.......
我又冇特登听阿女讀書比我聽. 等我明天試下佢先.不過頭先瞓覺講完故事, 佢都唔肯瞓. 要我一人一句噉同佢讀. 讀完差不多成千字.  攪咗成大半個鐘. 佢又話要一句中一句英 . 我連眼淚水都錶晒出嚟都仲要我講? 只有同佢講媽媽好好累 , 明天一早起身再講......    我相信佢哋返學Miss Lam 都係噉同佢哋上堂.....

唔記得同你講, 尋日我見到深水埗福榮街(玩具街) 有好多halloween 嘅嘢賣. 你有時間可以去睇下. 又或者花園街(十字路口嗰間玩具店)我都見到有, 不過多數係套裝, 所以比深水埗貴一啲.

原帖由 loloyen 於 10-10-5 00:29 發表
hi!媽珠
冇事啦!時間會沖淡,thx!
今日bb又有貼紙,唔通今日bb又乖,其實可能全班都有,不過我同bb講因為你乖先有貼紙,佢不知幾囂 !我好佩服學校教小朋友既方法,今日第一日教what a mess!我夜晚同bb溫 ...

個 表我仲用個透明folder 入住, 貼響佢掛書包個位到. 只可以比佢睇, 唔比佢 touch. 因為佢有個 習慣係將所有可以貼嘅嘢都會除晒落嚟入落個袋仔到周圍放, 我怕佢將啲相當新玩具周圍放, 所以平時換相都要等佢 咗先換. 如果唔係我就要由他他條 變成喊得一句句 囉.

校服我都係跟夏天填咗 size 6. 其實阿女著size 5 係最fit, 但 size 5 條裙唔過膝, 我怕佢唔鐘意 (佢話啲裙唔過膝 就唔係公主裙....)
冬天校服, 我都預咗要試完再換. 希望唔駛等得太耐啦!

(
原帖由 loloyen 於 10-10-5 16:04 發表
hi!媽珠
我見到你整咗個表,你真係有心機,好靚 !
你女女貪靚豬!
好彩上星期四去睇下校服實物,原來size5咁大,如果諗住同夏季size差不多就填,出事啦!我bb現在穿size 5夏季校服都有小小大,現在冬季訂咗size 4! ...

各師各法啦! 因為我唔想睇住佢執, 佢有時會將所有書放晒落地, 當自己去咗圖書館每本都打開睇一睇, 我睇到有時會 .

佢都有貼紙, 不過佢開始好似唔係好鐘意啲貼紙噉. 一落車就比咗我. 到而家都冇問我裸返.
尋日佢冇心機做功課, 一返嚟就同我講 "今日有功課做, 點解日日都要做功課?" 一聽就知人講又佢講...., 之後佢話佢個9A車友尋日放學響車度講...

我自己又有啲疏忽, 冇留意佢嘅情緒, 尋日冇陪佢做功課, 等佢做到好馬虎, 一睇就知冇心機做. 叫佢做完自己睇返ok先放落書包, 連續 2次都係佢ok 但我唔 ok 叫佢自己擦咗再做. 第3 次我都唔睇叫佢自己負責. 但尋晚佢我再 睇返怕會激死 MISS LAM, 所以要佢今朝擦咗再做. 開頭都係游魂, 又要 完冷靜返先做得好.... 我呢個阿媽幾時先唔駛做三陪(陪食, 陪上興趣班, 陪做功課) 呢

quote]原帖由 loloyen 於 10-10-6 01:00 發表
HI!媽珠
我就冇你咁好心機,我剩係自己寫低,當每日BB做完功課,我就會叫BB自己執明天既書,佢都識執,今日BB又有貼紙,你女女有冇(唔好介意,如果你女女今日冇,唔好以為我覺得我BB叻過你女女,係度晒命,我只係想問下,係未個 ... [/quote]

我通常叫佢自己攞晒功課同筆坐定定我先行去同佢一齊睇, 跟住叫佢自己打開上次嗰頁睇下成績, 同佢解釋點解有紅筆如果Miss Lam 比多個印佢就會先贊下佢. 跟住叫佢講比我知要點做, 做啲咩? 佢次次都識講嫁和. 跟住我會講小小秘訣比佢知點會做得靚. 但次次我有我講 , 佢有佢做. 好似畫圈我會向左開始, 但佢會向右開始. 我唔會太過執著要佢改, 等佢全部做完先同佢討論邊啲唔好叫佢自己擦. 平時我望住佢會好正常噉做. 呢兩日冇睇住就出事 啦!
頭先同睇佢畫咗兩個都ok. 咪走咗去執嘢囉. 點知佢做完主動比我睇 佢自己收貨但我唔收貨, 條條車軚好似爆晒噉. 咪叫佢自己擦咗再做, 跟住佢又去游魂, 我罰佢企, 叫佢自己諗下希望佢冷靜下, 我落街買啲嘢. 唔夠5分鐘, 返到屋企佢竟然坐響sofa . 佢見我想"炳" 佢, 佢就先開口話已經 check好晒啲車軚全部ok. 我叫佢比我望下. 點知佢拉唔開書包(因為拉到角位 cake 住. 我乘機話佢 放學亂放書包+ 唔比心機做功課所以個書包嬲佢, 唔比佢開. 佢竟然對住個書包應錯 , 但只應亂放, 每應一次佢就開一次, 但都開唔到. 我話佢唔夠誠心, 因為佢唔應唔比心機做功課, 佢一應我輕輕幫佢一拉就開, 佢望一望我, 但我估唔到佢係覺得神其  定話我整故佢....
再睇都係唔得, 佢將啲軚全部補, 攪到一個軚幾條線. 最後要我出手擦完再坐響度睇佢就做得快過打針, 唔好噉玩我啦!!!!

原帖由 loloyen 於 10-10-6 16:00 發表
hi!媽珠
大家都係三陪,我諗重有排陪,我bb同佢講去做功課,佢會好快去攞,跟住坐係細枱到等我比鉛筆佢,不過次次都係開頭好專心,當每次做完一個時,我會問佢靚唔靚,佢多數都話唔靚,因為每次bb做到好馬虎我都會即刷咗佢,一 ...

我個女又係, 做咩都響度玩, 食嘢個口唔係好郁個隻腳就不停郁, ..............

我上次介紹你其中有本叫創意運筆, 好似而家佢啲功課, 又係畫直線, 斜線, 畫圓圈... 你試下買比佢自己做下, 一來等佢試下自己坐定定做功課(做得唔好, 你都唔會有壓力). 二來做多啲手指同手腕都靈活啲.

原帖由 loloyen 於 10-10-7 15:18 發表
HI!媽珠
昨晚我都用咗成個鐘先同BB做完啲車呔,又係中途冇心機,哄完唔得到我發惡 ,佢又喊 ,攪咗一輪,人都癲,我知BB已經好努力,因為佢太細個,都唔可以要求咁高,小小爆呔都算,不過我想訓練佢既專注力,慢慢 ...

我個女對斜線唔係好掌握到, 之前我見佢手仔夠力, 有買過啲 copy book 比佢做, 有虛線位就寫到, 到白格就寫唔到. 我諗都係要練多啲先得.
細路都係一個個, 好似表弟(應該細過你個仔2-3個月), 佢仲好動過我個女, 但食飯佢唔周身郁.

今日我會去接呀, 順便睇下 套校服.

細路仔有時情緒波動好大, 可能突然冇 mood 就唔唱, 我個女都會.

原帖由 loloyen 於 10-10-8 00:30 發表
HI!媽珠
THX你,我有同C6講過話買,但佢話用白板筆寫唔好,所以冇買到 !
今日做直線好好多,可能圓形真係好難掌握,我個仔咪一樣唔停隻腳,食飯係都要郁,可能細個係咁,大啲應該好啲,明天你會去接女女放學嗎?今日 ...

佢唔係唔鍾意唱歌, 可能佢唔慣大合唱, 阿女話仲要做動作(跳舞) 同有時Miss Leung 會找小朋友玩樂器. 始終都係剛開始返學, 可能未習慣群體生活啦! 慢慢比老師贊多幾次佢有咗信心就會冇嘢o架喇!
我會參加賣旗活動, 因為個個星期六返跳舞班都見有人賣旗, 我都會叫佢買. 佢開始知咩係賣旗, 我想比佢識多啲.
我個女都試過抽血. 嗰時佢兩個月大, 有日食咩 咩. 我阿媽驚到唔知點, 咪即時帶佢去醫院急証室, 照咗 x-way話冇事, 見佢細個要佢留院, 上到病房即時抽血, 但家人唔比睇, 我阿爸話可能怕我哋心疼 , 所以唔比我哋睇.

原帖由 loloyen 於 10-10-8 19:07 發表
HI!媽珠
今日你都聽到BB係音樂堂 ,真係唔知點解,平時佢好鍾意唱歌,連校車姨姨同司機叔叔都話佢係歌星,可能呢兩日玩情緒 ,今日收到張通告賣旗活動,請問你會參加嗎?見到個時間咁早,有啲難,如果BB本身返上 ...

今日你 BB body check 有冇扭計呀?

頭先阿女同我投案話佢自己今日唔乘, 因為去vv 時響toilet 好大聲同姐姐講 唔該. 比 MISS LAM罰坐響 MISS LAM 旁. MISS LAM 重話下次再唔乘就要佢過隔離 MISS LEUNG嘅課室. (即係唔要佢)...

原帖由 loloyen 於 10-10-9 01:02 發表
HI!媽珠
可能BB真係未習慣加上比較細個,THX!
我諗我要等下年先同BB去賣旗,因為BB真係乜都唔知 !
我BB未去私家做手術之前係一路係政府睇呢個病,不過真係唔敢再比政府睇,政府啲醫生姑娘同BB抽血時BB可以喊到 ...

我聽到都心痛, 明天會唔會仲見到個針窿呢?
大家都唔識醫, 只有信醫生. 或者你問多個醫生睇下意見.
Halloween 服飾, 我建意你睇中就快啲買. 因為我今日行開深水埗, 上次見到啲Halloween 服裝同配飾好多都斷咗款/色.
阿女上星期五一放學其實同我講話到時要著Cinderella 裙, 可能Miss Lam同佢哋提過可以扮公主. 其實一早佢已經問我可唔可以著. 我"坤" 佢唔著得. 因為佢著咗嗰條裙就唔肯著褸或外套. 佢話 Cinderella 都冇著. 我最盡只可以入面同佢著件白色長T. 唔著外套我怕佢凍.
頭先 Miss Lam 打比我, 因為今日阿女喊 咗好耐, 停咗又再喊. 喊到放學都有眼腫. 怕佢返屋企唔開心. 我同Miss Lam 足足講咗半個鐘. 我知多咗好多阿女學校嘅生活, 又講返啲阿女平日嘅嘢比Miss Lam 知. 大家交留下囉.

個傻妹冇唔開心. 佢講嘅時候好平淡. "媽媽我講啲嘢比你知.........

原帖由 loloyen 於 10-10-12 00:28 發表
HI!媽珠
昨日BB去抽血,本來第一次BB好叻,冇乜掙扎,點知抽唔夠血,又要抽多次,第二次叫晒HELP ,勁掙扎,攪咗成個鐘是完成,兩隻手背都有針位,抽完即刻比枝珍寶珠佢食,見到都心痛!今日睇完報告,啲指數有啲又高下 ...
‹ 上一主題|下一主題