用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! ...
go

學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! [複製鏈接]

FYI

>> E.NOPI MATH熱門課程
>> E.nopi Maths小學雜談
>> Enopi Maths  《教材討論》

http://hk.enopi.com/HongKong/product/MathMaterials_prime01.aspx

click > flash sample, 可以試玩的~

www.enopi.com

[ 本文章最後由 mmak 於 08-8-12 23:16 編輯 ]

3    0    0    0

我已經去左幾個 centre 了解過, 我鐘意 Enopi 有兩部份 (數學 & Critical Thinking)

[ 本文章最後由 mmak 於 08-6-9 14:06 編輯 ]

Hi DANLAU,

多謝回應

我個囡 k2尾 ..啱啱想開始試吓....我仲揀緊老師.....想搵個好D有心機教小朋友, 就最好~~

我帶個囡去見過1個miss, 個miss 俾左D七巧板我囡玩, 佢都好鐘意去玩, 我自己睇覺得Enopi 都幾有趣~~好似無其他D "XX數" 咁悶bor...

"center 太商業化"....我都有同感, 而且一班人數會好多的...聽講最多可以8人, D Centre 實去到盡, 唔同年齡又放埋一班 !!!..
但我住沙田... 上網check 左, 又無咩老師.... 無得揀...??
馬鞍山有3間, 我都去過晒了... 都係無咩心水...

想請問你那位老師是否要俾左錢報左名, 先會幫你小朋友做評估 ??

我接觸過幾間, 好似間間都有D唔同....
有D上課時間 1hr, 有D上課時間 45mins ??
有D 2個月交一次學費, 有D 4堂交一次學費??

原文章由 DANLAU 於 08-6-8 08:45 發表

我個仔由k2開始讀到依家. 不錯. 上去老師屋企.
好有心機教小朋友.
我個仔都好鐘意去學.
但我個人應該唔好去center 讀. 因為, center太商業化.
尤其荃灣小xx佢都有班.我唔會去讀.

Thanks...

原文章由 DANLAU 於 08-6-9 22:33 發表

我小朋友一樣k2先學. 無做評估. 因為我小朋友加數基楚都未有. 所以, 由低開始學起. 起初頭二個月好似無咩進步. 但要堅持. 依家感覺無擇錯. 我好滿意. 個仔又讀得好好. 進步咗好多.
上堂時間30 分鐘. 因為, 咁細小 ...

all,

其實老師作用大嗎??...
聽D 老師講... 其實上堂時都係小朋友 自己搞掂, 自學自習喎 ??

搵 centre & 搵老師.... 搵到我好頭痛 ??...

PhoebeBaby,

多謝回應...

等我再努力搵吓先... 希望快D搵到間啱心水...

btw, 你小朋友在那區上堂 ??

原文章由 PhoebeBaby 於 08-6-13 11:55 發表
我仔仔讀既center導師講過,
其實老師既作用係輔助小朋友解答的,
但唔會一開始就等小朋友自己做,
係會慢慢訓練小朋友主動發問同自動自覺去做,
因為始終小朋友仲細,所以都係要慢慢訓練,
我仔仔都係初初要我係咁提佢做 ...

raycarbb

問吓富輝花園 嗰間吖...

原文章由 raycarbb 於 08-6-19 11:52 發表
I also live in MOS... my son is 3.5..
I like Enpoi concept and want my son to learn in the early age as habit...
Have asked 2 enopi centers in MOS, but they group all age together... think really no ...

all,

http://hk.enopi.com/HongKong/product/MathMaterials_prime01.aspx

click > flash sample, 可以試玩的~

聽人講 & 自己去睇過 MOS 3間都嘛嘛...

反而 cityone 有小朋友 家長話唔錯...

我自己就報左 沙田中央嗰邊1個centre... 14/7 先開始上堂 !!

原文章由 betsy 於 08-7-7 15:09 發表

我都想幫我5歲既仔仔報, 請問你最後報左邊間呢? 因為我見MOS有3間centre, 唔知邊間好d.

最細3歲, 要問吓D centre...
有D 老師 會將同年齡小朋友 group 埋1班方便照顧, 如果較細.. 人數會少D 約3人一班..
商業化嘅 centre, 就話之你... 大大細細放埋一齊, 8人一班...

原文章由 BBTWIN 於 08-7-11 11:18 發表
o係我屋企樓下(Sceneway plaza)岩岩開o左間E.nopi's Math, 我都想知好唔好???我而家對女先得果2歲9個月,係咪最少4歲先收???

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-11 20:26 編輯 ]

betsy,

Tel ??? ... 你想問邊間??

cityone 嗰間 sat/sun 嘅老師都OK, 聽那位家長話唔錯...

我自己就報左 沙田中央嗰邊1個centre, http://www.wideye.com.hk/, 未上堂所以暫時 no commemt ...

學費幾錢??... 應該間間都一樣 $600/4堂 (每星期 1堂) 無得補堂, +$100 報名費

每堂上幾耐??... 咁就難講... 基本上是 45mins, 但 MOS 有間上1個鐘, 我同另外D enopi 老師傾.. 佢話:綽頭嘢... 45mins 可完成嘅課程 硬要你子女做1個鐘...可能家長聽落抵D jetso D, 但實際有無學多左嘢呢??... 叫我地家長自己行量喎??

原文章由 betsy 於 08-7-11 12:14 發表

你搵邊個老師呀? 有無電話可以提供俾我打去問下? 學費幾錢同每堂上幾耐?

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-11 20:47 編輯 ]

all,

有無經驗家長 可否分享吓.. 你地小朋友D功課 係點做??

我囡只係上咗1堂...

D 功課我唔係太明白, 佢俾咗4本練習簿, Basic + Critical 各2本, 1本堂課 另1本回家做嘅功課...
但做幾多??..點做?? 每日做D or 1日做晒??

問咗Miss 佢解釋咗, 佢話:無所謂的...因未知小朋友接受程度, 由得佢地做幾多都得喎..
Miss 話: 已經話咗俾小朋友聽, 佢地已明白&知道點做..
我問左阿囡, 佢又話知, 仲話要1日做晒.. 其實D嘢都好簡單, 真係1日都做得晒...

我又趕時間, 所以無再問...

我囡曾試讀公文數, 公文會好清楚講明要每日做, 每次做幾多張紙(定時定量的), 可能我自己 習慣左公文嘅模式 ??

mimia810,

我曾聽一位家長有小朋友在九龍塘 讀緊, 但我同佢唔熟...
你可以自己上網check 吓..

http://hk.enopi.com/HongKong/aboutenopi/GlobalOperation.aspx

Kowloon Tong 1
107 Waterloo Road, Kowloon Tong9431-5047

Kowloon Tong 2
266, Prince Edward Road West, Kowloon,2338-8570
原文章由 mimia810 於 08-7-16 14:25 發表
I'm living in Kowloon tong area, near La Salle Road.  Any good tutor or centre is good.  Please PM me.  My daughter's maths is very poor and she'd move on to K3 after summer.
Many thanks.

ivytang02 & maria tsui,

多謝分享...

最怕公文就係要 重復 & 計時... 有時每日都要做功課, 大人& 小朋友都好大壓力...
得閒就無所謂... 學校要考試.. 又要練琴, 仲要做重復嘅公文功課..

用英文教... 一班多少人... 最多8人, 睇centre...
我囡2人啫, 同年齡的 1 group... 有D centre 大兜亂, 大大細細放埋一齊...

原文章由 LILY媽咪 於 08-7-16 23:24 發表
其實即係點樣教小朋友,係咪用英文定中文上堂,一班多少人,有無centre介紹。

你邊區??.. 旺角 & 太子 聽講都有D 唔錯既...

我住沙田.. centre 都在沙田, 你啱唔啱 ??
出面好多會係..最多8人,
我依個centre就最多6人, 咁啱依家得2人啫...

如果你想找小班, 可選非繁忙時段, 或者唔好揀centre, 搵私人老師, 依D 會小人D..
我個centre 可以自行組班, 但我諗唔可以太小人...

原文章由 LILY媽咪 於 08-7-17 10:55 發表
小班幾好喎, 可否告知CENTRE資料.

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-17 15:44 編輯 ]

mimia810,

"方方" .. 有BK家長講: 幾好喎.. 老師係外籍 識少少中文(好似韓國人not sure)

曾經有位 BK家長 pm 一間旺角centre 既資料俾我, 如有興趣可forward 給你, 我唔知那是否廣告, 你自己去了解吓...

有D 家長講: 好多centre 都會大大細細係埋一班, enopi個上堂型式係 一班唔同年齡小朋友, 老師會逐個教他們, 跟住自己做exercise, 做完老師再逐個review.  唔係classroom形式一齊教, 係針對individual既需要.

我自己就盡量去搵1間 會分 age group, 人數少, 地點 & 時間 方便, 師資 & 行政 都OK 既centre...
希望你都搵到..

另, 有朋友 叫我, 上小一 就去學 學林(文字題)??.. 又有BK 家長講 學林 好悶, 太似學校課程=去補習, D小朋友會好悶...??

KWIK MATH 好似用手指計, 我囡以前學過指心算... 搞到亂晒, 反而影響咗佢D 學業 tim...
... BK 有位家長 好buy KWIK MATH

原文章由 mimia810 於 08-7-17 16:06 發表
多謝你d info呀、我係網都check到、但唔知边間好d、我星期六会試考waterloo果間、打去太子道西、原來係方方樂趣果度上、大大細細係埋一班、雖然近我屋企但好似麻麻、所以我冇約測試‧ Waterloo果間聽电話果个英文幾 ...

betsy,

報名前會評估左先, 你可以帶囝囝去試吓, 睇吓點講先, 可叫佢地俾D 練習簿 你睇吓...

是用全英文教的, enopi 是英文文宇題, D 書仔都有好多圖畫, 其實睇公仔都大約會估到, (阿囡話miss 會教左佢地點做先, 然後再自己做.. 全程都講英文, 佢班得2個小朋友, 佢個同學都聽得明, 所以 我都唔知唔明白英文時 miss 會點樣跟進) 或者你問吓centre 負責人, 佢地應會解釋你知...
落咗堂, 我自己直接問咗miss D功課點做..
其實佢地都識做, 你只要每日提吓佢, 每日做少少... 下次上堂前完成晒就得...
你自己在家陪吓囝囝做功課, 佢地都應該搞得掂, D 英文都好簡單..

我囡學校用英文教數, 佢英文都OK, 聽,講,睇 都無問題.. 我最初問wide eye 佢話會係外籍老師, 後尾又話轉左本地人, 我有D唔鐘意架...不過 負責人話: 佢發覺有D小朋友如果英文唔太好, 需要用中文輔助..
而且佢地D 老師英文都幾好叫我放心, 我已問清楚不要又中又英... 佢地都 promise 係全英文... 除非有需要先用中文..

原文章由 betsy 於 08-7-18 12:00 發表

center老師係咪會用英文教E.nopi's? 我仔仔K2英文程度馬馬, 會唔會都唔知d功課/老師要佢做咩?

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-18 22:12 編輯 ]

sunmoon,

荃灣 ??.. 我唔清楚

你睇吓..條 link 有位家長佢小朋友在荃灣學緊..
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1445167&page=1#pid25593261

原文章由 sunmoon 於 08-7-21 19:26 發表
mmak,

你知道荃灣邊啲centre好?或者請問可否給我旺角、太子centre的資料?

nhbb,

你可以自己check 吓~
http://hk.enopi.com/HongKong/aboutenopi/GlobalOperation.aspx

我自己就報左 沙田中央嗰邊1個centre.
http://www.wideye.com.hk/, 上左2堂 ??...師資都OK 啦(好似young 左D, 英文都幾好, 人 幾nice)... 我無直接 接觸過其他沙田區老師, 所以無得比較~~
我覺得依間, 交通、時間、環境 比較啱我...
佢地個Toliet 好乾淨, 適合小朋友...

cityone 嗰間聽一位家長話唔錯, 只有 sat/sun 班 , 2日嘅老師都唔同人, 好似話都OK的
依間 時間唔啱我、環境無 wide eye 咁好, 而且做評估都要等老師上堂嗰時先得(老師係租地方的)

大圍 Glamour Garden, Tai Wai
依位老師 我call 左好多次, 都搵唔到.. 放棄了

火炭- 駿景園 嗰間, 我見有人讀緊.. 好唔好就唔知..??

其他 沙田centre,  我就無去研究...

原文章由 nhbb 於 08-7-22 00:04 發表
mmak

Do you know which centre in Shatin is good.
Thanks a lot.

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-22 19:15 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題